Fara acte, fara protectie si fara nicio sansa in fata dezastrului. Profilul muncitorului din Romania

Dată publicare: 16-08-2011 18:18
Dată actualizare: 15-10-2012 05:24


Seria accidentelor grave produse pe santierele din Romania nu se opreste niciodata. De ce mor oamenii pe capete? De ce sunt angajati fara acte?

De ce nu poarta echipamente de protectie si ce sefi de lucrari au facut vreodata puscarie ca sa nu se mai ajunga la tragedii? Toate aceste intrebari revin obsedant.

Luni de pilda, in Sectorul 4 mai multe placi s-au pravalit peste un tanar muncitor. Colegii lui cred ca a avut ghinionul sa se afle in locul nepotrivit. Cei care stau acolo jura insa ca o macara ar fi miscat colosii de beton.

Zecile de placi s-au prabusit ca niste piese de domino. La capatul sirului a fost gasit si trupul neinsufletit al unui barbat.

Langa, la mica distanta, autoritatile au vazut si o macara fara macaragiu. Imediat s-a nascut si intrebarea daca nu cumva cineva a manevrat gresit utilajul si a disparut.

Cert este ca dupa patru ore a fost adus un alt colos ca sa ridice bucatile de beton. Operatiunea s-a incheiat abia la miezul noptii.

La 24 de ore dupa accident, inspectorii inca incearca sa afle ce s-a intamplat de la cei care au vazut scena.

"Lucrau la adunat niste piese de feronerie langa placile de beton , ramane sa vedem", a declarat Constantin Bujor, director ITM Bucuresti.

Altfel spus, macaraua nu s-a miscat de pe loc, din punctul de vedere al angajatilor, iar placile s-au prabusit din senin. Vecinii de pe strada au alta varianta.

"Macaraua lucra. A lucrat exact pana la ora 15, s-a oprit apoi motorul. Il aud ca suntem peste gard", a declarat un martor.

Intr-un comunicat procurorii afirma ca placile erau prinse in pozitie verticala la sol si fiecare in parte era asigurata cu cate patru tevi infipte in pamant.

Conform autoritatilor, "tevile ce fixau placile erau indoite la nivelul solului, in sensul prabusirii acestora". Oricum anchetatorii trebuie sa stabileasca repede daca placile erau prost asigurate ori o actiune in forta le-a urnit. De pilda, una dintre ele s-ar fi putut desprinde din carligul macaralei.

Deocamdata se stie doar ca victima avea 29 de ani. Omul era angajat legal ca muncitor necalificat de doua luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO