Fostul ministru Cristian Diaconescu: ”Republica Moldova, din foarte multe perspective, este într-un fel în situația Ucrainei”
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că Republica Moldova, ”din foarte multe perspective, este într-un fel în situația Ucrainei”.
Invitat într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, miercuri, 12 iulie, în care au fost analizate concluziile principale ale summit-ului NATO de la Vilnius, Cristian Diaconescu a fost întrebat de jurnalistul Pro TV Cosmin Stan cum vede solicitarea NATO către Rusia de retragere a trupelor din Transnistria, staționate fără acordul Republicii Moldova.
”Este, probabil, o susținere pe care România a reușit să o includă în declarațiile finale. Este cât se poate de necesar. Ar fi trebuit să se întâmple din 1992, când a fost început formatul cinci plus doi, de negociere în legătură cu această zonă secesionistă, care practic încalcă grav suveranitatea Republicii Moldova. Ar fi bine ca, dincolo de declarație, statele NATO chiar să susțină această acțiune și această decizie a Moscovei cât se poate de clar. Adică să o includă în pachetul de dialog privind frontierele. Să nu ne imaginăm că problema acestei frontiere estice ține numai de dialogul formal, public. Nu, de multe altele.” - a spus Diaconescu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe de altă parte, după cum a remarcat și jurnalistul Pro TV, solicitarea NATO nu cuprinde și o precizare în ceea ce privește posibilele urmări care ar putea apărea în cazul în care Rusia va ignora cererea Alianței Nord-Atlantice.
Fostul ministru de Externe al României subliniază, însă, faptul că, deși nu sunt precizate aceste consecințe, subiectul Transnistria trebuie menținut pe agenda publică, deoarece - ”într-un fel” - Republica Moldova este în situația Ucrainei.
Cosmin Stan: Solicitarea e cumva directă, concretă, dar nu se precizează și care ar putea fi urmările. Așa, și?
Cristian Diaconescu: ”Nu, nu sunt elemente care să ne ducă spre o concluzie pozitivă, cel puțin după părerea mea, în ceea ce privește Mosvova, dar, pe de altă parte, tema trebuie ținută pe agendă. Pentru că, fără a omite, până la urmă chiar generează un anume tip de semnal, iar Republica Moldova, din foarte multe perspective, este într-un fel în situația Ucrainei. Doar că, deocamdată, slavă Domnului, nu sunt acțiuni militare în desfășurare. Dar din punct de vedere al intereselor strategice ale Federației Ruse, mai spuneam la un moment dat, să știți că ministrul de Externe, care e și acum în funcție în Federația Rusă, n-avea nicio problemă să discute interesele Federației Ruse la gurile Dunării în dialogul bilateral. Și atunci nu era război în desfășurare”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, NATO, Republica Moldova, summit, Transnistria, lituania, cristian diaconescu, vilnius,
Dată publicare:
12-07-2023 17:33