Exercițiul "Dacian Strike 23": atacuri la sol, cu sprijin aerian aliat. Forțele multinaționale participante
Au răsunat dealurile Smârdanului, din apropiere de Galați, de focurile repetate ale românilor, americanilor, francezilor, portughezilor și italienilor.
Trupele au pus joi în scenă un concept NATO care se implementează și în structurile din armata română: susținerea cu foc din aer a mijloacelor terestre. Exercițiul "Dacian Strike 23" reunește 600 de militari ai forțelor aliate și se desfășoară simultan în România și Bulgaria.
Exerciţiul a fost deschis de obuzierele PZH 2000 de origine germană. Din aer, italienii care decolaseră de la Mihail Kogălniceanu, din Constanța, cu avioanele Eurofighter, au venit în susținere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Li s-au alăturat militarii români cu elicopterele Puma Socat.
În aceeași direcție s-au îndreptat apoi avioanele IAR 99 Șoim, care au eliberat o ghirlandă de rachete.
Imediat, Forțele Terestre Române au intervenit cu artilerie și aruncătoare de proiectile reactive. Alături de ele a fost și un pluton din contingentul portughez dislocat în prezent în țara noastră. În sprijin, Forțele Franceze din grupul din România au tras cu mortiere-aruncătoare.
Finalul exercițiului le-a aparținut americanilor de pe elicopterele Apache.
Mr. Jordan Harp, ofițer al Aviației Canadiene, coordonatorul aplicației: „Simplificăm totul: comanda noastră, centrul nostru de operațiuni are capacitatea de a comunica, a muta și a trage cu toate forțele din teritoriu. Am creat acest concept nu doar pentru NATO, ci pentru România, să servească drept model pentru diviziile din alte țări."
Comandantul exercițiului a reușit să integreze mijloacele aeriene și terestre. Simultan, aruncătoare reactive, mortiere sau tunuri obuziere au venit în sprijinul infanteriei.
Gen. Mr. Dorin Toma, Comandamentul Multinațional de Divizie SE: „Se discută foarte mult și ce se întâmplă acum în Ucraina, de "combine tanks", de arme combinate, de integrarea sprijinului prin foc cu manevra forțelor terestre.”
Reporter: Cum s-au descurcat?
Gen. Mr. Dorin Toma: „Foarte bine!"
Această serie de exerciții a început în urmă cu un an și jumătate. În secvența de astăzi, o subunitate de artilerie din batlle-group-ul italian din Bulgaria a sprijinit cu foc în timp real trupele de la sol. Astfel, comanda a fost dată concomitent și în poligonul de antrenament Novo Selo, din Bulgaria.