Fostul general Atanasie Stanculescu a fost eliberat dupa ce a executat doar 5 ani din pedeapsa de 15 ani de inchisoare
Tribunalul Ilfov a admis cererea de liberare conditionata a lui Victor Atanasie Stanculescu, dupa ce acesta a executat 5 ani din pedeapsa de 15 ani de inchisoare primita in dosarul Revolutiei de la Timisoara.
Fostul general Victor Atanasie Stanculescu a fost eliberat, miercuri dupa-amiaza, de la Spitalul Penitenciarului Jilava si a declarat la iesire ca se simte "foarte obosit" si ca istoria va lamuri ce s-a intamplat la Timisoara in decembrie 1989.
Tribunalul Ilfov a admis contestatia lui Stanculescu fata de o hotarare din 24 martie a Judecatoriei Sectorului 4 prin care s-a respins solicitarea de liberare conditionata a fostului general.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Instanta Tribunalul Ilfov a dispus ca Stanculescu sa fie pus in libertate de indata.
"Dispune liberarea conditionata a condamnatului Stanculescu Victor Atanase din executarea pedeapsei de 15 ani de inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 250/2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului Stanculescu Victor Atanase de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr.1/2008, mandat emis in baza sentintei penale nr.250 / 2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, daca nu este retinut, arestat preventiv sau detinut in alta cauza", s-a aratat in decizia instantei.
Judecatoria Sectorului 4 arata, in motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare a lui Victor Atanasie Stanculescu, ca lasarea lui in libertate nu este oportuna, efortul depus de acesta pentru a-si indrepta comportamentul fiind laudabil, dar nu suficient.
"Instanta constata ca timpul pe care l-a executat condamnatul din pedeapsa aplicata nu este suficient pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei si sa fie redat societatii, impunandu-se ca acesta sa-si intensifice eforturile in ceea ce priveste formarea unei atitudini de respect fata de valorile sociale si ordinea de drept (fiind, in acelasi timp, de apreciat - efortul depus de catre petent in vederea indreptarii conduitei - efort care, in opinia instantei, este laudabil, dar nu suficient pentru a forma convingerea in sensul ca - la acest moment - pedeapsa aplicata si-a atins scopul)", scria judecatorul in motivare.
Instanta a constatat, in documentul citat, ca Stanculescu a executat o treime din pedeapsa de 15 ani de inchisoare primita in dosarul Revolutiei de la Timisoara, ceea ce inseamna ca a indeplinit conditia legala pentru a cere liberarea conditionata.
"Desi petentul condamnat a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, aceasta imprejurare nu-i confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, oportunitatea acordarii liberarii conditionate fiind lasata exclusiv la latitudinea instantei de judecata. in ce priveste comportamentul pe perioada detentiei, instanta retine ca acesta a fost unul bun. Detinutul, aflat la prima analiza a comisiei, nu a fost sanctionat disciplinar", mai arata judecatorul in motivare.
Magistratul mentiona ca, desi Stanculescu a fost recompensat o data pe perioada detentiei si a participat la o serie de programe educationale, aceste fapte nu reprezinta dovezi temeinice si suficiente de indreptare.
Hotararea Judecatoriei Sectorului 4 a fost contestata de Stanculescu la Tribunalul Bucuresti, care miercuri a dat o decizie definitiva in acest caz.
In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav, acestia fiind degradati. Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.
Generalul Mihai Chitac a murit in 1 noiembrie 2010, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.
Dupa ce mai multe cereri de intrerupere a pedepsei au fost respinse de instanta, Victor Atanasie Stanculescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie, la care Ministerul Justitiei a dat aviz negativ.