Fosta soție a lui Tăriceanu a refuzat să depună mărturie împotriva acestuia în instanță
Fosta soție a lui Călin Popescu Tăriceanu a revenit marți dimineață în fața judecătorilor Instanței Supreme, unde urma să fie audiată în dosarul în care acesta este judecat pentru acuzații de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Ioana Valmar a refuzat să fie reaudiată, în condițiile în care ea a mai dat o declarație în acest dosar în aprilie 2017.
Judecătorii i-au amintit însă că, potrivit legii, poate refuza să dea declarații în calitate de fostă soție a lui Tăriceanu. Ioana Valmar a anunțat că se prevalează de dreptul la tăcere și nu mai vrea să fie audiată ca martor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Procesul a continuat cu audierea avocatului Robert Roșu, care este trimis în judecată în dosarul Ferma Băneasa.
Avocatul a spus în sala de judecată că nu a avut niciun fel de relații cu Tăriceanu, dar l-a întâlnit pe acesta de câteva ori la diverse evenimente, în contextul în care el și Ioana Valmar au fost, la un moment dat, colegi la o casă de avocatură.
Robert Roșu a dat detalii despre un contract de cesiune de drepturi litigioase privind Ferma Băneasa, încheiat între Paul al României și firma Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.
"A fost încheiat un contract de cesiune drepturi religioase între Paul al României și Reciplia SRL și l-am reprezentat pe acesta în mai multe proceduri administrative și contencioase. Aceste proceduri s-au încheiat cu succes în privința a patru sau cinci imobile, toate prin hotărâri judecătorești irevocabile, inclusiv cu 46 de hectare la Snagov. Singurul bun retrocedat prin decizie administrativă a fost Ferma Băneasa.
Decizia administrativă a fost dată pe 26 septembrie 2008 de Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor din București. Și această decizie administrativă a fost confirmată în instanță prin decizie irevocabilă. După decizia administrativă de retrocedare, la aproximativ o lună, m-a sunat domnul Truică să îmi spună că dorește să autentifice acest contract la biroul notarial al doamnei Ioana Tăriceanu.
Am telefonat doamnei Tăriceanu a doua zi după discuția cu Truică. Îmi aduc aminte că Truică mi-a spus ca dorește autentificarea la biroul Ioanei Tăriceanu. El mi-a spus că e la masă cu premierul, chestiune pe care mi-am amintit-o după ce am revăzut mandatul de interceptare prezentat la momentul urmării penale. A doua zi, am vorbit cu doamna Tăriceanu, i-am spus că am fost sunat de Truică, iar ea mi-a cerut actele relevante pentru autentificare. Am trimis pe mail aceste acte. Când i-am spus pentru ce am sunat-o părea că știe despre ce este vorba. Doamna notar a făcut un calcul după analizarea actelor și cred că mi-a trimis suma taxelor pentru această autentificare", a relatat avocatul.
Robert Roșu a confirmat că a fost în Israel în anul 2009, unde a participat la serbarea zilei de naștere a consultantului Tal Silberstein, precizând că la petrecere i-a văzut pe Dan Andronic, Călin Popescu-Tăriceanu și Remus Truică.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 30 ianuarie, când au fost citați pentru audieri Paul al României și Dan Andronic.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.
Procurorii afirmă că Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.
Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe despre relația cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, despre întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, marturie, ioana valmar,
Dată publicare:
28-11-2017 10:56