Alarmele vor suna din nou în toată țara. Exerciţiu naţional de alarmare publică

miercurea sirenelor
IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară. 

Astfel, alarmele se vor auzi, din nou, miercuri, 1 martie. Acest lucru are loc în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din "Săptămâna Protecţiei Civile", a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 

El a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre "Săptămâna Protecţiei Civile", un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie - 4 martie, şi care cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

"Miercurea sirenelor - noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă - pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică - să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Miercurea sirenelor - pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează", a precizat Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că "Săptămâna Protecţiei Civile" are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.

"Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (...) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective", a arătat Raed Arafat.

Sâmbătă şi duminică, între orele 9:00 - 17:00, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, în faţa sediului MAI, este prezentată o expoziţie de tehnică şi echipamente de protecţie, care cuprinde, între altele, şi echipamente folosite de salvatorii IGSU pentru căutarea victimelor cutremurelor din Turcia, dar şi tehnică veche din dotarea pompierilor, păstrată, acum, la muzeu.

De asemenea, este prezentă şi Caravana SMURD "Fii pregătit".

În programul "Săptămânii Protecţiei Civile" se regăsesc şi lecţii de prim-ajutor, în cadrul cărora paramedicii şi voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare, după următorul program: la Mall Palas din Iaşi - pe 28 februarie, între orele 10:00 şi 18:00, la Mall Coresi din Braşov - pe 3 martie, în intervalul orar 12:00 - 16:00.

***

Tot în săptămâna dedicată protecţiei civile se va derula "Maratonul resuscitării", eveniment public organizat sub forma unui curs de prim-ajutor de dimensiuni crescute, în cadrul căruia zeci de medici, pompieri paramedici, asistenţi, formatori şi voluntari ai Fundaţiei pentru SMURD îi vor învăţa pe doritori măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Evenimentul va avea loc în ziua de 4 martie, între orele 12:00 şi 22:00 la Park Lake din Bucureşti.

***

În colaborare cu Institutul pentru Fizica Pământului, în zilele de 4 şi 5 martie se va desfăşura Turul ghidat "Bucureştii şi cutremurele", având ca punct de plecare Piaţa Universităţii (statuia lui Ion Heliade Rădulescu).

***

Caravana SMURD "Fii pregătit" care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă are programate sesiuni de comunicare, astfel: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie - Buzău; pe 28 februarie - Vrancea; pe 1 martie - Bacău; pe 2 martie - Neamţ; pe 3 martie - Iaşi; pe 4 martie - Suceava.

***

Sâmbătă, în conferinţa de presă desfăşurată la sediul MAI, inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a anunţat că săptămâna viitoare vor fi organizate "Zilele Porţilor Deschise" la subunităţile de pompieri din Bucureşti şi din ţară.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vandalul cu târnăcopul din Timișoara a fost reținut. A dat buzna peste o familie din oraș
Vandalul cu târnăcopul din Timișoara a fost reținut. A dat buzna peste o familie din oraș

Un bărbat care a vandalizat cu târnăcopul mașina unei familii din Timișoara, la începutul acestei săptămâni, a fost reținut vineri seară de polițiști.

Eveniment de shopping. „Half is free”, reduceri de 50% la haine făcute de designeri români
Eveniment de shopping. „Half is free”, reduceri de 50% la haine făcute de designeri români

Este cea mai bună zi în care puteți cumpăra haine, pantofi și bijuterii semnate de designeri români.

Accesibilitate pentru toți în instituțiile publice. Nevăzătorilor li s-a acceptat, până acum, o „asistență vie”
Accesibilitate pentru toți în instituțiile publice. Nevăzătorilor li s-a acceptat, până acum, o „asistență vie”

Mai bine mai târziu decât niciodată, statul s-a gândit și la românii cu dizabilități.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.