Focar de coronavirus într-un abator din Germania unde lucrează peste 1.500 de români

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai mulți români se îmbolnăvesc de coronavirus în Germania, unde sunt semnalate cazuri de infectare în mari companii.

Un focar de proporții a izbucnit la cel mai mare abator din lume, aflat în localitatea Rheda. Autoritățile au plasat în carantină unitatea de procesare care are peste 7.000 de angajați, dintre care 3.000 sunt români și bulgari.

Epidemiologii ar fi testat 1.000 de salariați și mai bine de jumătate ar fi infectați. Reprezentanții firmei sugerează că de vină pentru focar ar fi angajații din alte țări, care ar fi mers acasă după ridicarea restricțiilor.

La Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, funcționează cel mai mare abator din lume, nu doar din Germania.

Sunt peste 7000 angajați, din care aproape 3.000 sunt romani și bulgari, cam 1.500 din fiecare naționalitate.

Citește și
coronavirus germania
Un nou focar de coronavirus în Germania. Sute de locuințe în carantină

La începutul săptămânii au fost făcute 1000 de teste, în toate liniile de sacrificare, procesare și ambalare și 657 de salariați au fost deja confirmați pozitiv.

Nu se știe cați dintre ei sunt cetățeni romani, dar conform unor surse locale, 3 dintre conaționalii noștri ar fi deja internați cu probleme respiratorii.

Șefii au trimis acasă întreg personalul, după ce comitetul de urgență al localității a plasat unitatea gigant în carantină pentru cel puțin 2 săptămâni.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: „S-au făcut aceste teste și s-a decis închiderea…”

Autoritățile landului au declanșat o anchetă epidemiologica, iar un posibil focar ar fi cantina internă, care a funcționat în această perioadă. Într-un filmuleț se poate observa că una dintre bucătărese se plânge că oamenii stau înghesuiți și nu poartă mască.

Germania a înregistrat mai multe focare de infectare cu COVID în companii unde lucrează grupuri mari de români.

Încă de luna trecută la Straubing-Bogen din landul Bavaria, tot la un abator, au fost depistați cu covid-19 41 angajați romani.

Un alt caz a fost la Dissen, în landul Saxonia Inferioară, o unitate de procesare a cărnii cu alți 47 români depistați pozitiv.

Și la Coesfeld, în landul Renania de Nord-Westfalia, un alt abator a avut 80 de măcelari romani, iar miercuri, la Berlin, autoritățile au plasat în carantină câteva blocuri cu 369 de apartamente care au și rezidenți romani.

Autoritățile germane au anunțat oficial că în abatoarele din Germania lucrează în jur de 300.000 de persoane, din care 70.000 ar fi români.

Aceleași autorități au precizat că unitățile de procesare a cărnii din țară sunt locuri cu risc sporit de răspândire a virusului, pentru că oamenii lucrează la temperaturi joase, care favorizează răspândirea virusului.

În cazul abatorului de la Rheda, reprezentanții companiei au sugerat că de vină pentru răspândirea coronavirusului sunt angajații veniți din alte tari, implicit românii și bulgarii.

Dr. Gereon Schulze Althoff, reprezentant companie: „Cu siguranță a intervenit toată libertatea de a călători, după 9 săptămâni de pauză de călătorie și a determinat mulți dintre angajații noștri din alte țări să dorească în sfârșit să se întoarcă la familiile lor, ceea ce ne-a expus la noi riscuri”.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: „Autoritățile germane au transmis că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.”

Știrile PRO TV au filmat în comunitatea de români de la Rheda acum trei ani.

În ultimele 3 luni, în jur de 850 de romani din Germania au fost diagnosticați cu COVID-19, iar 8 au murit. Până joi, țara a înregistrat peste 189.000 de cazuri, cu 8.900 de decese.

Ambasada Germaniei: Prim-ministrul din Renania de Nord nu a intenţionat să învinovăţească lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu coronavirus

 

Prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat, joi, că nu a intenţionat să învinovăţească lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu noul coronavirus, arată un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti transmis AGERPRES.

"Există numeroase riscuri de răspândire a virusurilor, printre care se numără şi condiţiile şi modul de călătorie în Europa. Totuşi, ne dorim graniţe deschise şi o piaţă europeană a muncii. Am atras atenţia asupra faptului că acest virus nu ţine cont de frontiere. Este exclus să învinovăţim în vreun fel persoane de orice naţionalitate pentru răspândirea virusului. Este important să clarific faptul că acest lucru este de la sine înţeles atât pentru mine, cât şi pentru guvernul landului pe care îl conduc", a subliniat Armin Laschet, potrivit sursei citate.

El a afirmat că la răspândirea virusului printre angajaţii fabricii de carne din Gutersloh "au contribuit condiţiile de lucru şi de cazare de acolo".

"Condiţiile de lucru inumane nu sunt acceptabile nici în industria cărnii, nici în alte sectoare. Împreună cu guvernul federal dorim să creăm reglementări mai bune pentru protecţia lucrătorilor. Programul de protecţie a muncii pentru industria cărnii, conceput de guvernul federal, trebuie să fie cât mai repede consfinţit prin lege. Acelaşi lucru este valabil pentru reglementările privind contractele de antrepriză", a evidenţiat oficialul german.

Potrivit acestuia, "guvernul landului se află de săptămâni bune în contact cu reprezentanţii ţărilor afectate, pentru a ajunge la o îmbunătăţire substanţială a condiţiilor de lucru, mai ales pentru lucrătorii din România şi Bulgaria". "Continuăm această colaborare strânsă", a punctat Armin Laschet.
 

Articol recomandat de sport.ro
Răsturnare de situație! Mircea Lucescu s-a întors de la Zurich și anunță: "Conducerea UEFA a înțeles ce au făcut kosovarii"
Răsturnare de situație! Mircea Lucescu s-a întors de la Zurich și anunță: "Conducerea UEFA a înțeles ce au făcut kosovarii"
Citește și...
Un complex de blocuri din Berlin în care locuiesc mulţi români, plasat în carantină
Un complex de blocuri din Berlin în care locuiesc mulţi români, plasat în carantină

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, un complex cu blocuri de apartamente a fost pus în carantină la Berlin, după ce zeci de locatari au fost testați pozitiv.

Un nou focar de coronavirus în Germania. Sute de locuințe în carantină
Un nou focar de coronavirus în Germania. Sute de locuințe în carantină

China se teme de un al doilea val de coronavirus, dar situația este îngrijorătoare și în Europa. Sute de locuințe din Capitala Germaniei au fost puse sub carantină, scrie Euronews.

Orașul german care închide mai multe școli din cauza unui focar de coronavirus
Orașul german care închide mai multe școli din cauza unui focar de coronavirus

Un focar de COVID-19 declanşat în oraşul german Magdeburg, capitala landului Saxonia-Anhalt, a forţat autorităţile să închidă şase şcoli şi două centre de tineret.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Noi dezinformări cu privire la apărarea spațiului aerian al României. MApN: „Securitatea țării nu este amenințată de aliaţi”
Noi dezinformări cu privire la apărarea spațiului aerian al României. MApN: „Securitatea țării nu este amenințată de aliaţi”

MApN semnalează că au apărut noi dezinformări cu privire la apărarea spaţiului aerian al României şi precizează că "este cât se poate de evident" că apărarea şi securitatea României nu sunt ameninţate de aliaţi şi parteneri.

Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Pentru următoarele două zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis coduri portocalii și galbene de viscol care vor viza mai multe regiuni ale țării.