Romania sarbatoreste 150 de ani de regalitate. Evenimente in Bucuresti si la Castelul Peles, documentar la ProTV
Romania sarbatoreste Ziua Monarhiei printr-o serie de ceremonii emotionante, care au inceput la Bucuresti si continua la Castelul Peles din Sinaia.
Manifestarile au adus in discutie inclusiv momentele dramatice din istoria tarii si a statului roman modern. Gandurile tuturor s-au indreptat catre Majestatile Lor Regele Mihai, si Regina Ana, aflati in Elvetia, la Aubonne. In ultima perioada ambii au avut serioase probleme de sanatate.
Ziua Regalitatii a inceput dimineata in fata Palatului Regal, acolo unde, in urma cu exact 150 de ani, la 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzolhern pasea pentru prima data in Bucuresti, pe Podul Mogosoaiei, ceea ce astazi numim Calea Victoriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aici avea sa isi stabileasca locuinta, intr-o casa folosita si de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe care ulterior a transformat-o. Astazi in onoarea sa fanfara regimentului 30 garda "Mihai Viteazul" a intonat imnul regal.
La festivitati, alaturi de Principesa Margareta si de Principele Radu, au fost prezente :Principesa Elena, Principesa Sofia si Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.
Pentru prima data din 1947 incoace, stindardul Regal a fluturat din nou si din turnul Castelului Peles. La inaltarea drapelului, au asistat membrii familiei regale si invitatii.
Emotionat un batran din Sinaia isi aminteste ca, in urma cu 70 de ani, pe cand era elev in clasele primare, a vazut cum stindardul regal a fost coborat de pe catarg, dupa abdicarea Regelui Mihai. In ciuda convingerilor sale regaliste, a scapat ca prin minune de puscaria politica, a ramas loial Maiestatii Sale si e fericit ca a apucat aceasta zi.
Nicolae Burchiu: "In 1947, cand a fost dat jos drapelul regal, eram copil, aveam doar 10 ani si am vazut cand a coborat, si acum cand l-am vazut ridicandu-se din nou mi-au dat lacrimile si chiar m-am inchinat."
Alaturi de acesti oameni alte cateva sute au participat la festivitati pe peluza Castelului Peles.
Marti seara, familia regala a salutat publicul din balconul Castelului Peles. Spectacolul a continuat cu o parada aviatica.
Principesa Margareta: "Au fost cei mai grei si cei mai binecuvantati ani din istoria noastra. Niciodata nu am avut mai multe sacrificii si suferinta, dar niciodata nu am avut parte de mai multa dezvoltare si libertate. Coroana este o parte a identitatii nationale, iar Regele nostru si tara se gasesc astazi uniti prin incredere si respect."
Marti seara, de la ora 23:15, PRO TV va difuza in premiera, povestea ultimului rege in viata,din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
La 10 mai 1866 principele Carol de Hohenzollern sosea pentru prima data la Bucuresti, pe Podul Mogosoaia, adica ceea ce numim astazi Calea Victoriei. Aici avea sa isi stabileasca si locuinta, in casa folosita si de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe care a transformat-o ulterior in Palatul Regal. In acest loc istoric va incepe sarbatoarea regalitatii.
La ora 10:30 o orchestra a regimentului 30 Garda Mihai Viteazul a sustinut un concert, iar la ora 11 familia regala a depus flori in fata statuii lui Carol I. In spatele acestui monument exista o incarcatura extrem de importanta. La 1939, atunci cand se implineau 100 de ani de la nasterea lui Carol, in prezenta regelui Ferdinand si a marelui voievod Mihai, viitor rege al Romaniei, era inaugurata statuia. Ulterior, an de an familia regala venea aici, la ora 11, pentru o ceremonie dedicata regelui Carol I. Asta pana in 1947 cand comunistii au venit la putere, au dat jos statuia, iar din bronzul obtinut dupa topirea ei au facut soclul statuii lui Lenin, care a dominat ulterior Piata Presei pe intreaga perioada comunista.
Sursa: Pro TV
Etichete: petreceri, flori, Mihai, statuie, principesa Margareta, Calea Victoriei, Castelul Peles, Carol I,
Dată publicare:
10-05-2016 10:50