Tot mai multe familii ajunse în pragul sărăciei nu fac față scumpirilor
Odată cu scumpirile în lanț, tot mai multe familii ajunse în pragul sărăciei cer cu disperare ajutorul asociațiilor caritabile.
Cu amărăciune, oamenii spun că nu își mai permit să cumpere nici măcar alimentele de bază, iar cei care veneau la astfel de centre sociale doar din când în când au început să sosească tot mai des, mânați de necazuri și strâmtorare. Asociațiile umanitare sunt copleșite de cereri și își epuizează repede fondurile.
Mariana este casnică și are nouă copii. Soțul lucrează ca muncitor necalificat în construcții, dar nu câștigă prea mult.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Din cauza scumpirilor, familia reușește cu greu să le pună pe masă celor mici strictul necesar, așa că a cerut ajutor de la o asociație caritabilă.
Mamă: „Am vorbit cu ea la telefon și a venit și mi-a adus ulei, făină, zahăr, legume, dero, tot ce am avut nevoie. E foarte greu cu ei”.
Reporter: Sunt zile în care nu puteți să le puneți nimic pe masă?
Mamă: „Da. Sunt zile în care ei cer".
La fel de greu o duce și o mamă cu trei copii mici. Soțul lucrează tot în construcții și familia abia se descurcă.
Părinte: „Trebuie să avem mâncare să le punem pe masă. Sunt zile când chiar nu avem".
Beatrice Darie, director de programe al Asociației Bethany: „Ne spun că fie au micșorat lista de cumpărături, au trebuit să reducă consumul la energie. De asemenea, avem părinți care ne spun că au renunțat practic să consume ei hrană pentru a le oferi copiilor o porție în plus".
Numărul celor care cer ajutor a crescut
Numărul celor care cer ajutor a crescut, iar asociațiile fac față cu greu solicitărilor. Unele au micșorat cantitatea de produse oferite într-un pachet sau chiar au refuzat anumite cazuri.
Ema Ciobanu, președinte al Asociației Harmony and Hope: „Din punct de vedere financiar, situația e tot mai rea și pentru ei și pentru noi. E tot mai greu pentru că donațiile sunt mai mici, prețurile sunt mai mari, ca atare cantitatea de produse pe care le putem cumpăra cu banii pe care îi avem este mai mică".
Potrivit asociațiilor, costul pentru un pachet cu alimente de bază oferit unei familii pentru o săptămână s-a dublat în ultimele luni și a ajuns la circa 500 de lei.