Festival inedit in Romania, pentru refugiati. Spectatorii au fost nevoiti sa vina cu barca, sa ajunga la eveniment


Ultimul update: Miercuri 17 Mai 2017 07:03
Data publicarii: Duminica 14 Mai 2017 08:28
Categorie: Stiri Sociale

Drumul catre Europa pentru sutele de mii de migranti nu este deloc usor si deseori se transforma intr-o capcana mortala.

O fundatie din Timisoara a organizat un festival, in incercarea de a le face mai usoara integrarea celor ajunsi la noi in tara.

Iar spectatorii au fost nevoiti sa parcurga si ei un drum anevoios, pentru a participa la reprezentatie.

30 de tineri arabi si romani au pregatit un festival in care sa imbine teatrul, cu muzica si filmul. Ca sa ajuna la el.. spectatorii au avut de trecut un test. Potrivit scenariului, au fost nevoiti sa treaca un rau cu barca, sa traverseze prin tufisuri si pante abrupte.

"A fost ingrozitor, nu dificil, daca nu stii sa inoti, in momentul cand esti intr-o barca, chiar daca ai o vesta, e ingrozitor."

Iar la final, sa fie integrati in piesa de teatru.

Flavius Ilioni-Loga, organizatia AIDRom Timisoara: "Sa-i aducem impreuna si sa construim prin arta un pod, o legatura. Am incercat sa recreem putin din povestea lor. Ca trec prin garduri, ca nu sunt doriti intotdeauna, ca trec prin pericole"

Haval, un tanar refugiat din Irak, a venit in Romania in urma cu 5 ani, impreuna cu familia. Cu totii au primit viza de sedere.

Haval Khalid Nasir - refugiat: "Din cauza razboiului, atmosfera, era razboi, nebunie acolo si nu poti sa te descurci acolo si aici pentru mine e mai bine".

Numai de la inceputul anului aproape 1000 de refugiati au incercat sa intre ilegal in Romania, prin vestul tarii. In timp ce unii dintre cer azil politic la noi, restul sunt trimisi inapoi in Serbia.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO