Exercițiu antitero cu agenți SRI la bordul unui avion TAROM, aflat în zbor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 29 August 2018 07:54
Categorie: Stiri actuale

S-au dus adevărate lupte marți seară într-o aeronavă Tarom, la bordul căreia se aflau mai mulți atacatori.

Din fericire a fost vorba despre un amplu exercițiu antitero realizat în premieră de Serviciul Român de Informații în avionul care, potrivit scenariului, zbura spre Larnaca.

A fost pentru prima oară când o astfel de simulare se desfășoară în condiții reale de zbor, iar operațiunea a fost urmărită de jurnaliști invitați la bordul aeronavei.

După ce s-au antrenat într-un simulator, agenţii Serviciului Roman de Informaţii care zboară pe diferite rute aeriene considerate cu risc au trecut marți la următoarea etapă - un exerciţiu în condiţii reale.

Totul s-a petrecut în avionul care aparţine companiei Tarom, unde s-au dus adevărate lupte şi s-au folosit pistoale cu muniţie de antrenament şi sânge fals. La bordul aeronavei au urcat angajaţi de la diferite structuri ale SRI, dar şi jurnalişti. Unii dintre participanţi au jucat rolul atacatorilor, alţii - al victimelor.

Persoane necunsocute au scos arme şi au înjunghiat mai mulţi pasageri, moment în care au intervenit echipele de securitate. Agenţi cu identitate secretă au scos armele şi i-au anihilat pe atacatori.

Pentru cei trei ofiţeri însărcinaţi cu securitatea zborului şi a pasagerilor a fost un test greu, mai ales că nu ştiau cine sunt atacatorii şi ce vor face aceştia.

Marius Bercaru, ofiţer SRI: "Am avut mai mult atacatori, în cascadă, cu misiuni diferite, care fie au încercat să detoneze nişte dispozitive explozive, fie au încercat să atace pasageri. ei au fost neutralizaţi. În final, au rezultat trei morţi şi trei răniţi! Niciunul dintre pasageri."

După ce au fost eliminaţi presupuşii atacatori, au fost anunţate echipajele de la sol şi turnul de control. Aeronava a fost readusa pe aeroport şi, în tot acest timp, pasagerii au fost ţinuţi cu mâinile pe spătarele scaunelor din faţă şi privirea în pământ - pentru că ofiţerii nu ştiau dacă mai sunt alţi atacatori.

După ce aeronava a ajuns în siguranţă la sol echipele antitero au început să evacueze pasagerii. Fiecare persoană a fost coborâtă rând pe rând, una câte una din avion, iar apoi a trecut printr-un filtru de identificare.

Marius Bercaru, ofiţer SRI: "Au fost mai multe scenarii prin care ei se pregătesc pentru a face faţa unor ameninţări survenite la bordul aeronavelor. Bineînţeles, acest lucru nu se face doar de către SRI, se face în colaborare cu aeroportul, Ministerul de Interne..."

Chiar dacă e vorba de un exerciţiu, fiecare etapă e realizată în cele mai mici detalii, inclusiv îngrijirile medicale.

La acest exerciţiu a participat şi personalul de zbor al aeronavei Tarom, care a comunicat cu pasagerii, le-a cerut să îşi păstreze calmul şi să asculte indicaţiile echipei de securitate.

Eugen Dobrin, şef securitate al TAROM: "Sunt pregătiţi, au pregătirea specifică în cadrul centrului nostru de pregătire. Mai sunt incidente de securitate produse de pasageri turbulenţi, dar în nici un caz acte de deturnare sau ameninţare cu bomba."

Reporter: "Au fost momente în care echipa de securitate a SRI aflată la bordul unei aeronave sau înainte să urce al bordul unei aeronave să fie nevoie să intervină?"

Marius Bercaru, ofiţer SRI: "În decursul istoriei, începând din anii 70 au fost câteva situaţii, în ultimii ani nu pot comenta."

Aproape o sută de lucrători SRI, printre care pirotehnişti şi lunetişti, au luat parte la acest exerciţiu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Tags: tarom, sri, exercitiu,

Generalul SRI Dumitru Dumbravă, trecut în rezervă. Declarațiile controversate făcute
Scrisoarea în numele lui Giuliani,
VIDEO PROTVPLUS.RO