Europa Liberă: Fetele și femeile violate în Ucraina întâmpină dificultăți în a face avort în Polonia, România și Ungaria
Fetele și femeile din Ucraina care au fost violate de soldați din Rusia și au rămas însărcinate întâmpină dificultăți în obținerea unui avort în țările în care s-au refugiat: Polonia, România și Ungaria, a dezvăluit Radio Europa Liberă (Svoboda).
Psihologul Oleksandra Kvitko, care lucrează pentru Avocatul poporului, i-a spus jurnalistului Sashko Shevchenko că o fetiță de 14 ani din Bucha, un oraș din afara Kievului, a fost violată de cinci ocupanți ruși.
Adolescenta este acum însărcinată și va păstra bebelușul la sfatul medicilor, care au avertizat-o că dacă va face avort este puțin probabil să mai poată rămâne însărcinată vreodată.
„Mama este încă înclinată să facă avort”
Acum, Kvitko o ajută pe copilă să accepte bebelușul al cărui tată biologic a violat-o: „Am vorbit cu mama ei puțin câte puțin despre ce s-ar întâmpla cu fetița și cu copilul pe care ar urma să îl nască. Mama este încă înclinată să facă avort. Trebuie doar să se obișnuiască cu ideea, să fie de acord cumva. Încă este timp.”
Psihologul lucrează în momentul de față cu copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, iar cinci dintre fetițe ar fi rămas însărcinate în urma violului de către soldați din Rusia, conform Radio Svoboda, care menționează 103 de raporturi de crime sexuale înregistrate de avocatul poporului până pe 26 aprilie.
Deși doar 12 cazuri de sarcini nedorite create de război au fost înregistrate până acum, numărul scăzut s-ar putea datora procentajului mic de victime care sunt pregătite să povestească ce li s-a întâmplat, potrivit Avocatei poporului, Lyudmila Denisova.
Polonia, România și Ungaria, descrise ca având legi de avort „stricte”
Însă odată fugite din Ucraina, unele victime nu pot să întrerupă sarcinile nedorite. În Polonia, de exemplu, unde până acum s-au refugiat peste trei milioane de ucraineni, preponderent femei și copii, legile legate de avort sunt foarte stricte, făcând procedura imposibilă pentru multe femei.
Mai mult, psihologii polonezi le cer femeilor ucrainene violate de soldați ruși să păstreze sarcinile, conform șefei Centrului pentru Libertăți civile, Oleksandra Matviychuk. „Așa distrug viețile amândurora [femeilor și bebelușilor],” a spus aceasta.
Ukrainian women who were raped by Russians and left to Poland cannot have abortions there. Under Polish law, abortion is allowed in case of rape, but there is no criminal case yet
— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) April 13, 2022
Psychologists in Poland are convincing her that a new life is wonderful. They destroys lives of both
Între 1 martie și 12 aprilie, rețeaua organizațiilor pentru drepturile omului „Abortion without Borders” a primit informații conform cărora peste 200 de refugiați ucraineni voiau să obțină un avort.
Majoritatea sesizărilor au venit din Polonia, dar România și Ungaria au și ele un număr mare de refugiați din Ucraina, însă toate cele trei țări-gazdă sunt descrise de Radio Svoboda ca având legi de avort stricte.
„Cei mai mulți oameni care ne-au contactat au avut posibilitatea să obțină un avort datorită pastilelor de avort,” a spus Mara Clark, fondatoare și directoare a Abortion Support Network, o organizație care face parte din Abortion Without Borders.
Sursa: Radio Svoboda
Etichete: Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria, romania, avort, viol,
Dată publicare:
01-05-2022 14:28