Foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost învinuiți de DNA de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor Covid
După fostul premier Florin Cîțu, foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost învinuiți de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor.
Amândoi au respins acuzațiile și au declarat că românii, la fel ca toți europenii, aveau mare nevoie de vaccin în pandemie.
Voiculescu spune că la mijloc nu este o vină penală, ci doar o responsabilitate politică și arată spre fostul premier și spre șeful statului, Klaus Iohannis.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Vlad Voiculescu respinge acuzațiile de abuz în serviciu în ancheta legată de achiziția de vaccinuri anticovid, în primul an de pandemie.
Fostul ministru al Sănătății este suspectat că nu a refuzat livrările suplimentare, în condițiile în care România avea deja aproape 40 de milioane de flacoane.
Voiculescu le atrage însă atenția procurorilor DNA că nu a semnat niciun contract, ci doar un memorandum necesar pentru o nouă achiziție.
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibilă în România venea către CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Câțu, acordul premierului pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu există semnătura mea pe contract, nu există o informare către mine cum că sau o solicitare de acord din partea mea pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin."
Voiculescu spune că achiziția de vaccinuri a fost o decizie politică a Guvernului și nu o faptă de corupție.
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Nu numai că nu am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze și comunicau decizia către Comisia Europeană care făcea comanda mai departe nici măcar nu mă informau. Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Dar una este responsabilitate, alta este vină. Când vorbim despre surplus trebuie să ne gândim ce ar fi însemnat ca România să nu comande, respectiv ca toată Europa să nu comande sau să comande cu țârâita. Asta ar fi însemat că mulți oameni nu ar fi avut acces la vaccinuri.”
Succesoarea lui, Ioana Mihăilă, suspectă și ea de abuz în serviciu își asumă suplimentarea stocurilor și modificarea legislației care a permis României să vândă multe vaccinuri, înainte ca ele să expire.
Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății: ”Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme și cu dovezile științifice care arătau că vaccinarea este eficientă, capabilă să salveze vieți și să reducă rata de internări în spital. Evident că am avut de ales între a avea vaccinuri pentru 2022-2023, pentru populație sau a nu avea deloc vaccin.”
Miza acestei anchete aflată abia la început nu este doar stabilirea răspunderii din punct de vedere penal, ci și a prejudiciului.
DNA susține că afacerea cu vaccinuri ar fi pagubit statul cu peste un miliard de euro însă, potrivit unor surse apropiate de anchetă, procurorii vor cere o expertiză în acest dosar, apoi Ministerul Sănătății va trebui să spună dacă se constituie sau nu parte civilă.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, dna, Florin Cîțu, vlad voiculescu, vaccin covid-19,
Dată publicare:
08-12-2023 17:46