Fostul ministru Mihai Tanasescu, pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol II. Faptele de care il acuza procurorii DIICOT
Mihai Tanasescu, fost ministru de finante in guvernul Nastase, a ajuns vineri la DIICOT. Procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal in dosarul Rompetrol II, dupa ce acum doua saptamani presedintele Klaus Iohannis si-a dat avizul.
Mihai Tanasescu este cercetat savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
Si nu doar pentru el. Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, toti fosti ministri, sunt si ei acuzati ca au ajutat, din functiile pe care le aveau, la stergerea datoriilor istorice ale Rompetrol, in valoare de 600 de milioane de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe benzinariile Rompetrol in acest dosar la inceputul lunii mai. Masura a fost contestata, insa magstratii Instantei Supreme au hotarat vineri ca se mentine.
DIICOT sustine ca, in perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson si Alexandru Nicolcioiu, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, in cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice".
Urmare a activitatii celor doi fosti ministri, la data de 24 octombrie 2003, in sedinta de Guvern a fost adoptata OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozitiilor HG 555/2001 si ale Legii 24/2000, "nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevazute in cele doua acte normative". In acest sens, procurorii mentioneaza ca nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27 octombrie 2003, continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ.
La inceputul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinaria Rompetrol, 14 persoane fiind urmarite penal, printre care se afla Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu si actionar in compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de productie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost presedinte AVAS; cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart. Anchetatorii au pus sechestru si pe bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro.
In dosar a fost audiat in calitate de martor si fostul premier Adrian Nastase, care a dat explicatii in legatura cu ordonanta de urgenta adoptata in anul 2003 prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanta, in valoare de 600 de milioane de dolari, au fost transformate in obligatiuni subscrise de catre stat.
Procurorii sustin ca, in anul 1998, Dinu Patriciu si Sorin Marin, impreuna cu cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart, au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare.
La acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chis (cu dubla cetatenie romana si israeliana), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum si persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietatii de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.
Gruparea urmarea sa obtina disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza; neplata obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin nedeclararea veniturilor; ascunderea obiectului sau a sursei impozabile; stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme; insusirea, traficarea sau folosirea in interes personal a acestor sume de bani.
Aceasta activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea de catre Guvernul Adrian Nastase a OUG 118/2003 prin care SC Rompetrol Rafinare a fost "iertat" de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligatii bugetare restante, suma pe care insa membrii grupului au folosit-o in interesele proprii sau in interesele societatilor din grupul Rompetrol, care au inregistrat profituri substantiale si care au fost apoi externalizate, datoria fiind transformata in obligatiuni de stat, cu posibilitatea rascumpararii in sapte ani.