Fostul general Atanasie Stanculescu a fost eliberat dupa ce a executat doar 5 ani din pedeapsa de 15 ani de inchisoare

Victor Atanasie Stanculescu

Tribunalul Ilfov a admis cererea de liberare conditionata a lui Victor Atanasie Stanculescu, dupa ce acesta a executat 5 ani din pedeapsa de 15 ani de inchisoare primita in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu a fost eliberat, miercuri dupa-amiaza, de la Spitalul Penitenciarului Jilava si a declarat la iesire ca se simte "foarte obosit" si ca istoria va lamuri ce s-a intamplat la Timisoara in decembrie 1989.

Tribunalul Ilfov a admis contestatia lui Stanculescu fata de o hotarare din 24 martie a Judecatoriei Sectorului 4 prin care s-a respins solicitarea de liberare conditionata a fostului general.

Instanta Tribunalul Ilfov a dispus ca Stanculescu sa fie pus in libertate de indata.

"Dispune liberarea conditionata a condamnatului Stanculescu Victor Atanase din executarea pedeapsei de 15 ani de inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 250/2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului Stanculescu Victor Atanase de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr.1/2008, mandat emis in baza sentintei penale nr.250 / 2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, daca nu este retinut, arestat preventiv sau detinut in alta cauza", s-a aratat in decizia instantei.

Citește și
Vanda Vlasov
Cazul Vlasov, unul demn de filmele de la Hollywood. Ce au scris procurorii pe punga cu bani folosita la flagrant

Judecatoria Sectorului 4 arata, in motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare a lui Victor Atanasie Stanculescu, ca lasarea lui in libertate nu este oportuna, efortul depus de acesta pentru a-si indrepta comportamentul fiind laudabil, dar nu suficient.

"Instanta constata ca timpul pe care l-a executat condamnatul din pedeapsa aplicata nu este suficient pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei si sa fie redat societatii, impunandu-se ca acesta sa-si intensifice eforturile in ceea ce priveste formarea unei atitudini de respect fata de valorile sociale si ordinea de drept (fiind, in acelasi timp, de apreciat - efortul depus de catre petent in vederea indreptarii conduitei - efort care, in opinia instantei, este laudabil, dar nu suficient pentru a forma convingerea in sensul ca - la acest moment - pedeapsa aplicata si-a atins scopul)", scria judecatorul in motivare.

Instanta a constatat, in documentul citat, ca Stanculescu a executat o treime din pedeapsa de 15 ani de inchisoare primita in dosarul Revolutiei de la Timisoara, ceea ce inseamna ca a indeplinit conditia legala pentru a cere liberarea conditionata.

"Desi petentul condamnat a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, aceasta imprejurare nu-i confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, oportunitatea acordarii liberarii conditionate fiind lasata exclusiv la latitudinea instantei de judecata. in ce priveste comportamentul pe perioada detentiei, instanta retine ca acesta a fost unul bun. Detinutul, aflat la prima analiza a comisiei, nu a fost sanctionat disciplinar", mai arata judecatorul in motivare.

Magistratul mentiona ca, desi Stanculescu a fost recompensat o data pe perioada detentiei si a participat la o serie de programe educationale, aceste fapte nu reprezinta dovezi temeinice si suficiente de indreptare.

Hotararea Judecatoriei Sectorului 4 a fost contestata de Stanculescu la Tribunalul Bucuresti, care miercuri a dat o decizie definitiva in acest caz.

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav, acestia fiind degradati. Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chitac a murit in 1 noiembrie 2010, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.

Dupa ce mai multe cereri de intrerupere a pedepsei au fost respinse de instanta, Victor Atanasie Stanculescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie, la care Ministerul Justitiei a dat aviz negativ.

 

 

Citește și...
Veste proasta pentru suporterii care asteptau ziua libera a lui Gigi Becali. Penitenciarul nu va anunta data oficiala
Veste proasta pentru suporterii care asteptau ziua libera a lui Gigi Becali. Penitenciarul nu va anunta data oficiala

Luna mai este luna fericirii pentru Gigi Becali care va putea sa mearga acasa la familia sa, recompensa pentru buna purtare.

Cazul Vlasov, unul demn de filmele de la Hollywood. Ce au scris procurorii pe punga cu bani folosita la flagrant
Cazul Vlasov, unul demn de filmele de la Hollywood. Ce au scris procurorii pe punga cu bani folosita la flagrant

Zi decisiva pentru familia Vlasov! In timp ce fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a cerut Curtii Supreme sa fie eliberat din arest, fiica sa, Vanda, a ajuns si ea la DNA, in calitate de martor.

Recomandări
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii
Vreme severă în România. Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene, blocate din cauza zăpezii

Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Medvedev critică încercările Occidentului de a
Medvedev critică încercările Occidentului de a "preveni" al Treilea Război Mondial prin înarmarea Kievului

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a reacționat vehement la afirmațiile surprinzătoare făcute de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".