Forța de muncă, din ce în ce mai scumpă în România. Domeniile unde se oferă salarii mai mari de 2.000 de euro net

×
Codul embed a fost copiat

Forța de muncă este din ce în ce mai scumpă în România. Un inconvenient pentru patroni, dar un mare plus pentru cei care își caută un job.

La un târg de locuri de muncă din Timișoara, peste jumătate dintre angajatori oferă salarii mai mari de 2.000 de euro net, pentru posturi din industriile auto, financiară sau IT, de exemplu.

Prin salariile mai mari, companiile încearcă să-i aducă în țară inclusiv pe românii care muncesc în străinătate.

Ciprian a lucrat mai bine de 11 ani ca responsabil logistic într-un depozit din Italia, iar acum s-a întors în România și își caută un job. Câștiga peste 2.000 de euro, iar în țară un post similar se plătește cu câteva sute de euro mai puțin. Însă și cheltuielile sunt altele.

Ciprian Rîpan, candidat: „Poate jumătate din salariu trebuie să fie folosit pentru acoperirea cheltuielilor cu casă, chirie sau rate la bancă. Cine este originar din România și poate rezolva problema aceasta a locuinței a rezolvat-o, în mod sigur.”

Lipsa de angajați a dus la o creștere a salariilor în domenii precum inginerie, finanțe sau logistică. O companie din domeniul industriei auto a organizat campanii de recrutare înclusiv în străinătate.

Sabina Mihăică, marketing specialist companie automotive: „În cazul locației din Oradea, da, am avut această linie de promovare și de atragere a specialiștilor din străinătate pentru că cel puțin din acest oraș am aflat că mulți sunt plecați în străinătate.”

O altă companie din domeniu crește în fiecare an salariile angajaților, pentru a-i putea păstra.

Miodrag Hojda, purtător de cuvânt companie automotive: „Fiecare angajat, absolut fiecare, este evaluat și în funcție de rezultatele pe care le-a obținut există o creștere. Pentru oamenii cu experiență vorbim despre niște salarii care au ajuns la un anumit nivel, iar creșterea este proporțională cu nivelul la care sunt ei.”

IT-știi sunt, și ei, la mare căutare. Iar un salariu în domeniu nu este deloc mic.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara: „Când vorbim de zona salariilor mari, și a celor cu experiență, în România poate câștiga 3-4.000 de euro în mână.”

Un alt domeniu în care salariile au crescut în ultima vreme este agricultura. Un inginer agronom, de pildă, poate câștiga într-o fermă mare din România între 2.000 și 3.000 de euro pe lună. Cu alte cuvinte, tot atât cât ar primi în vestul Europei.

Citește și...
Mii de rățuște galbene s-au întrecut pe râul Cibin, pentru o cauză nobilă. Despre ce este vorba
Mii de rățuște galbene s-au întrecut pe râul Cibin, pentru o cauză nobilă. Despre ce este vorba

Întreceri amuzante în două mari orașe ale țării, unde mii de rățuște din plastic au fost lansate pe apă, ca să aducă bani pentru cauze nobile.

Bazinul de înot de la Târgiu Jiu, mai mult gol în ziua inaugurării. De ce reguli se lovesc doritorii
Bazinul de înot de la Târgiu Jiu, mai mult gol în ziua inaugurării. De ce reguli se lovesc doritorii

În ziua inaugurării, bazinul de înot din Târgu Jiu a fost mai mult gol, deși copiii așteptau de nouă luni să fie deschis. La început, autorităţile nu găseau salvamari, iar acum, doritorii s-au văzut nevoiți să respecte o mulțime de reguli.

Marius Budăi, despre creşterea vârstei de pensionare pentru cadrele MAI: Nu se face o creştere a vârstei de pensionare bruscă
Marius Budăi, despre creşterea vârstei de pensionare pentru cadrele MAI: Nu se face o creştere a vârstei de pensionare bruscă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că, în cazul cadrelor din Ministerului Afacerilor Interne, nu va exista o creştere a vârstei de pensionare bruscă şi că au fost luate în calcul măsuri tranzitorii pentru a nu crea bulversări în sistem.

Recomandări
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor:
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut, joi, declarații dure la adresa cadrelor didactice, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu ultima ofertă făcută de Guvern și că greva din învățământ va continua.

Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius:
Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius: "Să fim clari în această privinţă"

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna iulie, de la Vilnius, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează Reuters şi MTI, citate de Agerpres.

Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală
Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern, iar negocierile cu sindicatele au luat sfârşit, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.