Explicatia fenomenului meteo care a provocat DEZASTRUL din Galati: "A plouat in 6 ore cat in 2 luni"
Ce s-a intamplat cu adevarat in judetul Galati? A fost sau nu vorba despre un fenomen meteorologic rar, care nu putea fi prevenit, sau si de incompetenta?
Cei chemati sa raspunda astazi la comandamentul de urgenta convocat la Guvern sustin ca NU, si s-au ascuns dupa o avertizare de ultim moment.
In confuzia generala la primariile de la tara au ajuns degeaba informatiile ca zona se afla sub cod galben de indundatii, pentru ca nimeni nu a precizat negru pe alb ca urmeaza sa cada o cantitate uriasa de apa. Cand au fost chemati pompierii era deja mult prea tarziu.
Alegeri 2024
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
15:55
Rezultate alegeri prezidențiale, turul 1: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe doi, iar Ciolacu demisionează din PSD
15:54
Dăncilă, atac la Ciolacu: "PSD a ratat intrarea în turul 2 al prezidenţialelor pentru că nu a avut candidat"
15:49
Valeriu Iftime: Iohannis a stricat PNL, are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
"Scurgeri masive de pe versanti... situatii greu de prevazut. A plouat in 6 ore cat ploua in doua luni" - asa explica ministrul apelor fenomenul care a dus la moartea a 9 persoane si a lasat pe drumuri cateva sute.
Intrebarea este daca puteau oare meteorolgii si hidrologii sa prevada o asemenea nenorocire? Ministrul apelor, Lucia Varga si directorul general al ANM sustin ca nu, si vorbesc despre un fenomen rar.
Potrivit specialistilor, deasupra judetului Galati au inceput sa se adune pe verticala nori periculosi.
La ora 17 si 25 de minute a fost emisa prima atentionare cod galben de fenomene periculoase imediate. Acesti nori, initial de dimensiuni mici, dar care se misca foarte repede, s-au transformat intr-un cumulonimbus, adica un nor de dimensiuni uriase care acoperea pna la 17 kilometri. Din el au cazut incepand cu ora 20 si 147,5 de litri pe metru patrat.
"Ceea ce a agravat foarte mult situatia a fost ca aceste sisteme noroase au stationat. A fost o situatie in altitudine care a favorizat stationarea sistemelor noroase in aceeasi zona, astfel incat aceste cantitati foarte mari de apa s-au cumulat", explica specialistii.
Apoi, relieful zonei a avut si el un rol decisiv, de aici si consecintele dramatice. Dealurile Covarloiului, aproape despadurite formeaza vai si transforma zona intr-o palnie, in care localitatile sunt dispuse catre baza. Apa s-a adunat si valuri uriase au curatat 17 localitati.
Asadar, de la ora 17 si 25 de minute ANMH a inceput sa dea primele semnale de cod galben. 4 intr-o ora. Acestea intre ora 20 si miezul noptii s-au transformat in cod portocaliu. Si apoi comunicatele s-au oprit, desi realitatea din teren era alta.
In replica, directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie sustine ca autoritatile trebuiau sa adune atentionarile si astfel sa isi dea seama ca era o situatie grava.
Interventia celor responsabili putea preveni dezastrul? Doar daca ar fi inceput sa isi puna in aplicare planul de interventie, in functie de relief.
Presedintele consiliului judetean Galati sustine ca informatiile care i-ar fi putut mobiliza in timp util pentru a evacua populatia din calea viiturilor au ajuns prea tarziu.
Sirenele care i-au alertat pe localnici au inceput sa sune prima data in localitatea Valea Marului la ora 21 si au continuat pana dupa miezul noptii, pe rand, in fiecare sat lovit de suvoaie. Prea tarziu pentru cei lipsiti de aparare.