Flori Dinu ramane in arest la domiciliu, desi procurorii au vrut-o dupa gratii. Cum s-a aparat directoarea Hexi Pharma

Ultima actualizare: 09-06-2016 06:58

Directorul general Hexi Pharma a aparut in fata judecatorilor de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti.

UPDATE 13:40 Tribunalul Bucuresti a decis ca directorul general al Hexipharma, Flori Dinu, sa ramana in arest la domiciliu.

Procurorii insista ca Flori Dinu sa fie arestata preventiv in scandalul dezinfectantilor dupa ce prima instanta a pus-o in arest la domiciliu. Ea este acuzata de 99 de inselaciuni si 29 de infractiuni de zadarnicire a combaterii bolilor. In replica, Flori Dinu spune ca este nevinovata si ca, dupa disparitia lui Dan Condrea, nu este normal ca ea sa plateasca costurile acestui scandal. In plus, ea sustine ca nu s-a dovedit ca vreun pacient a suferit in urma utilizarii dezinfectantilor produsi de firma pe care o conducea.

Pe 2 iunie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de SC Hexi Pharma CO SRL pentru evaziune fiscala si spalare de bani si fata de Flori Dinu, director general al firmei, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Tot in acest dosar, Uliana Ochinciuc este anchetata, sub control judiciar, pentru spalare de bani. Masura a fost luata si fata de fratele acesteia, Radu Ochinciuc, acuzat de aceeasi fapta.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD si Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor, si Miron Panaitescu, administrator la mai multe societati comerciale, pentru spalare de bani, aflat in prezent in penitenciar.

DNA sustine ca, in perioada 2008 - 2016, Hexi Pharma a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de intermediere a achizitiilor de bunuri, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat cu o suma estimata in aceasta etapa a cercetarilor la aproximativ 8 milioane lei.

"Astfel, societatea inregistra achizitii de la doua societati inregistrate in Cipru, avand ca obiect substante active folosite in procesul de productie a biocidelor. In realitate, achizitiile erau realizate de catre Hexi Pharma direct de la firmele producatoare din Germania, asa cum rezulta din documentele obtinute din aceasta tara in cursul urmaririi penale. Comenzile erau realizate in Romania de catre angajatii Hexi Pharma, care se ocupau si de realizarea platilor catre producatori, iar produsele erau livrate din Germania direct in Romania", se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Prin operatiunile mentionate, sustin procurorii, societatea a inregistrat cheltuieli in cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, in conditiile in care valoarea reala a bunurilor achizitionate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.

"Avand in vedere caracterul fictiv al operatiunii de intermediere, diferenta de pret inregistrata in contabilitate ca urmare a acestor fapte, in suma de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro), a fost sustrasa de la impozitare in mod nelegal, pentru ca societatea sa nu plateasca impozitul pe profit datorat. Suspecta Hexi Pharma a fost ajutata la savarsirea acestor fapte de catre persoanele juridice inregistrate in Cipru, respectiv CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD si Hatom Limited LTD, societati afiliate companiei din Romania, care figurau in aceste tranzactii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societatii romane", se spune in comunicat.

Anchetatorii au constatat ca din extrasele bancare ale acestor societati rezulta ca activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura ratiune pentru care au fost infiintate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive.

"Societatile nu au angajati, nu au alti parteneri de afaceri si nu au niciun fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele indeplinite in numele lor apartinand in realitate reprezentantilor Hexi Pharma. Avand in vedere ca dispozitiile Codului fiscal referitoare la preturile de transfer interzic in mod expres ca tranzactiile dintre societati afiliate sa se realizeze la preturi mai mari decat cele de piata, in inscrisurile intocmite a fost ascunsa imprejurarea ca toate aceste societati erau controlate de aceeasi persoana. Astfel, in registrele publice din Cipru, societatile figureaza cu actionari si directori nominali cetateni ciprioti, insa din documentele de infiintare obtinute in cursul urmaririi penale rezulta ca beneficiarul real al CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD si Hatom Limited LTD este Dan Condrea, asociatul majoritar al Haxi Pharma", au retinut procurorii.

DNA mentioneaza ca la savarsirea faptelor a participat si Flori Dinu, care a semnat un contract si acte aditionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriota a fost interpusa in mod fictiv in relatia comerciala cu furnizorii externi din Germania, in scopul majorarii in mod nejustificat a pretului bunurilor achizitionate si a diminuarii impozitului pe profit datorat.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile si conturilor bancare dobandite prin infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani, bunuri supuse confiscarii speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, dupa cum urmeaza: 23 de imobile situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente si instalatii destinate procesului de productie si conturi bancare deschise in Romania, Cipru, Elvetia si Germania de catre persoanele care au participat la savarsirea infractiunilor sau care au obtinut beneficii in urma acestora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO