Fostul presedinte polonez Lech Walesa, discurs in Parlamentul Romaniei. Biletul primit dupa sase minute: "Trebuie sa inchei"

×
Codul embed a fost copiat

La 25 de ani de la caderea comunismului "aveti nevoie de emotie si de proteste, ca sa gasiti solutiile corecte, si sa alegeti oamenii potriviti".

Acesta este mesajul fostului presedinte al Poloniei, Lech Walesa, pentru romani. Legendarul luptator anti-comunist, care a primit Premiul Nobel pentru pace pentru dizidenta sa eroica, a vorbit in fata a 11 fosti sefi de state Est Europene, care au contribuit in 1989 la caderea regimurilor totalitare.

Alaturi de discursul sau, scurtat inexplicabil de organizatorii conferintei de la Palatul Parlamentului, au fost citite si mesajele Regelui Mihai si al lui Mihail Gorbaciov.

Fostul Presedinte al Poloniei Lech Walesa, omul care in anii '80 a fost un simbol al luptei anti-sistem, a ajuns, joi, la Bucuresti in cea mai mare cladire comunista din lume: Casa Poporului.

"Ne trebuie dezbatere, ne trebuie emotie ca cea pe care ati aratat-o, proteste si greve pentru ca noi sa gasim solutiile corecte. Si, alegeti-va oamenii potriviti! Nu vor fi buni doar la a distruge vechea ordine a lumii, dar si la a construi noua lume", a spus Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei.

Citește și
valentin cristea
Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu, despre regimul din penitenciar: "Nu aveai voie sa privesti cerul"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Patima discursului sau vizionar, apaludat indelung, a fost insa intrerupta brusc de organizatori, care dupa nici 6 minute i-au adus un bilet...

"Si voi fi alaturi de voi pana cand imi vor inchide cosciugul deasupra capului. Trebuie sa inchei pentru ca am fost avertizat in scris", si-a incheiat discursul Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei.

Caderea comunismului in Polonia s-a datorat lui Lech Walesa, care alaturi de Papa Ioan Paul al 2-lea au adus opozitia la putere fara lupte de strada sau revolte. In acel an, regimurile comuniste din Europa de Est se prabuseau unul dupa altul. In spatele acestor schimbari istorice se afla liderul URSS de atunci, Mihail Gorbaciov. La 25 de ani de atunci, Gorbaciov trimite la Bucuresti un mesaj la fel de important.

"Vedem o serioasa si periculoasa deteriorare a relatiilor intre Rusia si Vest. Deja auzim discutii despre un nou razboi rece. Ar trebui sa avem un dialog in care sa intelegem ca avem un viitor comun", a spus consilierul lui Mihail Gorbaciov.

Tot in '89, pe 2 februarie, Regele Mihai cerea Comisiei Drepturilor Omului de la Geneva sa puna capat terorii din Romania. Joi, mesajul Regelui vorbeste despre rabdare.

"Comunismul s-a nascut in Romania in acelasi an cu mine, in 1921. Acum, dupa mai bine de noua decenii, am fericita ocazie sa ma adresez voua, sarbatorindu-i caderea. Asa sa ne ajute Dumnezeu", a spus Principele Radu.

Luna viitoare se implinesc 25 de ani de la Revolutia care ne-a schimbat viata, iar la Bucuresti au fost invitati 12 sefi de stat care au insemnat "schimbarea" pentru tarile lor comuniste. In toate, mai putin Romania, schimbarea a venit fara varsare de sange.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fostul presedinte polonez Lech Walesa, decorat de Regele Mihai:
Fostul presedinte polonez Lech Walesa, decorat de Regele Mihai: "El este si scanteia care a declansat revolutiile din 1989"

Regele Mihai i-a inmanat fostului presedinte al Poloniei Lech Walesa, joi seara, Ordinul "Coroana Romaniei" in Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contributie" a acestuia la caderea comunismului in Europa.

Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu, despre regimul din penitenciar:
Singurul supravietuitor din dosarul lui Visinescu, despre regimul din penitenciar: "Nu aveai voie sa privesti cerul"

Valentin Cristea, singurul supravietuitor de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, a povestit, miercuri, la termenul din procesul tortionarului Alexandru Visinescu, modul in care erau tratati detinutii.   

Germania sarbatoreste 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Mihail Gorbaciov este omagiat pentru rolul sau istoric
Germania sarbatoreste 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Mihail Gorbaciov este omagiat pentru rolul sau istoric

In capitala Germaniei au inceput ceremoniile consacrate  implinirii a 25 de ani, de la deschiderea Zidului Berlinului, cel mai cunoscut simbol al Razboiului Rece.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.