Fenomen rar pe Dunare din cauza temperaturilor mici. Explicatia specialistilor pentru imaginile care i-au fascinat pe turisti
Dunarea a aratat duminica la Galati ca un imens cazan in care clocoteste apa. La primele ore ale diminetii, fluviul parea ca fierbe la foc incins.
Specialistii spun ca fenomenul apare din cauza diferentei de temperatura dintre aer si apa. Peisajul cu norii de abur ridicati la suprafata Dunarii a atras si atentia turistilor, care s-au grabit sa faca fotografii superbe.
Navele au plutit duminica intr-un peisaj desprins parca din povestile marinaresti. Nori grosi de abur s-au ridicat deasupra apei, ca si cum ar fi vrut sa protejeze Dunarea de frigul de afara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fenomenul este unul destul de rar si apare de fiecare data cand diferenta de temperatura dintre apa si aer este de 10-15 grade Celsius.
Specialistii spun ca aburii se formeaza in momentul in care aerul inregistreaza o scadere brusca de temperatura, in timp ce apa ramane calda si incepe sa se evapore.
Duminica la Galati in aer, au fost -12 grade, in timp ce apa, potrivit masuratorilor Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, a avut aproape 4 grade, cu plus. Decorul a fost cum nu se poate mai potrivit pentru indragostitii romantici. O tanara venita tocmai de la Cluj s-a grabit sa faca fotografii de colectie.
"Este minunat, este intr-adevar un fenomen foarte frumos. Pentru ca temperatura este foarte scazuta, ea fiind un fluviu destul de mare, abureste foarte frumos. Apa inca este calda.”
Pe vremuri, fierberea Dunarii le dadea de furca navigatorilor, pentru ca le reducea vizibilitatea cu norii de abur. Odata cu evolutia tehnologiei, radarele ii ajuta pe marinari sa isi conduca ambarcatiunile in conditii de deplina siguranta.