Fosta soție a lui Tăriceanu a refuzat să depună mărturie împotriva acestuia în instanță

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 10:56
Categorie: Actualitate

Fosta soție a lui Călin Popescu Tăriceanu a revenit marți dimineață în fața judecătorilor Instanței Supreme, unde urma să fie audiată în dosarul în care acesta este judecat pentru acuzații de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Ioana Valmar a refuzat să fie reaudiată, în condițiile în care ea a mai dat o declarație în acest dosar în aprilie 2017.

Judecătorii i-au amintit însă că, potrivit legii, poate refuza să dea declarații în calitate de fostă soție a lui Tăriceanu. Ioana Valmar a anunțat că se prevalează de dreptul la tăcere și nu mai vrea să fie audiată ca martor.

Procesul a continuat cu audierea avocatului Robert Roșu, care este trimis în judecată în dosarul Ferma Băneasa.

Avocatul a spus în sala de judecată că nu a avut niciun fel de relații cu Tăriceanu, dar l-a întâlnit pe acesta de câteva ori la diverse evenimente, în contextul în care el și Ioana Valmar au fost, la un moment dat, colegi la o casă de avocatură.

Robert Roșu a dat detalii despre un contract de cesiune de drepturi litigioase privind Ferma Băneasa, încheiat între Paul al României și firma Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

"A fost încheiat un contract de cesiune drepturi religioase între Paul al României și Reciplia SRL și l-am reprezentat pe acesta în mai multe proceduri administrative și contencioase. Aceste proceduri s-au încheiat cu succes în privința a patru sau cinci imobile, toate prin hotărâri judecătorești irevocabile, inclusiv cu 46 de hectare la Snagov. Singurul bun retrocedat prin decizie administrativă a fost Ferma Băneasa.

Decizia administrativă a fost dată pe 26 septembrie 2008 de Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor din București. Și această decizie administrativă a fost confirmată în instanță prin decizie irevocabilă. După decizia administrativă de retrocedare, la aproximativ o lună, m-a sunat domnul Truică să îmi spună că dorește să autentifice acest contract la biroul notarial al doamnei Ioana Tăriceanu.

Am telefonat doamnei Tăriceanu a doua zi după discuția cu Truică. Îmi aduc aminte că Truică mi-a spus ca dorește autentificarea la biroul Ioanei Tăriceanu. El mi-a spus că e la masă cu premierul, chestiune pe care mi-am amintit-o după ce am revăzut mandatul de interceptare prezentat la momentul urmării penale. A doua zi, am vorbit cu doamna Tăriceanu, i-am spus că am fost sunat de Truică, iar ea mi-a cerut actele relevante pentru autentificare. Am trimis pe mail aceste acte. Când i-am spus pentru ce am sunat-o părea că știe despre ce este vorba. Doamna notar a făcut un calcul după analizarea actelor și cred că mi-a trimis suma taxelor pentru această autentificare", a relatat avocatul.

Robert Roșu a confirmat că a fost în Israel în anul 2009, unde a participat la serbarea zilei de naștere a consultantului Tal Silberstein, precizând că la petrecere i-a văzut pe Dan Andronic, Călin Popescu-Tăriceanu și Remus Truică.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 30 ianuarie, când au fost citați pentru audieri Paul al României și Dan Andronic.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Procurorii afirmă că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe despre relația cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, despre întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

Martoră în dosarul lui Dragnea, despre șeful PSD: ”Era un fel de Dumnezeu în Teleorman”
Martoră în dosarul lui Dragnea, despre șeful PSD: ”Era un fel de Dumnezeu în Teleorman”
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Laura Lavric și Elena Merișoreanu, prietene de la 16 ani

12:05
LA MARUTA
La 26 de ani este pilot de raliuri. Care este povestea Cristianei Oprea

13:41
LA MARUTA
Ce înseamnă "Blue Monday" și de ce este considerată cea mai tristă zi a anului

14:26
LA MARUTA
Mihai Constandache ne arată o rețetă inedită de pâine cu ceapă și măsline

09:04
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
hot, filmat, targoviste.
Furturi filmate în Târgovişte. Cum ar fi reușit un hoț să plece cu 22.000 de lei
Proteste după OUG anunțată de Toader: ”Vor să ne aducă cu 30 de ani înapoi în comunism”
Reacțiile taximetriştilor la protestul față de Uber. Un şofer, prins în aglomerație
Sute de persoane au protestat în Piața Victoriei față de OUG anunțată de Tudorel Toader
France 3: România se află sub supravegherea UE din cauza corupției
Protest al taximetriștilor în Capitală. O mașină UBER a fost blocată
Protest Cluj
200 de oameni au protestat în Cluj după OUG anunțată de Toader: ”Afară cu PSD din țară”
6 tineri, arestați în Hunedoara, după ce au răpit o tânără și i-au agresat iubitul
Explicația astronomilor pentru fenomenul „super Luna sângerie”
Numărul românilor care se urcă drogați la volan s-a dublat. Consecințele sunt grave
Un tânăr și-ar fi călcat soacra cu mașina pentru că nu mai gătea. Reacția vecinilor. VIDEO
Misiune grea pentru pompierii dâmbovițeni. Nu au putut salva o clădire în flăcări