Federația pentru Protecția Animalelor denunță „afaceri pentru uciderea câinilor”: Sterilizarea în masă este soluția

caini maidanezi din romania pericol pentru englezi
Getty

Federația Națională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) spune că sterilizarea în masă a câinilor din România ar putea rezolva problema animalelor fără adăpost.

Ca răspuns la tragedia care a avut loc la lacul Morii, în care o femeie a murit sfâșiată de câini, FNPA acuză autoritățile că au impiedicat România „să rezolve definitiv situaţia animalelor fără stăpân”.

„România a rămas singură ţară din est care încă ucide continuu”, acuză FNPA.

Peste un milion de câini ai străzii au murit în adăposturi

Se estimează că, în perioada 2001 – 2021, au fost capturați din stradă 2,2 milioane de câini, din care 1,03 milioane au fost ucişi sau au murit din cauza condiţiilor precare existente în adăposturile primăriilor şi SRL-urilor partenere.

Pentru asta, primăriile ar fi cheltuit aproximativ 750 milioane de euro, arată datele studiului Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi PETA Germania – People for Ethical Treatment of Animals.

Citește și
droguri dependență
Orașul „zombie” în care oamenii consumă un drog folosit pentru tranchilizarea animalelor. Substanța mănâncă în carne vie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„De 20 de ani, autorităţile au avut acces la informaţie, la concluziile studiilor efectuate de instituţii de specialitate, la rapoarte şi atenţionările constante date de specialişti în domeniu, la observarea experienţelor altor ţări. Toate acestea au arătat că uciderea în masă a câinilor este, pe lângă imorală şi crudă, şi complet ineficientă. Din ineficienţa ei s-a născut o afacere extrem de profitabilă fie prin gestionarea directă, prin Serviciile publice de gestionare a câinilor fără stăpân fie prin încheierea de parteneriate cu SRL-uri, în scopul capturării şi uciderii câinilor. Adăposturile prin care se scurg sute de milioane de euro pentru aşa-zisele acţiuni de „hrănire, tratare, cazare, îngrijire” a câinilor, până la ziua „eutanasierii”, sunt în fapt lagăre de exterminare în care câinii mor lent, în suferinţe de neimaginat, din lipsa apei, a hranei, contractarea de boli din lagărele mizere de exterminare. Câinii supravieţuitori sunt ucişi de personalul adăpostului, prin metode ieftine ce induc o moarte dureroasă”, arată FNPA într-un comunicat de presă.

FNPA numeşte aceste adăposturi „lagăre”, care există „cu complicitatea celor care ar trebui să monitorizeze şi să sancţioneze toate faptele de maltratare şi de malpraxis din interiorul lor”.

„Ignoranţa şi / sau dezinteresul autorităţilor în aplicarea unei strategii corecte, etice, eficiente şi mult mai ieftine, împiedică România să rezolve definitiv situaţia animalelor fără stăpân. România a rămas singură ţară din est care încă ucide continuu”, arată FNPA.

Uciderea câinilor nu a adus nicio schimbare

Datele studiului mai arată că, programul de prindere şi ucidere nu a adus nicio schimbare în ceea ce privește numărul de animale fără stăpân, soluția optimă fiind sterilizarea.

„În interesul oamenilor şi animalelor, situaţia câinilor din România trebuie într-un final rezolvată într-un mod durabil şi etic. Nenumăraţi câini au fost ucişi în ultimii ani, iar studiile arată că programul de prindere şi ucidere nu a adus nicio schimbare – cu excepţia unei suferinţe masive a animalelor. Numărul cainilor fără stăpân rămâne neschimbat. Soluţia este evidentă – avem nevoie în România ca Statul să implementeze un program de sterilizare la nivel naţional. În acest fel, înmulţirea câinilor fără adăpost din România ar putea fi oprită în mod durabil şi etic în doar câţiva ani. Deci toţi ar fi nişte câştigători – şi societatea şi câinii”, spune Jana Hoger, campaigner pentru animale de companie, PETA Germania.

Potrivit FNPA, tragedii precum cea de la Lacul Morii conduc la sporirea ofertelor din partea societăţilor comerciale către primării, pentru „dezvoltarea de afaceri pentru capturarea şi uciderea câinilor”.

„Fiind o metodă total ineficientă, uciderea câinilor nu va conduce niciodată la dispariţia câinilor din stradă, astfel că, această afacere imorală de ucidere, ar „necesita” a fi permanentizată. Adică exact ceea ce se doreşte! Cum să întreţii o afacere decât prin a menţine „obiectul muncii”?! Absolut toată lumea admite că sursa şi resursa animalelor fără stăpân sunt animalele cu stăpân şi că este absolut necesară sterilizarea acestora. Încă din 2013, legislaţia prevede obligativitatea sterilizării şi mai prevede că primăriile pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân. Bugete există dacă luăm în considerare preţurile exorbitante plătite de unele primării pentru gestionarea câinilor prin ucidere. Şi este incomparabil mai ieftin ca Primăria să investească în sterilizarea câinilor cu stăpân decât în gestionarea constantă, interminabilă, a generaţiilor de pui rezultaţi din câinii cu stăpân şi abandonaţi pe domeniul public”, arată FNPA.

Conform sursei citate, unele primării refuză ofertele ONG-urilor de sterilizări gratuite.

„Însă, din ce în ce mai multe primării din mediul rural, care au trecut sau nu prin experimente de capturare şi ucidere a câinilor, au ales abordarea etică şi grija reală pentru comunitatea pe care o deservesc, încheind parteneriate cu ONGurile pentru implementarea programului de sterilizare. Desigur, ONGurile nu pot steriliza 6 milioane de câini câţi sunt în România şi se impune că primăriile, consiliile judeţene să deruleze, în paralel, programe de sterilizare, în conformitate cu prevederile legii. Astfel, s-ar atinge acel deziderat la care dorim să ajungem şi să-l păstrăm: dispariţia câinilor fără stăpân”, potrivit FNPA.

Bani publici cheltuiți de primării

Studiul realizat de PETA și FNPA reflectă cifre şocante cu privire la numărul de câini capturaţi şi ucişi, precum şi la bugetele cheltuite de către primarii.

„Prinderea şi uciderea câinilor pare să nu rezolve situaţia ci să dezvolte şi să menţină o afacere profitabilă. Uciderea în masă a câinilor a condus la suferinţe enorme pentru animale şi efecte psihologice şi comportamentale ireversibile asupra unei părţi a populaţiei, în special asupra copiilor din România, dar şi la cheltuirea de sume exorbitante din banii publici - şi totuşi, după 20 de ani, situaţia rămâne neschimbată”, se arată în comunicat.

·       doar în ultimii trei ani, primăriile au cheltuit cca 36 milioane de Euro pentru capturarea a 110.353 câini şi trimiterea lor în adăposturile primăriilor şi societăţilor comerciale care au contractat de la primării aceste servicii

·       51.400 dintre câini au fost eutanasiaţi sau au murit în aceste „centre de exterminare”.

„Suferinţele imense, permanentizate produse animalelor, cheltuirea constantă de sume colosale din banul public s-au derulat timp de 20 de ani fără niciun fel de rezultat pe termen mediu şi lung. Câinii eliminaţi din teritoriu sunt înlocuiţi rapid de câini noi”, arată sursa citată.

Sterilizarea, singura soluţie

Studiile Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii (O.M.S) şi ale Organizaţiei Internaţionale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) au arătat că uciderea câinilor nu a rezolvat situaţia animalelor fără stăpân şi că singura soluţie este sterilizarea.

„Autorităţile publice române au avut la dispoziţie aceste informaţii şi, mai mult, experienţa proprie: aplicată timp de 20 de ani, uciderea câinilor nu a condus în România la rezolvarea problemei. (...)Programul este bazat pe o abordare eficientă şi etică: sterilizarea în masă, subvenţionată, a câinilor cu şi fără stăpân - în baza principiului: este mai ieftin să sterilizezi gratuit un câine cu stăpân decât să finanţezi capturarea şi eutanasia tuturor generaţiilor de câini ce rezultă din acesta şi care sunt abandonaţi pe domeniul public; transformarea centrelor de exterminare în centre de sterilizare şi adopţie; educaţia în şcoli şi informarea populaţiei - care armonizează nu numai relaţia om-animal ci şi relaţionarea interumană”, mai arată FNPA.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Un tren a lovit o turmă de oi şi pe ciobanul care le păzea, în Brașov. Bărbatul şi 20 de oi au murit
Un tren a lovit o turmă de oi şi pe ciobanul care le păzea, în Brașov. Bărbatul şi 20 de oi au murit

Un tren Inter-regio a lovit, vineri după-amiază, o turmă de oi şi pe ciobanul care le păzea, bărbatul şi 20 dintre animale murind pe loc. Accidentul a avut loc în judeţul Braşov, la ieşirea din Prejmer către localitatea Ozun din judeţul Covasna.

 

Orașul „zombie” în care oamenii consumă un drog folosit pentru tranchilizarea animalelor. Substanța mănâncă în carne vie
Orașul „zombie” în care oamenii consumă un drog folosit pentru tranchilizarea animalelor. Substanța mănâncă în carne vie

Un drog vândut pe piața neagră la un preț scăzut face victime în rândul consumatorilor. Substanța este folosită pe post de calmant pentru animale, dar consumată de oameni are efecte extrem de grave și periculoase.  

Imagini spectaculoase surprinse în Barcelona. Sute de animale de companie, sfințite într-o biserică din oraș
Imagini spectaculoase surprinse în Barcelona. Sute de animale de companie, sfințite într-o biserică din oraș

Sute de animale de companie au mers la biserică, în Barcelona, de Sfântul Anton.

Africa de Sud: Un tigru care a evadat dintr-o fermă a ucis un ren și doi câini, apoi a atacat un bărbat
Africa de Sud: Un tigru care a evadat dintr-o fermă a ucis un ren și doi câini, apoi a atacat un bărbat

Un tigru a ucis trei animale şi a atacat un bărbat, după ce a evadat de pe o proprietate aflată la periferia oraşului Johannesburg, au anunţat, duminică, autorităţi din Africa de Sud.

Trei copii au fost forțați de 11 adulți să omoare animale, să folosească o tablă ouija și să bea sânge. Detalii șocante
Trei copii au fost forțați de 11 adulți să omoare animale, să folosească o tablă ouija și să bea sânge. Detalii șocante

11 persoane sunt acuzate că au forțat trei copii să efectueze acte de vrăjitorie, dar și de tentativă de omor și violență sexuală.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).