Romania sarbatoreste 150 de ani de regalitate. Evenimente in Bucuresti si la Castelul Peles, documentar la ProTV

×
Codul embed a fost copiat

Romania sarbatoreste Ziua Monarhiei printr-o serie de ceremonii emotionante, care au inceput la Bucuresti si continua la Castelul Peles din Sinaia.

Manifestarile au adus in discutie inclusiv momentele dramatice din istoria tarii si a statului roman modern. Gandurile tuturor s-au indreptat catre Majestatile Lor Regele Mihai, si Regina Ana, aflati in Elvetia, la Aubonne. In ultima perioada ambii au avut serioase probleme de sanatate.

Ziua Regalitatii a inceput dimineata in fata Palatului Regal, acolo unde, in urma cu exact 150 de ani, la 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzolhern pasea pentru prima data in Bucuresti, pe Podul Mogosoaiei, ceea ce astazi numim Calea Victoriei.

Aici avea sa isi stabileasca locuinta, intr-o casa folosita si de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe care ulterior a transformat-o. Astazi in onoarea sa fanfara regimentului 30 garda "Mihai Viteazul" a intonat imnul regal.

La festivitati, alaturi de Principesa Margareta si de Principele Radu, au fost prezente :Principesa Elena, Principesa Sofia si Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

Citește și
regele Mihai
Principesa Sofia a ajuns in Elvetia pentru a fi alaturi de tatal ei, Regele Mihai I
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pentru prima data din 1947 incoace, stindardul Regal a fluturat din nou si din turnul Castelului Peles. La inaltarea drapelului, au asistat membrii familiei regale si invitatii.

Emotionat un batran din Sinaia isi aminteste ca, in urma cu 70 de ani, pe cand era elev in clasele primare, a vazut cum stindardul regal a fost coborat de pe catarg, dupa abdicarea Regelui Mihai. In ciuda convingerilor sale regaliste, a scapat ca prin minune de puscaria politica, a ramas loial Maiestatii Sale si e fericit ca a apucat aceasta zi.

Nicolae Burchiu: "In 1947, cand a fost dat jos drapelul regal, eram copil, aveam doar 10 ani si am vazut cand a coborat, si acum cand l-am vazut ridicandu-se din nou mi-au dat lacrimile si chiar m-am inchinat."

Alaturi de acesti oameni alte cateva sute au participat la festivitati pe peluza Castelului Peles.

Marti seara, familia regala a salutat publicul din balconul Castelului Peles. Spectacolul a continuat cu o parada aviatica.

Principesa Margareta: "Au fost cei mai grei si cei mai binecuvantati ani din istoria noastra. Niciodata nu am avut mai multe sacrificii si suferinta, dar niciodata nu am avut parte de mai multa dezvoltare si libertate. Coroana este o parte a identitatii nationale, iar Regele nostru si tara se gasesc astazi uniti prin incredere si respect."

Marti seara, de la ora 23:15, PRO TV va difuza in premiera, povestea ultimului rege in viata,din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

La 10 mai 1866 principele Carol de Hohenzollern sosea pentru prima data la Bucuresti, pe Podul Mogosoaia, adica ceea ce numim astazi Calea Victoriei. Aici avea sa isi stabileasca si locuinta, in casa folosita si de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe care a transformat-o ulterior in Palatul Regal. In acest loc istoric va incepe sarbatoarea regalitatii.

La ora 10:30 o orchestra a regimentului 30 Garda Mihai Viteazul a sustinut un concert, iar la ora 11 familia regala a depus flori in fata statuii lui Carol I. In spatele acestui monument exista o incarcatura extrem de importanta. La 1939, atunci cand se implineau 100 de ani de la nasterea lui Carol, in prezenta regelui Ferdinand si a marelui voievod Mihai, viitor rege al Romaniei, era inaugurata statuia. Ulterior, an de an familia regala venea aici, la ora 11, pentru o ceremonie dedicata regelui Carol I. Asta pana in 1947 cand comunistii au venit la putere, au dat jos statuia, iar din bronzul obtinut dupa topirea ei au facut soclul statuii lui Lenin, care a dominat ulterior Piata Presei pe intreaga perioada comunista.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Regele Mihai se simte mai bine. Principesa Margareta:
Regele Mihai se simte mai bine. Principesa Margareta: "M-a sunat sa imi spuna LA MULTI ANI"

Principesa Margareta a declarat luni ca a vorbit la telefon cu regele Mihai si ca fostul suveran este acasa, se simte mai bine si chiar a felicitat-o de ziua acesteia, pe 26 martie.

Principesa Sofia a ajuns in Elvetia pentru a fi alaturi de tatal ei, Regele Mihai I
Principesa Sofia a ajuns in Elvetia pentru a fi alaturi de tatal ei, Regele Mihai I

Potrivit unui comunicat remis de Casa Regala a Romaniei, Principesa Sofia a ajuns duminica in Elvetia si in urmatoarele zile va fi alaturi de parintii ei, Regele Mihai I si Regina Ana.

Regele Mihai I a fost externat dupa 17 zile si se afla la resedinta privata din Elvetia.
Regele Mihai I a fost externat dupa 17 zile si se afla la resedinta privata din Elvetia. "Starea lui este stabila"

Regele Mihai a fost externat din clinica elvetiana unde a fost operat si a fost in recuperare in ultimele 17 zile. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Casei Regale, starea lui este stabila.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.