Fifor: Declarațiile privind crearea unui „Schengen militar” au fost traduse şi preluate eronat


Ultimul update: Marti 10 Octombrie 2017 09:26
Data publicarii: Sambata 07 Octombrie 2017 14:05
Categorie: Stiri actuale
mihai fifor inquam

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat, sâmbătă, că înainte de a discuta despre un „Schengen militar”, trebuie să se discute despre aderarea României la spațiul Schengen. Duminică, oficialul român a venit cu noi precizări despre afirmațiile sale.

UPDATE 13.50: Ministrul Apărării a precizat, duminică, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Guvernul României nu a discutat despre un „Schengem militar separat de agenda aderării României la spațiul Schengen” și a acuzat o agenție de presă că „ar fi lansat informația eronată”.

„De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis de mine, ieri, (n.r - sâmbătă) în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri, în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată”, a scris Mihai Fifor.

El mai susține că agenția respectivă ar „da vina pe traducătorii de la Senat, care i-ar fi tradus declarația”.

Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanţă. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşit şi distribuit că atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari: poziţia mea este limpede şi tranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afară agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele, să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs o astfel de eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”, a conchis el.

Precizarea MApN: „Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma 'Schengen militar' se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în alta, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid", se arată în comunicat.

Crearea unui Schengen militar

„Ați vorbit și despre birocrație. Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițele României, de aceea am insistat și am vorbit și în Guvernul nostru, am discutat despre un așa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuși. Sigur, convoaiele militare stau în șir la graniță, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuși să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spațiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianță, dar și pentru SUA", a spus Mihai Fifor, în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul Apărării a vorbit și despre dotările navale ale României.

„Urmărim și reînnoirea capacităților maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele opt programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puțin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutăm parteneri pentru a putea începe aceste lucrări și sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacitățile flotei rusești care este destul de prezentă în regiunile Mării Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidăm și forțele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare", a mai spus Mihai Fifor.

Un alt subiect abordat de ministrul Apărării a fost amenințarea teroristă: „Nu spuneam că terorismul în statele balcanice a crescut ca și număr, dar este în amenințările principale, la fel ca și migranții, la fel ca și Rusia, trebuie să fie luate în considerare. Sunt provocări și amenințări și trebuie să fim pregătiți pentru ele. Recent, România de devenit o ușă pentru migranți pe coasta Mării Negre și ne confruntăm cu aceste probleme și considerăm că este o problemă nouă pentru România și îi acordăm o atenție sporită".

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO