Curiosul caz al unui preot, acuzat de BOR ca a exagerat cu exorcizarile. Prelatul ar fi infiintat si o "manastire mixta"
Noi acuzatii extrem de grave ii sunt aduse unuia dintre preotii din Satu Mare care in luna octombrie a anului trecut a fost arestat in Grecia pentru ca ar fi furat Moastele Sfantului Haralambie.
De data aceasta, potrivit superiorilor de la Episcopia Maramuresului si Sătmarului, ar fi facut exorcizari in exces. Curios este ca i se impută zelul, nu și practicile. Pe de alta parte, acelasi parinte Emanuel Oros ar fi convins fete si baieti sa traiasca departe de familiile lor intr-un mod straniu.
Preotul Emanuel Oros a fost chemat de superiori la Episcopia Maramuresului si Satmarului ca sa dea explicatii. Oros este acuzat ca "a savarsit exorcisme in exces asupra bolnavilor atunci cind nu impun randuilelile bisericesti dar si ca a intemeiat un asezamant in care "vietuiesc in mod ciudat" fete si baieti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Asta e ca e o manastire mixta, un asezamant si nu exista asa ceva, e vorba de vreo 2-3 tinere pe care el le-a lamurit sa le duca acolo. Si-au lasat familiile, 2 dintre ele ar fi la Facultatea de Medicina. Nu exista asezamant mixt si nici nu are acceptul erarhului”, spune preot Cristian Stefan purtator de cuvant Episcopia Maramuresului si Satmarului.
Totul se intampla in localitatea Prilog Vii, in padure departe de civilizatie intr-o casa mare din lemn inconjurata de un zid inalt de aproape doi metri. Pe peretii exteriori sunt zugravite chipurile unei oameni ai bisericii. Inauntru ar sta 7 femei care au intre 19 si 31 de ani.
Casa este in proprietatea uneia dintre tinere care a decis sa se rupa de lume si sa stea in rugaciune si liniste. Parintele Emanuel spune ca este duhovnicul ei si al celorlalte si ca merge acolo doar ca sa le impartaseasca.
Localnicii insista ca au vazut si niste baieti. "A fost vorba si de ceva baieti, mi se pare ca acum ei sunt mutati jos. Dar ce-or face, bata-le sfantu'... trebuie sa se roage, daca vor sa intre calugarite. Nu sa faca altceva... prostii! Acolo mi se pare s-a si intamplat ceva”, spune o localnica.
In acest asezamant care functioneaza de aproape 3 ani dar si in biserica la care slujeste parintele ar fi avut loc si exorcizarile.
"Se pare ca din ce avem noi date ar fi avut o persoana doua care facea pe posedata si el citea ca sa isi faca reclama”, spune Cristian Stefan purtator de cuvant Episcopia Maramuresului si Satmarului
Cu aceasta ocazie biserica admite ca in sanul ei se fac exorcizari.
''Da, sunt pentru ca sunt situatii de posedati. De obicei, exorcismele se fac la manastire de calugari dupa post si rugaciune ori un preot din asta de mir, de rand nu e potrivit sa faca asta”, mai spune Cristian Stefan.
Parintele Oros a mai avut neplaceri cu superiorii dupa ce impreuna cu alti doi colegi a fost arestat in Grecia dupa ce ar fi furat mana sfantului Haralambie dintr-o manastire. Alti doi barbati sunt in continuare inchisi, in timp ce oamenii bisericii au fost eliberati pe cautiune.
Gruparea initiata de parintele Emanuel Oros se inchina, dupa cum spun cei de la episcopie la osemintele marturisitorilor de la inchisoarea Aiud. Osemintele nu le apartin de drept, si ar trebui inapoiate Capelei din Aiud.
"Au murit peste 400 de fosti detinuti politici in inchisorile de la Aiud. Mortii erau adusi noaptea si ingropati in lazi de lemn. Nu cred, cel putin deocamandata ca acesti oameni ar fi canonizati", spune Paul Scrobota – arheolog.
O parte dintre oseminte au fost expertizate si s-a stabilit identitatea lor.
''Probabil ca le-a furat, dar daca spune ca are un certificat de autentificare inseamna ca i-au fost date, nu poti sa ai un certificat de autentificare asupra unor morti care au fost inmormantati in conditii de anonimat”, spune Gabriel Rustoiu - director Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.
Emanuel Oros are sarcina ca pina in data de 1 martie sa ii indrume pe tinerii din padure fie sa se intoarca la familiile lor fie sa intre la manastire.