Cel mai mare exercițiu militar din istoria NATO, în România. Scenariile urmate de militari
Cel mai mare exerciţiu militar din istoria Alianţei Nord-Atlantice are loc în aceste zile, în România. Mii de militari şi sute de pompieri se antrenează umăr la umăr pentru a interveni în caz de bombardament.
Exerciţiile nu s-au rezumat însă la teatrele de operaţiuni. S-au făcut simulări inclusiv în clădiri din Capitală, unde salvarea unor civili dintre dărâmături ar fi extrem de complicată.
Conform scenariului, 300 de pompieri şi medici au fost nevoiţi să găsească soluţii pentru recuperarea victimelor după ce Bucureştiul ar fi fost bombardat de avioane inamice.
La fosta fabrica de bere din Capitală, pompierii au intervenit după un scenariu clar. Au fost alertaţi că în clădire au avut loc două explozii, iar pereţii s-au dărâmat. S-ar fi descoperit cinci aşa-zise victime.
Pentru salvatori, astfel de acţiuni sunt folositoare.
Locotenent Valentin Silvinschi, comandant detaşament cautare-salvare, unitatea Ciolpani: "Degeaba ai echipamente dacă nu le foloseşti şi în medii diferite. Dacă lucrezi mereu în acelaşi poligon, cunoşti totul. Trebuie să schimbi mereu locul pentru a te antrena şi a depista şi alte probleme."
O altă miza a exerciţiului NATO a fost ca românii să înveţe să lucreze în echipă cu salvatori din alte ţări. Au avut alături pompieri din Ungaria.
Peter Jackovics, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ungaria: "Noi suntem vecinii României, primii care vom răspunde în cazul unei urgenţe reale."
În acelaşi timp, la poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, exerciţiul NATO a presupus instalarea unui spital militar de campanie în care sunt trataţi cei răniţi pe front.
Iulia Budrugeac, Spitalul Militar Bucureşti: "Aici avem minimum de materiale cu care îi putem ajuta. Trebuie să improvizăm, trebuie să lucrăm foarte mult în echipă."
La Cincu au lucrat militari şi medici din 39 de ţări. În situaţia în care sunt victime cu traume majore, acestea sunt transportate cu elicopterul în apropiere unde sunt şi sălile de operaţii.
În cazul unei situaţii de război, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Aituaţii de Urgenţă spun că în Capitala sunt 500 de pompieri. Lor li se pot alătura alţi 5000 din toate judeţele ţării. În caz extrem, sunt încă 15.000 de angajaţi care de obicei nu fac muncă de teren.
Armata are şi ea echipaje de căutare salvare, însă numărul acestora nu a fost precizat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!