Fermierii români apelează la soluţii disperate din cauza secetei. "Moare tot"
În fata secetei care pârjolește câmpiile, singura soluție pentru salvarea recoltelor rămâne apă: dozată corespunzător, prin sisteme de irigații funcționale și bine gândite.
Au înţeles asta sute de agricultori care au depus cereri să primească bani europeni pentru a-și reface sistemele de irigații. Suma alocată pentru acest an, de 200 de milioane de euro, a fost deja epuizată, anunță autoritățile.
În localitatea Braniștea, din Galaţi, fermierii s-au unit într-o asociaţie şi - cu două milioane de euro, bani europeni - au reuşit să îşi amenajeze un sistem de irigaţii ce uda 2.400 de hectare.
Eugen Răileanu: "Modernizarea, în prima etapă, un milion de euro, şi în etapa a doua tot un milion de euro. În prima etapă s-a modernizat staţia electrică, cu un agregat pus pe un convectizor şi în etapa a doua, tot un milion de euro, au fost antenele, 10 antene, plus hidroforul."
Fermierii spun că nu le-a fost uşor să obţină fonduri europene. Întreaga procedură a durat doi ani, dar acum porumbul şi lucerna nu mai sunt uscate.
Costel Leopa, fermier: "Dacă nu era, era uscat tot. De la seceta care este acuma, nu există. Moare tot. Trebuie să îi dăm apă. De două luni jumate nu a plouat deloc."
În câmpia de vest, la Semlac, porumbul este îngălbenit de soare, semn că se apropie recoltatul. Pentru anul viitor, fermierii au planuri mari: spera să aibă două recolte, ajutaţi şi de pompele de irigat, puse acum la punct.
Montarea cele două pompe care vor ţine în viaţa culturile este aproape gata. Pompele au costat două milioane de euro şi vor iriga trei mii de hectare.
Dan Herțeg, fermier: ”Avem nevoie de irigaţii în zona noastră altefel cred ca terenurile vor devenii în câţiva zeci de ani aride".
Dan Târjoianu, director OUAI: ”În 2008 și 2009, ultima dată când am irigat în această zonă, am văzut că producţiile în această zonă la porumb depăşeau cu mult 1200-1400 de boabe la hectar. A fost elementul principal. Ne gândim la tunuri de apă pe o lungime de 350 de metrii şi câteva instalaţii tip pivot de 400 de metrii liniar care se vor învârti ca un arc de cerc şi vor iriga cu cantităţile de apă prognozate".
Şi în Bacău se lucrează la 7 puncte de irigare, care vor acoperi 5400 de hectare şi vor fi funcţionale de anul viitor.
George Ifrim, director ANIF Bacău: ”Etapele pe care le-am străbătut sunt prea lungi, prea amănunţite şi prea numeroase astfel încât prin 2012 am început suntem în 2019 şi abia în 2020 vom termină. Ne întindem cu etapele pe prea mulţi ani”.
31 august a fost ultima zi când s-au putut cere bani europeni pentru sistemele de irigaţii. S-au depus peste 300 de cereri, iar anul acesta, fermierii au putut investi aproape o treime din suma obţinută în modernizarea infrastructurii sau a bazinelor de stocare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, fermieri, apa, fonduri europene, irigatii, camp, solutii,
Dată publicare:
02-09-2019 19:20