Fenomenul homeschooling-ului a prins avânt și în România. Ce spune însă legea

08-09-2020 19:48


Învățători și profesori din mai multe orașe anunță că unii părinți își retrag copiii de la școală, pentru sistemul de învățământ, la distanță. Aleg așa numitul „homeschooling” sau învățatul de acasă.

Fenomenul a prins avânt în Statele Unite, Canada, sau Marea Britanie. Experții în educație cred că părinții nu sunt mulțumiți de programele școlare ori vor să își știe copiii acasă, în siguranță, în aceste vremuri dificile.

Iulia şi soţul ei au 4 copii. Pe cele 3 fete aflate în clasa întâi, a patra şi a şasea, le-au retras deja de la şcoala din Bucureşti la care învăţau. Doar băiatul, aflat în clasa a 9-a, a rămas la şcoala de stat. De acasă, fetele studiază la distanţă în Marea Britanie.

Iulia Țoță, părinte: „Nu regretăm, este o decizie pe care am luat-o cu soţul…"

Homeschoolingul presupune o atenţie deosebită din partea părinţilor, care trebuie să îşi facă mult timp pentru cei mici. Şi Eleonora şi soţul ei au ales învăţământul la distanţă pentru cei doi băieţi. I-au înscris tot la o formă de homeschooling, americano-britanic.

Eleonora, părinte: „Le place foarte mult, am comandat cărţi online…. Cel mic, şi când au făcut online, în semestrul trecut, i s-a spus că trage clasa în jos, că nu se poate concentra, deci i-a fost greu, era stresat toată ziua…"

Diana Brătucu, învăţătoare în Craiova, povesteşte că la clasa a II-a, unde predă, o mamă tocmai şi-a retras copilul.

„Mămica, cea care l-a retras, a spus că e stres prea mare, cu masca, şi cu toate măsurile din şcoală…Cred şi că în această perioadă unii dintre părinţi şi-au descoperit veleităţi, se pot ocupa de copiii lor” spune Diana Brătucu.

Simona Mitrea, profesoară în sistemul privat, ne spune că şi din şcolile particulare încep să plece copii către homeschooling, din raţiuni financiare de această dată. Şi ea a avut timp de un an ambii copiii acasă, şi povesteşte că ulterior cei mici se pot înscrie chiar şi în sistemul de învăţământ de stat. Dar trebuie să fi urmat cursurile unei şcoli online, acreditata pe plan internaţional, de unde se obţine foaia matricolă.

Simona Mitrea, profesor: „E ca la cei care învaţă în Statele Unite, elevul e ca şi cum ar fi studiat afară, exista această directivă 3217…"

Reprezentanţii inspectoratelor judeţene atrag atenţia ca retragerea copiilor de la școala se poate lăsa cu dosar penal, pentru părinţi.

Potrivit articolului 380, părintele care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu - fapta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Un alt articol, din Legea Educaţiei, spune că în mod excepţional, pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învăţământ la domiciliu.

Iar ministrul educaţiei a menţionat recent ca părinţii care nu vor să-şi trimită copiii la școală pot face cerere în scris, la conducerea şcolii. Rămâne de văzut dacă unitatea şcolară va putea să le asigure cursurile online.

VIDEO PROTVPLUS.RO