Fostul deputat Cristian Rizea a pierdut cetățenia Republicii Moldova și poate fi extrădat. Reacția Ministerului Justiției

Ultima actualizare: 29-12-2021 15:30
Fostul deputat PSD Cristian Rizea ar fi obținut ilegal cetățenia R. Moldova. Răspunsul autorităților
Inquam/ Octav Ganea

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat în România pentru trafic de influență și spalare de bani, și-a pierdut cetățenia obținută în Republica Moldova.

Mai mult, conform purtătoarei de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, instanța a respins și apelul privind acordarea azilului în Republica Moldova, notează Radio Chișinău. 

Astfel, după decizia Curții de Apel de la Chișinău, Rizea poate fi extrădat în România.

Pro TV Chișinău amintește că Rizea a cerut azil politic, dar a fost respins de Biroul de Migrație și Azil. Avocații săi au făcut recurs, iar în acest timp fostul deputat nu putea fi extrădat. 

Rizea a fugit în Republica Moldova în 2018, după ce a fost condamnat, în România, la patru ani de închisoare pentru trafic de influență și spalare de bani.

În noiembrie 2020, Igor Dodon, atunci președintele Moldovei, i-a retras cetățenia, fostul deputat fiind acuzat că a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova.

Ministerul Justiției spune că nu a fost informat

Ministerul Justiției din România a transmis un punct de vedere, după informațiile apărute în presa din Republica Moldova. 

"1. Partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiției din Moldova își păstrează efectele. Facem precizarea că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare înaintată de autoritățile române sunt reglementate de legislația statului solicitat, respectiv Republica Moldova.
2. Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021.
3. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române", a transmis ministerul. 

Mai mult, următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, mai spune ministerul. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO