Forțe de intervenție din toată țara angrenate în simularea de cutremur de la Bucureşti
Mijloace şi forţe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din majoritatea judeţelor au fost angrenate în Exerciţiul naţional "Seism 2018", care a fost declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00.
Exercițiul a avut drept scenariu un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică Vrancea, ce a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.
Sâmbătă dimineaţă au început deplasarea spre Capitală mijloace şi forţe din majoritatea judeţelor, pe mai multe etape.
Astfel, ISU Ialomiţa s-a deplasat spre Bucureşti cu următoarele: 3 autospeciale de muncă operativă, 3 autospeciale de stingere, 1 descarcerare grea, 4 ambulanţe tip B2, o autospecială CBRN cu remorcă, o autospecială pentru transport victime multiple, 2 camioane, un microbuz şi 3 autoturisme încadrate cu 2 ofiţeri şi 85 de subofiţeri.
De la Brăila, au fost angrenate în exerciţiul seismic 2 ASAS, 4 SMURD, 1 CBRN, 1 descarcerare grea, un camion şi 3 microbuze, 85 de pompieri.
De la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au plecat spre Bucureşti forţe şi mijloace în două etape (9,55 şi 10.30): 18 autospeciale şi 101 cadre.
În cadrul exerciţiului de cutremur, de la ISU Braşov au plecat următoarele forţe şi mijloace: 8 ambulanţe SMURD, 3 autospeciale de primă intervenţie, 2 autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă, 1 Container Multirisc, o autospecială de descarcerare, un echipaj CBR, 2 autocamioane de transport materiale, 52 pompieri.
Pentru asigurarea intervenţiei în caz de cutremur, din cadrul ISU Covasna au început deplasarea la Bucureşti: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, 4 ambulanţe SMURD, o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM), 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 25 de pompieri.
Pentru simularea de cutremur de la Bucureşti au plecat de la UPU- SMURD Iaşi două maşini de victime multiple cu 4 medici, 4 asistenţi, 4 paramedici şi două echipaje de prim ajutor. În total, au fost dislocaţi 114 pompieri şi 18 autospeciale.
În jurul orei 10,35, ISU Sibiu a început deplasarea către zona Capitalei, cu aproximativ 60 de pompieri şi 16 autospeciale pentru diferite tipuri de riscuri: stingerea incendiilor, acordarea primului-ajutor calificat şi descarcerare, suport logistic, transport persoane şi materiale, respectiv containere dotate pentru diferite tipuri de riscuri.
Din judeţul Harghita au venit spre Bucureşti următoarele forţe şi mijloace de intervenţie: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare grea, 4 ambulanţe SMURD, 1 ambulanţă C1, 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 29 de pompieri.
De la ISU Botoşani participă la exerciţiu 101 persoane cu 17 autospeciale şi câinele de căutare.
Forţele ISU Argeş plecate la Bucureşti în prima tură sunt: 19 autospeciale, 57 cadre ISU şi 4 din cadrul UPU.
ISU Galaţi participă sâmbătă la exerciţiul "Seism 2018" cu 100 de pompieri şi paramedici SMURD şi 12 maşini de pompieri, ambulanţe, autospeciale.
La nivelul judeţului Mureş, vor participa la acţiunea de înlăturare a efectelor cutremurului 27 de autospeciale, 65 de persoane în etapa I, timpul de sosire în Bucureşti fiind de 9 ore la Ciolpani, iar în etapa a II-a, vor participa 100 de oameni, care se vor deplasa cu 2 autobuze, timpul de deplasare fiind de 13 ore. De asemenea, se vor deplasa către Bucureşti o ambulanţă cu 3 medici şi 4 asistenţi, a fost alertat Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă şi, de asemenea, s-a dispus ridicarea capacităţilor operaţionale a serviciilor de ambulanţă. La nivelul ISU "Horea" Mureş s-a declanşat alertarea la nivel IV alertă roşie.
ISU Hunedoara participă cu 159 de pompieri, 25 mijloace de intervenţie: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare grea, 9 ambulanţe SMURD, 1 autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM), un echipaj de căutare canină cu un autoturism, 2 autocamioane, 3 microbuze, un container multirisc, 4 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un post medical avansat, un autobuz.
Pentru asigurarea intervenţiei în caz de cutremur, din cadrul ISU Neamţ se deplasează la Bucureşti următoarele forţe şi mijloace de intervenţie: 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de descarcerare + punct medical avansat, 5 ambulanţe SMURD, o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM), un echipaj CBRN, 2 microbuze, un container multirisc, un camion de intervenţie, 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 67 de pompieri.
Din judeţul Caraş Severin au plecat 36 de pompieri militari cu 9 autospeciale. Aceste prime forţe angrenate au început deplasarea în jurul orei 9,15. Alte 8 autospeciale cu 59 de pompieri militari au început deplasarea. În total, din cadrul ISU Caraş în desfăşurarea exerciţiului sunt implicate 17 autospeciale şi 95 de pompieri militari.
În cadrul acestui exerciţiu, de la Bacău se deplasează spre Bucureşti: 2 autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, 8 autoturisme pentru muncă operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă cu un punct medical avansat, o autospecială de descarcerare grea, 3 ambulanţe SMURD pentru acordare prim-ajutor medical, o ambulanţă SMURD de terapie intensivă, o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM), un echipaj de căutare/salvare canină cu un autoturism, o autospecială CBRN, 2 microbuze, 2 containere multirisc cu 2 camioane, 2 camioane de intervenţie, 108 de pompieri militari, un medic şi un asistent din cadrul UPU Bacău.
Din cadrul ISU Olt sunt angrenate în exerciţiul seismic, în primă etapă - patru ambulanţe SMURD, o autospecială pentru primă intervenţie şi comandă, o autospecială de stingere cu apă şi spumă, iar în a doua etapă - o autospecială pentru descarcerări grele, un punct de comandă mobil cu generator electric, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o remorcă pentru intervenţie CBRN ( chimic, biologic, radiologic, nuclear), o autospecială pentru protecţia CBRN, un autocamion de intervenţie, două autocamioane cu braţ telescopic, o tabără pentru sinistraţi, o autospecială pentru primă intervenţie şi comandă, o autoutilitară, un microbuz pentru transport persoane şi punctul medical avansat, o autospecială de primă intervenţie şi comandă. De asemenea, în capitală se vor deplasa 104 pompieri din cadrul ISU Olt.
Din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea a început deplasarea către municipiul Bucureşti modulul 1 format din: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de descarcerare grea, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 3 ambulanţe SMURD şi 26 cadre; modulul 2 format din: 3 autocamioane, 3 autovehicule de transport personal, un punct medical avansat şi 66 cadre.
Exerciţiul naţional "Seism 2018", care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat sâmbătă, începând cu ora 9,00, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat, sâmbătă, că exerciţiul se va derula pe parcursul a cinci zile, conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea şi a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.
"Exerciţiul (...) are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul cum reacţionează fiecare dintre judeţele ţării pentru a veni în sprijin către zonele care sunt calamitate şi (...) modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale în astfel de situaţie. În cadrul exerciţiului, urmează să se facă mai multe testări şi mai multe scenarii, (...) precum scenariul care a fost pe testarea sistemului de comunicaţii şi al luării deciziilor (...), fără să fie emise ordine", a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!