Exerciţiul "Seism 2018": incendiu la un spital din Capitală. Reacția autorităților la scenariu

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 08:20
Categorie: Actualitate

Exerciţiul "Seism 2018", cea mai mare simulare pusă în scenă de autorităţile romane, a continuat  marți noapte cu un alt scenariu în caz de dezastru.

De această dată a fost vorba de un incendiu la un spital din Capitală, de unde au fost evacuaţi peste 60 de pacienţi. În urma seismului, conform scenariului de marți noapte, la spitalul clinic "Nicolae Malaxa" din Capitală a izbucnit un incendiu. Aproximativ 65 de pacienţi au fost evacuaţi de pompieri.

Raed Arafat: "Scenariul arată că toate spitalele care funcţionează în Bucureşti în contextul cutremurului sunt pline, aşa că cei care sunt evacuaţi sunt duşi în prima fază la punctele mobile. Dacă sunt unii grav şi trebuie neapărat internaţi, vor fi evacuaţi la alt centru."

Simularea a continuat cu o pană de curent la nivelul spitalului.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu: "S-a intervenit cu cei de la ENEL cu o sursă care se află în zonă, dispusă în permanenţă pentru o astfel de situaţie. Aceştia practic au legat spitalul la o sursă de electricitate autonomă."

Ziua de marți a însemnat pentru autoritățile de la noi repetarea procedurilor de colaborare cu celelalte tari, în cazul în care, în urma unui cutremur, numărul de răniţi va depăşi puterile României.

Baza 90 de transport aerian este în cazul unui dezastru real locul din care vor fi transportați la spitalele din străinătate mulți răniți din România. În cazul acestui exercițiu, în ajutorul autorităților noastre au venit Slovacia, Suedia și Israel care au trimis în țară trei aeronave.

Potrivit scenariului, răniții au fost aduși din spitalele mobile în bază cu două elicoptere MApN. Apoi au fost preluați de medici români şi străini și urcați într-un avion israelian. Pompierii au repetat scoaterea oamenilor de sub dărâmături, în mai multe clădiri părăsite.

Specialiştii ne atrag atenţia că în România nu există un program prevenire. Programa şcolară nu prevede ore în care copiii să fie învățați ce să facă în caz de cutremur deşi capitala este predispusă la seisme puternice.

Raed Arafat: "Locul foarte potrivit pentru pornirea educaţiei rămâne şcoala. Nu ştiu ce ne-a oprit, dacă a fost ceva ce ne-a oprit. Poate şi reticiența profesorilor să predea şi altceva decât materiilor lor."

Unii experţi, citaţi de "The Guardian" susțin că Bucureştiul este cea mai periculoasă capitală europeană în caz de cutremur.

Conştientizarea pericolului ar trebui să fie legiferată, aşa cum se întâmplă de exemplu în Japonia. În campania "EXISTA VIAŢĂ DUPĂ CUTREMUR - LECŢIA JAPONEZĂ", echipa emisiunii "România, te iubesc" a arătat cum în Japonia marile corporaţii îşi trimit angajaţii odată pe trimestru în simulatoare de cutremur. La fel se întâmplă cu şcolile şi grădiniţele care îi învaţă pe elevi cum să se apere în cazul unui dezastru.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
salvare 112
Un cetăţean australian a decedat în timpul unei partide de vânătoare în Dâmbovița
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
”Super Luna Sângerie a Lupului", fenomenul rar vizibil luni dimineață în România
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr
Martorii îl contrazic pe șoferul băut care a intrat cu mașina în spital. A fost reținut
Bogdan Bănică, polițist Suceava
Poliţist, după ce a văzut ”fluturaşul” unui infirmier: ”Mi-am luat găleată cu mop”
Microbuz plin cu persoane răsturnat într-un pârâu, în Bacău. Un bărbat a murit
Un avion Blue Air nu a mai ajuns în Capitală și a aterizat la Constanța
Tupeul unui hoț de biciclete din Capitală. Ipostaza în care a fost filmat într-un bloc
La un pas de o tragedie în Brașov. Scenele surprinse de un șofer cu o cameră de bord
Controale și amenzi la taximetriști. Un șofer a fost prins băut la volan