Export de maidanezi si sterilizari false. Schema prin care ONG-urile fac bani pe seama cainilor
Cinism fara margini. Cei 65.000 de caini din Bucuresti sunt o sursa inepuizabila de bani pentru cei care au facut din ingrijirea animalelor o adevarata afacere.
Prezenta animalelor in strada justifica existenta a cel putin 100 de asociatii non profit in Capitala. De fapt, aceste organizatii fac un profit imens de pe urma cainilor.
In joc ar fi cel putin un milion de euro, bani obtinuti din donatii pentru cainii pe care voluntarii ar trebui sa-i tina in adaposturi si pentru sterilizari fictive.
Iata schema prin care unele ONG-uri strang bani. Au adaposturi pline de catei maidanezi si primesc donatii pentru fiecare patruped: cate 50 de lei pe luna, insa pot fi si sume mai mari deodata.
"Aici vedeti o donatie. E vorba de o mie de lei o donatie", ne arata Georgiana Vaduva de la Fundatia Romana pentru Caine Strazii.
Georgiana Vaduva are un adapost cu 250 de caini la 30 de km de Bucuresti si spune ca banii din donatii nu-i ajung pentru nevoile zilnice. Banii sunt foarte multi, sustine pe de alta parte Andreea Ionescu. Aceasta declara ca a sponsorizat aproape un an 13 maidanezi, apoi a decis sa-si ia animalele de acolo.
"Plateam lunar 50 de lei pe caine, niciodata nu am primit chitanta pentru acesti caini. In realitate am luat doar 10", spune Andreea Ionescu, pagubita.
Adica este vorba de alta schema profitabila: unele asociatii declara mai multe animale decat au pentru a-si creste veniturile din donatii.
"Nu este adevarat. S-au intamplat situatii in care cineva a avut la mine 11 catei si i-au murit la mine doi", ne spune Georgiana Vaduva de la Fundatia Romana pentru Caine Strazii.
Multe din animalele fictive din adaposturi exista in realitate si alearga pe strazile Capitalei. Au fost adoptate de anumite Asociatii, apoi abandonate. Numai Caleidoscop a adoptat de-a lungul anilor zeci de caini. Potrivit ASPA, unul dintre aceste animale a fost in parcul Tei si l-a sfasiat pe Ionut, alaturi de alti maidanezi.
Voluntar ONG: De doua ori pe saptamana, ca voluntar al asociatiei Caleidoscop.
Reporter: Cati?
Voluntar ONG: 5-6 pe transport, cati imi incapeau in masina. Nici nu mai tin minte unde i-am returnat.
Un ONG poate adopta 100 de caini in fiecare an. ASPA nu verifica daca animalul este bine intretinut sau daca asociatia are un adapost. Presedintele Asociatiei Caleidoscop, de exemplu, Carmen Secareanu nu mai este de gasit ca sa dea explicatii. Intr-o inregistrare care circula pe o retea de socializare povesteste despre cainii din adapost.
"Avem 60 de catei, care toti sunt in varsta si cu probleme de sanatate. Am inceput cu 120", spune Carmen Secareanu.
De departe, cea mai profitabila schema este sterilizarea maidanezilor. Anul acesta, pentru programul de sterilizare s-au alocat peste 120.000 de euro numai in Bucuresti.
Cand sunt prinsi, maidanezii trebuie sterilizati si li se pune un crotaliu in ureche. Sterilizarea de multe ori se face pe factura de decontare. Cainii se aleg doar cu un crotaliu si sunt aruncati in strada, unde pot face in continuare pui, dupa cum am aratat la Stirile PRO TV.
"Totul se facea gratuit pentru noi, nu aveam de ce sa primim chitanta de la primarie. S-au sterilizat foarte multi caini cu banii primariei. Au fost foarte multe fonduri", spune Marcela Pasla, Cutu-Cutu.
Oricat de ciudat pare, exista asociatii care reusesc sa faca bani... exportand maidanezi. Pentru fiecare animal transportat cer si cate 200 de euro pe luna.
Un ONG care sustine ca apara drepturile animalelor are in medie un buget lunar de 5000 de lei. Asta inseamna cel putin 13.000 de euro anual, bani pe care ii gestioneaza dupa cum ii dicteaza constiinta.
In Capitala exista oficial in jur de 100 de astfel de asociatii, care au impreuna un buget de aproximativ la 1,3 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, buget, caine, ONG, asociatii, profit, schema,
Dată publicare:
05-09-2013 18:55