Femei batute si injunghiate in plina strada, in Romania anului 2016. Politist: "Haideti, doamna, va sperie chestiile astea?"
DRAGOSTE CU VANATAI, partea a III-a. Sistemul e ineficient si incapabil sa-l tina departe pe agresor de victima sa. Femeile si copiii ajung sa sape gropi langa casa, in care sa se ascunda de barbati agresivi.
In urma cu doua saptamani, pe o artera intens circulata de la iesirea din Capitala, un incident a fost filmat de o camera montata pe bordul unei masini. Se vede cum dintr-o limuzina de lux se lupta sa coboare o femeie. Interventia martorului din spatele masinii o salveaza. Presupusul agresor opreste intr-o benzinarie, e un om la 50 de ani, cu par alb in cap iar salvatorul o ia pe femeie cu el.
In masina salvatorului, femeia e socata si spune ce a patit. “Vrea sa ma tina cu forta. Ma terorizeaza, nu mai pot”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandra Ritiu e psiholog si colaboreaza cu procurorii in cazurile de vioenta domestica. "Aici este evidenta frica, in tot acest ciclu al violentei sunt 3 etape, asta e faza a doua, agresiunea s-a consumat iar panica e cat se poate de evidenta."
Omul vrea sa o ajute si o duce la o sectie de politie. Presupusul agresor ii urmareste si insista sa stea de vorba cu cu femeia. "e un psihopat. tot ce spune el asa e bine, trebuie sa spui ca el...", se plange aceasta. Desi soferul salvator incearca sa o convinga pe femeie sa depuna plangere la politie, din dialog se vede insa ca ea devine din ce in ce mai nehotarata. Este greseala femeilor agresate, care imediat ce scapa de pericol, se razgandesc, spun psihologii. Cu iubitul pe urmele ei, rugand-o sa se impace, se observa ca femeia e dispusa sa accepte un dialog si pare tot mai putin hotarata sa depuna plangere.
Salvatorul a plecat cand a vazut ca femeia a intrat in sectia de poltiie. Acolo insa victima nu a depus plangere. A cerut informatii despre depunerea unor acte si a plecat, culmea, impreuna cu presupsul agresor. A doua zi insa a revenit sa faca sesizare, dupa ce fetele femeii au aflat povestea: "Le-am protejat, nu le-am spus nimic, sunt aici la dorinta lor…"
In multe cazuri agesorii pozeza in societate drept mielusei inofensivi, iar lumea are tendinta sa-I creada pe ei, nu pe femeia abuzata. La Gaesti, in Dambovita, un barbat a fost cercetat dupa ce sotia lui a ajuns la spital, batuta intre blocuri cu o bata de baseball. Traiau la tara, il parasise si ea lucra la oras, cand intr-o seara, a fost lovita din spate si pusa la pamant. Barbatul sustine ca nu el ar fi agresorul.
Un alt sot furios isi chinuie nevasta la doi pasi de primaria sectorului 2, de fata cu politistii comunitari, total depasiti de situatie. Scena are loc in 2014, sub ochii a zeci de trecatori, langa Piata Obor. In timp ce agentii sunt total depasiti de situatie, doar interventia fulgeratoare a unui necunoscut a salvat-o pe tanara din mainile barbatului furios.
Femeia nu a cerut ordin de protectie. Cele mai multe victime raman mult timp in contact direct cu cei care le tortureaza. Mai ales la tara, unde femeia pare blocata in propria gospodarie.
Ea este Lucica Cucu si locuieste pe coama unui deal din comuna Puiesti. Sotul ei este la inchisoare, dupa ce a batut-o pana a lasat-o lata in casa, sub ochii celor 4 copii mici. A fost salvata de o asistenta sociala care trecuse sa o vada, stiind ca si ea si micutii sunt des agresati.
Cazul a intrat in atentia autoritatilor dupa ce au aflat ca cei mici si-au sapat o groapa intr-un mal, din apropierea casei, ca sa se ascunda la fiecare scandal dintre parinti. Ideea le-a venit dupa ce si-au vazut mama care a procedat la fel, ani la rand. Si ea avea propria ascunzatoare, intr-o alta groapa, plina de maracini. si tinea aici o bocceluta cu haine mai groase, si aici a innoptat multe nopti, ferita de ochii sotului, mult prea baut sa o caute pe intuneric. “Stateam dimineata pana pleca el si apoi ma duceam in casa, si seara ma intorceam iar…", povesteste Lucica Cucu.
Am intrebat oamenii din comuna de ce nimeni nu s-a bagat intre ei sa ii desparta la scandaluri si batai, mai ales ca agresorul are un frate dascal in localitate. De mentionat ca dintre localnicii intalniti pe ulita principala, cei mai multi erau deja sub influenta alcoolului, cand ceasurile nu batusera inca de amiaza. Tanti Aglaia, careia privirea ii joaca feste, si nea Ion, care incearca sa fie coerent, fac teoria convietuirii in familie.
“-Fa!
-Nu fa, doamna zi-mi.
- Eu am 7 butoaie de vin si beau, beau…
-Dar numai boii beau!
-Beau de ma duc de-a dura.
-Si iti vin asa nervii sau cum?
-Nu, eu nu am treaba!
-Sa se duca ea incolo, sa isi vada de blidele ei.
-Unde sa se duca, sub pod?
-La bucataria ei sa se duca, sa lase barbatul.
-Ai pai atunci iti vine fiu fiu…"
-Daca nu are treaba cu barbatul, nu ia peste ochi.
-Atunci vine?
-Dar ce vine!
-Ce vine?"
Nea Ion spune ca barbatul munceste toata ziua la padure si seara vrea acasa liniste, si o masa calda, obligatoriu cu niste bautura langa ea. Aglaia spune ca barbatul are si treburi casnice de facut, cum ar fi taiatul lemnelor pentru foc.
"-Si atunci el puf, puf.
-Si tu ce ai de facut, nu poti sa tai lemne?
-Dar tu nu ai maini? Ai numai ....
-Tu ce ai de facut nu poti sa tai lemne, sau ce?
-Dar tu, dar tu?
Dincolo de comicul trist al acestei scene, oamenii ajung sa se certe si sa se bata din nimic, din chestiuni ce pot fi rezolvate prin discutii si intelegere. Cu conditia ca cei doi sa nu fie sub influenta licorilor bahice. Se ajunge la o convietuire fortata, in care omul prinde ura pe consoarta sa, pentru ca uneori bea mai mult decat el, iar ea il apostrofeaza ca munceste prea putin.
Pe firul amintirilor, Aglaia vorbeste si de pataniile cu primul sot, un voinic violent si foarte gelos. “Eu am trait 35 de ani, cu un padurar, si m-am casato-marlit, de la 14 ani, Aoleu, cam devreme. Si am luat bataie si cu drugul de la caruta! Luam bataie cu strigaturi! M-a bagat intre cai, si m-a batut cu drugul"
Acestea sunt conditiile in care si politia si cei de la serviciile sociale trebuie sa aplaneze conflictele si sa faca anchete intre parteneri care stau mai mult bauti si intr-o permanenta harta. Un barbat din comuna vasluiana Dragomiresti a ajuns la spital saptamana trecuta, dupa ce sotia lui i-a taiat cu un cutit organele genitale. S-a intamplat exact pe 8 Martie, si totul ar fi pornit de la refuzul barbatului de a face niste treaba in gradina de langa casa, pe motiv ca incepuse deja numaratoarea celor 44 de pahare.
La Margineni, judetul Bacau, acest barbat se plimba pe 3 carari, la sosea. Declara senin, ca isi asteapta sotia sa vina de la serviciu, de la oras, pentru ca doar ea lucreaza in familia lor. "Eu am baut o sticla de vin, nu ma intereseaza, asta e treaba mea, femeia mea vine acum la 4 jumate de la munca, femeia mea munceste, e in 9 luni insarcinata."
Asadar ea sta sa nasca si nu a renuntat sa mearga la lucru, in timp ce el pierde vremea prin sat. E o realitate jenanta in multe localitati de la tara, si sansele sunt mari ca ,intr-un astfel de caz, femeia sa porneasca discutii aprinse pe tema banilor si a treburilor casnice.
Specialistii vorbesc despre frustrari mari in familiile unde el cade in patima alcoolului si nu munceste, in timp ce ea are loc de munca. Pentru a nu-si pierde autoritatea, o bate.
Cristina Horia, specialist asistenta sociala: "E o modalitate prin care isi reafirma puterea si controlul agresorul. Tot sunt mai tare decat tine pentru ca eu pot sa fac acest lucru, am ascendentul fizic, si eu pot sa folosesc violenta, sa iti arat ca eu sunt mai tare ca tine."
La Pecica, in judetul Arad, aceasta femeie a fost filmata de vecini, cum intra zilnic in casa, pe fereastra unei camere. Imaginile cu patania femeii au fost postate pe internet si tot atunci a fost filmat si concubinul ei, intre timp plecat in strainatate. Barbatul este in prezent arestat in Germania, pentru furt, si va iesi peste cateva luni. In 2013 se exprima greoi, din pricina alcoolului. El nu a muncit deloc in ultimii ani, ea e angajata la o firma de constructii. Iar barbatul era cunoscut in comuna drept un tip agresiv, care bea mult.
Concubinul a fost amendat de mai multe ori pentru scandal, iar femeia a aratat politistilor nenumarate inregistrari facute cu telefonul, in timpul certurilor nocturne. Femeia a obtinut la un moment dat un ordin de protectie impotriva lui, valabil 6 luni, si care a expirat. Sustine ca individul l-a incalcat de mai multe ori, si in niciunul din cazuri, politistii nu l-au arestat, desi asta spune legea. Acum nu se gandeste sa mai obtina inca unul, dar o ingrozeste ideea ca sta sub acelasi acoperis cu cel care a siluit-o in trecut.
Cei doi nu sunt casatoriti, dar au casa cumparata impreuna. Ea spune ca a dat anunt sa-si vanda un rinichi, ca sa ii poata da fostului concubin jumatate din banii pe locuinta. A incercat sa vanda proprietatea, dar nu a gasit cumparatori, iar barbatul i-a transmis ca fara alternativa, se va intoarce sa locuiasca alaturi de ea.
Legea privind ordinele de protectie a fost imbunatatita in ultimii ani, adica pot fi obtinute mai rapid, in 72 de ore. Carmen Nemes este avocat si sustine ca multi agresori ajung la violenta extrema atunci cand vad sunt indepartati din locuinta proprietate personala, printr-un astfel de ordin. Fie ca e vorba de o locuinta comuna, sau de una detinuta in totalitate, barbatul se vede in situatia de a nu avea unde sa stea, si atunci are tendinta sa mearga peste victima sa, cu care a convietuit.
Cristina Horia, specialist asistenta sociala: “Cine monitorizeaza daca el isi face sau nu isi face terapia? Si daca dai 6 luni de consiliere psihologica, pentru schimbarea unui comportament trebuie mult mai mult! Cine monitorizeaza rezultatele?"
Procedurile au evoluat, insa autoritatile nu par pregatite sa intervina. O bucuresteanca, vatman la Regia de transport povesteste cum au reactionat cei de la politie, cand le-a spus ca se teme pentru viata ei. "Mi-au spus haideti doamna….va sperie chestiile astea? "
Cand si-a dat seama ca plangerea la politie nu o va ajutea prea mult, si-a luat concediu, timp de 2 saptamani. S-a intors insa la serviciu, concubinul a aflat, a mers peste ea in tramvai si a injunghiat-o in plina zi. "Atat mi-a zis, decat sa te stiu al lui altul, mai bine te omor.Mi-a dat in piept, m-am speriat, am 4 lovituri de cutit. "
Culmea e ca dupa atac, a primit o scrisoare de la sectia de politie, in care i se multumea ca a avut curajul sa sesizeze un caz de violenta domestica. Agresorul a ajuns dupa gratii, condamnat pentru tentativa de omor.
Cel mai revoltator caz s-a petrecut insa la Constanta, unde o femeie a fost ucisa desi depusese mai multe plangeri consecutive la politie cum ca se teme de fostul partener, care o urmarea mereu. Cel cu care victima incerca sa isi refaca viata si care s-a luptat cu agresorul, fiind la randu-i taiat pe maini, sustine ca primii vinovati in acest caz sunt responsabilii care au ignorat pericolul. "Ar trebui ca la inchisoare sa mearga si politistii si cei care l-au eliberat…"
Era suficient ca politistii sa se uite cu grija la profilul criminalistic al barbatului de care se temea victima. Fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare in 1993, dupa ce militar fiind, i-a executat cu o mitraliera pe parintii iubitei lui de atunci. Fusese eliberat conditionat, dar s-a dovedit ca a ramas tot un criminal, iar oamenii legii nu au luat masuri cand au aparut noi plangeri la adresa lui.
Cristina Horia, specialist asistenta sociala: "Chiar daca facem schimbarile legislative, aplicarea legii ne omoara. Si gandire secventiala, gandim secvential, gandim pe bucatele, fara sa cream imaginea de ansambul, fara sa punem toate piesele puzzle-ului la un loc. Vorbeam de gandirea secventiala. Rezolva asta situatiile? Nu stiu daca le rezolva. Sau le rezolva tot secvential? Tot secvential le rezolva."
Sute de mii de femei sunt abuzate de cei care le spun ca le iubesc. Fara legi mai aspre si o interventie eficienta , violenta verbala este urmata de cea psihica si fizica si nu de putine ori se ajunge la crima. In multe cazuri victimele nu isi reclama agresorii, sau isi retrag plangerile, de frica sau pentru ca dau piept cu presiunea unei societati care mai mult le blameaza si mai putin le ajuta coerent si sistematic. Batausii ajung dupa gratii prea tarziu, dupa ce si-au ranit victima grav, sau i-au luat viata.
Avem un sistem care demonstreaza ca nu poate face prea multe, iar lupta trebuie sa o dea tot cea care indura abuzul. Ar trebui introduse cursuri in scoli, in care copiii sa fie invatati cum sa traiasca unii cu altii, ce inseamna respectul si, de ce nu, iubirea in cazurile in care acasa acest sentiment lipseste. Scoala sa-i pregateasca pe tineri si pentru viata de familie. Asa s-ar schimba mentalitati si s-ar da o sansa viitoarelor generatii.
Sursa: Pro TV
Etichete: bataie, ue, politie, femeie, agresiune, ucisa, familie, violenta domestica, Psihologie, RTI, sate, asistenta sociala, tacere,
Dată publicare:
27-03-2016 18:59