Noua imagine a falezei Cazinoului din Constanta a costat 14 milioane de euro: foisoare, piatra naturala, felinare si pergole
Turistii care vor sa vada marea toamna vor fi surprinsi de aerul nou din centrul Constantei. Faleza cazinoului a fost restaurata in stilul anilor '20 si ne invita sa intram in atmosfera "Belle Epoque".
La fel si Piata Ovidiu, care se bucura de o infrastructura noua. Investiile se ridica la 14 milioane de euro, mare parte din fonduri europene.
Pe faleza Cazinoului, turistii sunt invitati sa paseasca pe placi din piatra naturala, printre foisoare, felinare elegante si pergole realizate de producatori romani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Sunt producatori de fier forjat si elemente de mobilier urban. Este un design care a fost prevazut in proiect", explica constructorul Iliuta Cioroiu.
"A incercat sa pastreze vechea atmosfera a falezei constantene. Chioscurile, pergolele, totul a incercat sa fie in atmosfera anilor de la inceput de secol", recunoaste arhitectul Radu Cornescu.
Intre timp, impresionanta cladire a Cazinoului este doar curatata pentru iarna si asteapta sa fie restaurata, dupa ce a trecut in posesia Companiei Nationale de Investitii.
Ne continuam plimbarea in centrul vechi al Constantei. Zona istorica a orasului, lasata multi ani de izbeliste si ocolita de turisti, s-a transformat in Piata Ovidiu si pe stradutele ce o inconjoara, au aparut cafenele cochete.
Discutie angajata cafenea-reporter:
Angajata cafenea: "-Oamenii au inceput sa fie, zona e OK, a inceput sa fie populata, exact centrul vechi de altadata”
Reporter: “-Cum era acum 6 luni?”
Angajata cafenea: “-Pustiu, nu era renovat nimic, nu erau pavele, nu erau bancute, nu puteai sa te plimbi”
Intreaga zona a fost refacuta, in mare parte, cu bani europeni. Numai restaurarea Pietii Ovidiu a costat 3 milioane de euro.
Odata cu refacerea infrastructurii acestei zone, proprietarii cladirilor lasate in paragina au realizat ca valoarea imobilelor a crescut de cateva ori si s-au hotarat sa le renoveze. Unii dintre ei si-au anuntat deja intentia ca vor sa le vanda, altii vor sa le transforme in restaurant si hoteluri.
Proprietarii sunt insa obligati sa pastreze arhitectura zonei. Vor fi conditionati in acest sens printr-un regulament ce va fi adoptat de consiliul local. Noul plan urbanistic zonal va reglementa pana si modul de viata al zonei. In ton cu proiectul, vor aparea curand chioscuri pentru anticari, suveniruri sau produse handmade, iar in weekend-uri se vor organiza targuri de flori sau ale colectionarilor.