Faleza din Eforie Nord s-a prabusit. Firma care a construit si celebra insula palmier din Dubai se ocupa de refacerea plajei
Recent reabilitata, faleza din statiunea Eforie Nord s-a prabusit. Din cauza precipitatiilor, zona de promenada s-a surpat pe o distanta de 50 de metri, iar autoritatile nu stiu daca vor reusi sa o repare pana la inceputul sezonului estival.
In acelasi timp in Mamaia si Constanta plajele sunt in santier, iar buldozerele si excavatoarele ar putea ocupa nisipul turistilor care vor veni pe 1 mai.
In cea mai aglomerata zona din Eforie Nord, malul falezei s-a pravalit peste plaja, pe o distanta de 50 de metri. Fusese consolidat in urma cu un an de Directia Apelor Romane.
Primaria Eforie executa in zona o lucrare cu fonduri europene. Este vorba despre o alee de promenada ce se intinde pe aproape trei kilometri. Reprezentantii Directiei Apelor Romane sustin ca tocmai din cauza acestor lucrari malul s-ar fi prabusit.
Robert Serban, viceprimar Eforie: "Terenul respectiv este unul foarte prost din cauza precipitatiilor, acum derulam o expertiza tehnica pentru a vedea exact ce s-a intamplat, problema mea este ca in 3 luni incepe sezonul estival si faleza arata cum arata si nu e vina primariei".
Banii pentru consolidarea malurilor nu au fost inca alocati, asa ca exista toate sansele ca acest mal sa nu fie reparat pana la 1 mai.
Marieta Iorga, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale Dobrogea Litoral: "Aleile pietonale vor fi refacute, iar la baza falezei vor exista blocuri mari de beton."
In acelasi timp, cu bani europeni, autoritatile au inceput refacerea plajelor din care furtunile si valurile puternice au muscat in ultimii 40 de ani. Lucrarile au inceput in Mamaia, Eforie Nord si Constanta si sunt realizate de firma care a construit si celebra insula palmier din Dubai.
Reprezentantii firmei olandeze care se ocupa de latirea plajelor in Constanta, dar si in Eforie au promis in urma cu cateva luni ca lucrarile vor fi gata in mai. Oricum, odata cu sosirea primilor turisti se vor opri lucrarile aici pe mal, dar vor continua in larg unde trebuie construite diguri desuprafata, dar si diguri sub apa.
Plajele se degradeaza accelerat. In Mamaia, de exemplu, plaja se macina cu 2-3 metri in fiecare an. In lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii 20 de ani, apele marii ar fi putea inainta cu cel putin 40 de metri.