Explicația furtunii cu tunete și fulgere, în plină iarnă, din Buzău
Un fenomen pe cât de straniu pe atât de rar i-a speriat teribil pe locuitorii unei comune din Buzău. A nins cu tunete şi fulgere la fel de puternice ca în timpul furtunilor de vară.
Cei mai slabi de înger au crezut că s-a întâmplat ceva îngrozitor însă meteorologii au explicat pas cu pas ce s-a întâmplat.
Dacă n-aţi vedea imaginile şi aţi asculta doar sunetul, aţi putea crede că înregistrarea a fost realizată în timpul unei ploi de vară.
Când colo, furtuna a avut loc în plină iarna la Smeeni în Buzău. Locuitorii au văzut miraţi ca în timp ce ningea s-a aprins cerul de la atâtea fulgere iar tunetele au zguduit liniştea nopţii ca la jumătatea lui iulie.
Iniţial, mulţi s-au speriat, neînţelegând ce se întâmplă. Meterologii au însă o explicaţie.
Fenomenul neobişnuit are loc atunci când se întâlnesc două mase de aer: una rece şi alta caldă, cum s-a întâmplat acum. S-au întâlnit deasupra României şi s-au născut norii de furtună, denşi, înalţi, care au început să se descarce.
Meteorolog de serviciu: Este un fenomen spectatulos, astfel de evenimente sunt mai rare la noi în ţară de fapt sunt averse cu tunete şi fulgere ca să avem astfel de nori trebuie să avem stratificare instabilă a aerului, să aibă mişcări mari în plan vertical, încărcare electrică în interiorul norului.
A tunat şi a fulgerat pe arii mult mai extinse în Bulgaria, Italia, Turcia şi Grecia dar acolo a căzut cel mult lapoviţă nu a nins că în zona Buzăului. Pe hartă, fugerele şi tunetele sunt marcate de steluţe galbene sau roşii.
Meteorolog de serviciu: Se întâmplă rar ca şi iarna să avem situaţii de genul ăsta. Activitatea electrică a fost foarte intensă în peninsulă balcanică
Fenomene asemănătoare au avut loc şi în judeţul Argeş, dar şi în zona Dobrogei.