Kazahii ameninta ca dau in judecata Romania din cauza sechestrului pus pe rafinaria Petromidia. Miza uriasa a dosarului

×
Codul embed a fost copiat

KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, a initiat proceduri legale impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinaria Petromidia.

UPDATE Conducerea KMG International, compania controlata de kazahii de la KazMunayGas ce detine rafinaria Petromidia, are termen legal de la trei pana la sase luni sa poarte discutii cu reprezentantii guvernului de la Bucuresti, inainte de a actiona statul roman in judecata la ICSID, a declarat miercuri vicepresedintele senior al grupului, Azamat Zhangulov, precizand pentru jurnalistii romani ca spera ca in aceasta perioada sa ajunga la o intelegere cu autoritatile romane.

Conform procedurilor, dupa ce a instiintat Guvernul, compania kahaza incearca o rezolvare pe cale amiabila, inainte de a ajunge la ICSID.

"Speram ca aceasta perioada de trei-sase luni va fi suficienta pentru a gasi impreuna o solutie. Ne exprimam ingrijorarea fata de tratamentul aplicat de autoritatile romane investitilor noastre, care sunt protejate de tratatele internationale. Au existat consecinte negative, precum sechestrul, limitarea posibilitatii de a ne dezvolta, actiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzactii", a afirmat Zhangulov, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii romani, conform news.ro.

Toti acesti factori ii aduc grupului pierderi si prejudicii, sustine reprezentantul companiei kazahe.

Citește și
Petromidia
Un fost actionar al Rompetrol, audiat la DIICOT intr-un dosar cu prejudiciu de 3 miliarde de lei. Faptele de care e suspectat
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

"KMG vrea sa isi continue afacerie din Romania, sa continue in sectoarele de baza in care isi desfasoara activitatea - rafinare, petrochimie si retail -, sa exploram oportunitatile de business de aici, sa continuam sa contribuim la bugetul de stat, contributii ce sunt de 1 miliard de dolari pe an, dar si sa crestem profitul pentru actionari”, a adaugat Zhangulov.

In ultima instanta, grupul kazah va cere statului roman sa plateasca prejudiciile aduse grupului in urma actiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fara a spune despre ce suma este vorba.

KazMunayGas a trimis Guvernului o notificare de consultari; nu s-a ajuns inca la arbitraj international

KazMunayGas a trimis Guvernului pe 25 iulie o notificare in care cere inceperea perioadei de consultari cu statul roman in problema sechestrului impus companiei de autoritatile judiciare, a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, miercuri, intr-un briefing la Palatul Victoria.

"In data de 25 iulie, (...) KazMunay a trimis o notificare de consultari, in baza tratatelor de investitii cu Olanda si Kazahstan, in care cer inceperea perioadei de consultari cu statul roman - si repet: de consultari, deocamdata - in problema sechestrului impus de autoritatile judiciare. Asta e o etapa precontencioasa, asadar nu s-a ajuns inca la arbitraj international, asa cum a aparut in 'Financial Times'. (...) Se ocupa in acest moment Guvernul de aceasta problema in principal pentru a proteja interesele statului roman", a spus Liviu Iolu, fiind intrebat daca Executivul a primit o notificare de la compania kazaha.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai spus ca premierul Dacian Ciolos a discutat, in Mongolia, cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, in timpul discutiilor fiind abordat si subiectul Rompetrol.

"La intalnirea din Mongolia a premierului Dacian Ciolos s-au discutat mai multe probleme. A fost ridicata problema Rompetrol de catre premierul kazah, dar nu s-a intrat in detalii. (...) Premierul roman a spus ca in acest moment nu poate influenta statul roman, autoritatile judiciare si ancheta in curs a procurorilor", a explicat Iolu.

Acesta a facut referire si la memorandumul privind Rompetrol, precizand ca Ministerul Energiei are un calendar de implementare a acestuia.

"Ministerul Energiei are un calendar de implementare a memorandumului (...) si s-au facut demersuri in acest sens", a informat Iolu.
 

Compania Nationala de Petrol si Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinaria Petromidia, in cadrul unui dosar penal ce vizeaza modul in care aceasta a fost privatizata, intrerupand astfel planurile societatii cu privire la vanzarea unui pachet de actiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, catre o firma chineza, informeaza Financial Times, conform Agerpres.

Potrivit unei scrisori adresata de avocatii KazMunayGas Guvernului Romaniei, consultata de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de disputa privind investitiile", primul pas intr-o procedura legala ce ar putea sa se finalizeze printr-o procedura de arbitraj international.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

"Romania isi utilizeaza puterea guvernamentala pentru a submina o tranzactie si a renationaliza activele", se arata in scrisoarea trimisa Guvernului roman.

KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT sustinand ca a cumparat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane.

"Acest dosar nu are nicio legatura cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Potrivit acestuia actiunile statului roman au dus deja la amanarea incheierii tranzactiei cu CEFC, din luna octombrie pana la finele acestui an.
"In aceste conditii, nu este posibila finalizarea tranzactiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.

Problemele KazMunayGas cu justitia din Romania scot in evidenta modul in care scaderea pretului la petrol obliga compania petroliera kazaha sa-si revizuiasca planurile de expansiune internationala.

KazMunayGas a cumparat rafinaria Petromidia in 2007 cu speranta ca aceasta va fi parte dintr-o retea mai mare de active, care sa proceseze petrolul provenit de la zacamantul Kashagan. Insa, noua ani mai tarziu, productia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari in activele din Romania, care, potrivit tranzactiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas si CEFC, cele doua companii au promis ca in viitor vor face investitii de trei miliarde de dolari, insa, in prezent, acestea se uita mai degraba la Georgia si Bulgaria decat la Romania, a declarat vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov.

KMG International este o companie care desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari. In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si trei statii de imbuteliere GPL, sapte depozite. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Surse judiciare: Adrian Nastase a fost audiat in urma cu doua luni in dosarul Rompetrol II
Surse judiciare: Adrian Nastase a fost audiat in urma cu doua luni in dosarul Rompetrol II

Fostul premier Adrian Nastase a fost audiat in urma cu aproximativ doua luni in calitate de martor in dosarul Rompetrol II, in care a fost pus sechestru pe rafinaria Petromidia, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Un fost actionar al Rompetrol, audiat la DIICOT intr-un dosar cu prejudiciu de 3 miliarde de lei. Faptele de care e suspectat
Un fost actionar al Rompetrol, audiat la DIICOT intr-un dosar cu prejudiciu de 3 miliarde de lei. Faptele de care e suspectat

Sorin Marin a iesit din "Anonimat", cel putin in relatia cu procurorii DIICOT. Cunoscut ca organizator al ''Festivalului de Film Anonimul'', din Delta Dunarii, omul de afaceri a fost citat in dosarul Rompetrol.

Rafinaria Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei
Rafinaria Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei

Acesta este un articol publicitar. Capacitatea de rafinare a Romaniei a scazut cu 65 de procente, in ultimii 20 de ani, ajungand la 11,7 milioane de tone anual. 

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.