Explozia de la Calarasi. Prefect: Puteau fi mai multe victime, Dumnezeu a fost bun cu noi de Craciun
Autoritatile din Calarasi asteapta permisiunea organelor de ancheta si finalizarea evaluarii pagubelor produse de explozia din seara de Craciun pentru a incepe reparatiile la blocul afectat.
Locuitorii de pe patru scari din blocul situat in centrul municipiului Calarasi, afectat de explozia din seara de Craciun, au inceput sa revina in apartamentele lor, dupa ce furnizorii de utilitati au reconectat imobilul la instalatiile de gaze, apa si energie electrica.
Potrivit prefectului judetului Calarasi, George Iacob, in trei dintre cele cinci scari ale blocului in care s-a produs explozia a fost reluata furnizarea de gaze naturale, curent electric si apa inca de vineri seara, iar in scara 1, situata langa scara unde a avut loc deflagratia, echipele furnizorului de gaze au inceput bransarea apartamentelor la reteaua de gaze sambata dimineata. Scara 2, unde a avut loc deflagratia, ramane inca neracordata la utilitati.
Prefectul George Iacob a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca autoritatile locale asteapta permisiunea anchetatorilor pentru a incepe reparatiile la imobilul afectat de deflagratie.
"Acum asteptam cercetarea cheie si impreuna cu autoritatile locale sa vedem ce este de facut, care sunt pasii pentru a degaja resturile de materiale de constructii si sa se poata apuca de refacerea planseului si asa mai departe, dar asta dupa ce ni se va permite de catre organul de cercetare penala", a afirmat prefectul judetului Calarasi.
Intrebat daca au fost identificate sursele de finantare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus ca in mod cert nu va fi vorba despre "o lucrare de cinci lei" si ca, in functie de evaluari, se va stabili daca banii vor fi alocati din bugetul autoritatilor locale sau daca se va solicita ajutor din partea Guvernului.
"Nu putem spune ca urmarea deflagratiei ar fi o lucrare de cinci lei. Asteptam sa se termine toata evaluarea si, in functie de devizele facute de catre experti, cu siguranta se va ajunge la o suma si pe urma vedem ce se poate face. Ori, probabil, va fi suportata de catre autoritatile locale, e posibil sa fie facut si un demers pentru ajutor guvernamental, aceste lucruri le vom sti in perioada urmatoare. Deocamdata ne intereseaza ca cetatenii sa-si poata relua viata in mod normal la apartamentele lor" a mai spus prefectul judetului Calarasi.
In ceea ce priveste evaluarea pagubelor si reparatiile in apartamentele afectate, el a spus ca este prematur sa se pronunte cine va suporta costurile lucrarilor, precizand ca apartamentele sunt proprietate personala si trebuie vazut daca sunt asigurate.
Prefectul a mai spus ca pierderile cauzate de deflagratia din seara de Craciun ar fi putut fi mult mai mari: "Puteau fi mult mai multe victime, dar se pare ca Dumnezeu in ziua de Craciun si-a aratat puterea si a fost bun cu noi".
Explozia din blocul A 38 de pe Calea Bucuresti din Calarasi a avut loc miercuri, la ora 17.44, soldandu-se cu decesul unei femei in varsta de 44 de ani, Gina Popescu. Femeia, care lucra la Agentia de Dezvoltare Regionala, va fi inmormantata sambata.
De asemenea, in urma exploziei a fost grav ranit un barbat de 61 de ani, Victor Avadanei, care este proprietarul apartamentului in care s-a produs deflagratia. El este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Capitala, la sectia de terapie intensiva, avand arsuri pe 60 la suta din suprafata corpului. Alte cinci persoane au fost ranite usor in urma deflagratiei, nefiind necesara spitalizarea acestora.
Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Calarasi, joi, iar vineri s-a intalnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, caruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.
Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (constructie cu patru etaje si cinci scari cu cate doua apartamente pe nivel), evaluarile preliminare evidentiind faptul ca incidentul s-a produs din cauza unei acumulari de gaze. In urma deflagratiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.
Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav si nu se poate locui in ele, proprietarii optand sa locuiasca la rude. In apartamentul unde s-a produs explozia au fost indoite planseele dintre parter si etajul 1, respectiv dintre etajele 1 si 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord sa fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispozitie de catre primarie si au ramas in apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinte.
In urma deflagratiei, toate cele cinci scari ale blocului au fost debransate de la utilitati - apa, gaze, energie electrica.