Forma finală a legii pensiilor speciale intră în dezbateri la Camera Deputaților. Cum se aplică impozitul de 30%
Asumată de Guvern încă din luna decembrie, legea pensiilor speciale a primit o formă finală. Liderii coaliției au negociat cu oficialii europeni ultimele modificări.
Textul care va intra în dezbaterea deputaților prevede creșterea vârstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii, dar și dublarea impozitului pentru sumele care nu se bazează pe contribuții
Principiile care stau la baza calculării pensiilor speciale au fost agreate de liderii coaliției împreună cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Noua formă a textului prevede că aceste venituri nu se vor mai putea cumula, cum se întâmplă deseori în cazul magistraților, și că valoarea acestora nu va fi mai mare decât a salariului primit în anii de muncă. În plus, pentru a beneficia de pensia specială, cel care o solicită trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani.
Față de forma adoptată de Senat în luna martie, legea care va intra în dezbaterea deputaților prevede și un impozit de 30% care se va aplica pe partea din pensie stabilită prin legi speciale. Însă numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial. Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public.”
Cum se calculau pensiile speciale înainte
Până acum, pensiile speciale ale magistraților, militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici erau corelate cu salariile, iar cuantumul veniturilor celor retrași din funcție creștea odată cu cel al salariilor. Legea stabilește că de acum acestea vor crește doar cu valoarea inflației.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.”
Pensiile militarilor se vor calcula că medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive. În forma adoptată de Senat, legea prevedea ca pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese după voia beneficiarului, din ultimii cinci ani de activitate.
Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR și o condiție pentru că România să primească banii din tranșa trei de plată, adică peste trei miliarde de euro.