România, pe locul doi în UE în ceea ce privește riscul de sărăcie. Una din cinci femei este casnică

×
Codul embed a fost copiat

Suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie, din cauza nivelului de muncă foarte scăzut. Iar procentul este înspăimântător, conform Eurostat: 84,2 la sută.

Și, explică reprezentanții instituției europene, am ajuns la această rată pentru că într-o familie muncesc foarte puțini membri. Astfel, câștigurile sunt mici, iar cheltuielile mari.

O femeie locuiește într-un apartament cu trei camere împreună cu mama, tatăl, fratele și copilul ei.

Femeie: Era mai bine singuri, dar dacă nu avem posibilități să ne cumpăram o casă separat, stăm la grămadă. Părinții au pensie și frati-miu și cu mine muncim.

Reporter: Care este venitul mediu într-o lună?

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Femeie: Minimul pe economie.

Potrivit Eurostat, în România, rata riscului de sărăcie, în casele în care membrii familiei nu muncesc sau o fac prea puțin, este de 84.2 la sută. Mai rău decât noi stau doar lituanieii, cu un procent de 85 la sută. La polul opus se află țări precum Danemarca și Irlanda. Datele arata că munca ajută la prevenirea sărăciei și, cu cât europenii muncesc mai mult, cu atât nivelul sărăciei este mai mic.

La noi, rata șomajului este la 5,3 la sută, iar 153 de mii de persoane primesc ajutor social. Pe lângă acestea, sunt însă mulți oameni care nu au un loc de muncă din diverse cauze, dar nici nu au în plan să se angajeze. În plus, tot conform Eurostat, o româncă din 5 este casnică.

Gelu Duminică, sociolog: La noi 5 milioane din români sunt plecați în afară pentru a da brânci la sărăcie. Dacă ai norocul ca în gospodărie să fie și persoane vârstince și persoane între 16-24 care își caută loc de muncă. Plus persoane care lucrează pe salariul minim pe economie, uite unde ajungi. Situațiile sunt atât de complexe și arată de multe ori incapacitatea statului de a interveni. Trebuie să ne uitam la cauză. Cauza nu e că omul vrea să stea acasă, cauza e că se obișnuiește să stea acasă pentru că nu a fost încurajat.

În statele europene în care nivelul de muncă este scăzut, riscul de sărăcie este în medie de 64 la sută.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Poşta Română a început distribuirea voucherelor sociale de 250 de lei
Poşta Română a început distribuirea voucherelor sociale de 250 de lei

Primele loturi de carduri pe care vor fi virate ajutoarele financiare pentru persoanele în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, în cadrul programului „Sprijin pentru România”, sunt distribuite de Poşta Română începând de vineri, 10 iunie.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.