Fostul presedinte polonez Lech Walesa, discurs in Parlamentul Romaniei. Biletul primit dupa sase minute: "Trebuie sa inchei"

20-11-2014 20:02


La 25 de ani de la caderea comunismului "aveti nevoie de emotie si de proteste, ca sa gasiti solutiile corecte, si sa alegeti oamenii potriviti".

Acesta este mesajul fostului presedinte al Poloniei, Lech Walesa, pentru romani. Legendarul luptator anti-comunist, care a primit Premiul Nobel pentru pace pentru dizidenta sa eroica, a vorbit in fata a 11 fosti sefi de state Est Europene, care au contribuit in 1989 la caderea regimurilor totalitare.

Alaturi de discursul sau, scurtat inexplicabil de organizatorii conferintei de la Palatul Parlamentului, au fost citite si mesajele Regelui Mihai si al lui Mihail Gorbaciov.

Fostul Presedinte al Poloniei Lech Walesa, omul care in anii '80 a fost un simbol al luptei anti-sistem, a ajuns, joi, la Bucuresti in cea mai mare cladire comunista din lume: Casa Poporului.

"Ne trebuie dezbatere, ne trebuie emotie ca cea pe care ati aratat-o, proteste si greve pentru ca noi sa gasim solutiile corecte. Si, alegeti-va oamenii potriviti! Nu vor fi buni doar la a distruge vechea ordine a lumii, dar si la a construi noua lume", a spus Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei.

Patima discursului sau vizionar, apaludat indelung, a fost insa intrerupta brusc de organizatori, care dupa nici 6 minute i-au adus un bilet...

"Si voi fi alaturi de voi pana cand imi vor inchide cosciugul deasupra capului. Trebuie sa inchei pentru ca am fost avertizat in scris", si-a incheiat discursul Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei.

Caderea comunismului in Polonia s-a datorat lui Lech Walesa, care alaturi de Papa Ioan Paul al 2-lea au adus opozitia la putere fara lupte de strada sau revolte. In acel an, regimurile comuniste din Europa de Est se prabuseau unul dupa altul. In spatele acestor schimbari istorice se afla liderul URSS de atunci, Mihail Gorbaciov. La 25 de ani de atunci, Gorbaciov trimite la Bucuresti un mesaj la fel de important.

"Vedem o serioasa si periculoasa deteriorare a relatiilor intre Rusia si Vest. Deja auzim discutii despre un nou razboi rece. Ar trebui sa avem un dialog in care sa intelegem ca avem un viitor comun", a spus consilierul lui Mihail Gorbaciov.

Tot in '89, pe 2 februarie, Regele Mihai cerea Comisiei Drepturilor Omului de la Geneva sa puna capat terorii din Romania. Joi, mesajul Regelui vorbeste despre rabdare.

"Comunismul s-a nascut in Romania in acelasi an cu mine, in 1921. Acum, dupa mai bine de noua decenii, am fericita ocazie sa ma adresez voua, sarbatorindu-i caderea. Asa sa ne ajute Dumnezeu", a spus Principele Radu.

Luna viitoare se implinesc 25 de ani de la Revolutia care ne-a schimbat viata, iar la Bucuresti au fost invitati 12 sefi de stat care au insemnat "schimbarea" pentru tarile lor comuniste. In toate, mai putin Romania, schimbarea a venit fara varsare de sange.

VIDEO PROTVPLUS.RO