Festivalul Berbecului la Bacău. Localnicii încearcă să pună plaiurile natale pe harta turismului românesc
Valea Asăului din judeţul Bacău a răsunat și toamna aceasta de muzică şi voie bună. A fost Festivalului Berbecului.
Oaspeții s-au bucurat de bucatele pregătite după rețetele din zonă. Vedete au fost, fără îndoială, berbecuțul la ceaun și pastrama de oaie. Și vremea a ținut cu petrecăreții.
Localnicii încearcă să pună plaiurile natale pe harta turismului românesc. Toamna profită de coborâtul ciobanilor de pe munte şi pregătesc bunătăți ca la stână. Carnea de berbecuț e vedetă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Reporter: Ce v-a adus aici?
Mihai Zugravu, turist: „Fumuseţea, liniştea satului moldovenesc, plăcerea de a veni şi a vedea tradiţiile din satul românesc şi de a ne încânta sufletul şi ochii”.
Simona Drilea: „Un berbec trebuie să fie gras, bun, să aibă mult său pe el, să fie berbec de anii trecuţi, să fie jugănit şi nu adăugăm nimic decât grăsime de porc, apă minerală, puţină verdeaţă şi poftă bună”.
Antonica Potoroacă: „Avem peşte afumat cu cetină, pastramă de oaie, cârnaţi făcuţi din oaie, chiar şi un fel de salam din oaie”.
Festivalul Berbecului a ajuns la cea de-a cincea ediție
Meșterii populari din zonă au profitat şi ei de ocazie, așa că și-au expus lucrările. Un artist de numai 13 ani nu a avut mult de aşteptat până au apărut primii clienţi.
Andrei Tocilă, meşter popular: „Iau bucăţi de lemn pe care nimeni nu le foloseşte şi le dau diferite utilităţi, le şlefuiesc, le dau diferite forme şi obţin tocătoare, cuiere, linguri, diferite obiecte”.
Reporter: Ce v-a atras?
Oana Toma, client: „Faptul că este vorba de un copil care a reuşit să creeze aşa ceva şi vreau să o am ca amintire”.
Organizatorii spun că urmăresc mai degrabă promovarea zonei decât câştigul. Mulțumirea vine din încântarea turiştilor.
Simona Drilea, organizator: „Turiştii descoperă bucătăria noastră tradiţională moldovenească, pastrama şi cârnaţul de oaie, berbecuţul la ceaun, meşterii populari, costumele populare, dansul, voia bună, distracţia şi iubirea de oameni”.