Fără BAC, dar cu diplomă de calificare. Anul acesta au fost alocate mai multe locuri învățământului profesional și dual
Elevii care vor termina în curând școala generală au aflat exact câte locuri vor fi disponibile la clasa a IX-a pentru fiecare profil al liceelor.
La nivel național cifra de școlarizare a crescut cu 3.400 de locuri, iar aproape o treime din ele au fost alocate învățământului profesional și dual.
Activitatea liceelor tehnologice cu rezultate dezastruoase a fost restrânsă, în schimb vor primi mai mulți boboci cele bine ancorate în piața muncii.
Un liceu agricol din Ilfov a mizat pe o bază materială înnoită, deci realmente utilă cursanților.
Acum 10 ani, la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești, dintr-o promoție de clasa a XII-a, a luat BAC-ul un singur elev. În prezent procentul de promovare a ajuns la 55%, iar de la o singură clasă de a IX-a se vor ocupa în toamnă opt.
Aproape 860 de elevi se pregătesc la acest liceu pentru câteva zeci de meserii, de la bucătar și ospătar până la tehnician veterinar și mecanic auto. Mașina din atelierul celor din urmă e nou nouță.
Inclusiv cei care nu iau Bacalaureatul ies cu o diplomă de calificare și se pot angaja imediat. O șansă uriașă de a depăși neajunsurile de acasă, în special pentru cei care stau trei ani gratuit la cămin.
Elev: „M-am obișnuit și, pentru că avem toate condițiile, e mult mai ușor să treci peste dorul de casă”.
R: De unde ești?
Elev: „Din Valea Cireșului, Teleorman”.
Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic Cezar Nicolau: „Avem internat cu 140 de locuri, cantină cu 110 locuri pe serie. 90% beneficiază de bursă. Că nu se încadrează într-o categorie, se încadrează în alta. Încercăm să-i ajutăm cât se poate”.
Bursele sunt între 100 și 500 de lei pe lună. Sunt beneficii în plus pentru cei implicați.
Elev: „Liceul are multe proiecte. Eu fac parte din ambasadorii juniori care au fost selectați să meargă la Bruxelles”.
R: Unde ai fost în clasa a zecea?
Elev: „Am fost în Granada, cu proiectul Erasmus”.
Elevii sunt așteptați la licee tehnologice
Peste 60.000 de elevi care termină clasa a VIII-a sunt așteptați să înceapă un liceu tehnologic sau o școală profesională. Riscul de abandon e în scădere, dar depășește totuși 2,5%.
O soluție este mobilizarea firmelor - parteneri ai școlilor cu clase duale. Astfel a devenit atractiv liceul tehnologic Dinicu Golescu din Capitală.
Alexandru Vrăbiescu, administrator: „A fost donată liceului pentru elevi, urmând să facă probele practice. De aceea este fără capotă, fără fața ușii pe partea cealaltă”.
Ileana Florea, directorul Colegiului Tehnic Dinicu Golescu: „În proporție de 60% elevii noștri rămân angajați la agentul economic”.
Anul trecut, 40 de licee din țară - majoritatea cu profil tehnic - nu au avut nici un absolvent care să ia examenul de Bacalaureat.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, liceu, invatamant dual, diplomă,
Dată publicare:
09-05-2023 19:43