Nicolae Banicioiu si Eugen Nicolaescu, audiati la DNA in calitate de martori, in dosarul presedintelui CJ Ialomita
Ministru Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a venit la DNA pentru a fi audiat, acesta intrand in sediul DNA la scurt timp dupa audierea ca martor a fostului ministru Eugen Nicolaescu, in dosarul presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca.
Nicolae Banicioiu nu a facut declaratii la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde a ajuns in jurul orei 15.00.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca ministrul Nicolae Banicioiu a fost citat sa se prezinte pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In aelasi dosar a fost audiat la DNA si fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, acesta spunand ca a dat declaratii in calitate de martor, la cererea avocatilor lui Silvian Ciuperca, si ca a vorbit despre un control la Spitalul Judetean Ialomita, dispus de Ministerul Sanatatii in ianuarie 2014, la solicitarea presedintelui CJ Ialomita.
Intrebat care au fost concluziile acelui control, Nicolaescu a spus ca nu cunoaste ce contine raportul, intrucat rezultatele verificarilor au venit dupa ce el nu mai era in functia de ministru al Sanatatii.
Nicolaescu a aratat ca nu doreste sa dea alte detalii despre ce a discutat cu procurorii anticoruptie.
Intrebat daca au fost respectate toate procedurile de lucru in cadrul acelui control, Nicolaescu a aratat ca, din informatiile sale, controlul a urmat toti pasii prevazuti de regulamente, dar, din pacate, el nu a mai ajuns sa afle rezultatul.
Presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost arestat preventiv in 12 februarie, fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul privind interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii si la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat si directorul Serviciului Achizitii si Patrimoniu din Consiliul Judetean Ialomita, Cezar Gheorghe Vilcan, acuzat de DNA de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.
Silvian Ciuperca este urmarit penal pentru luare de mita, doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In acelasi dosar a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a luat masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand din 10 februarie, fata de Liviu Gabriel Musat, presedinte al ADR Sud Muntenia, si Mariana Visan, director adjunct in aceeasi institutie - ambii fiind acuzati de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, Marius Dragos Constantinescu - pentru instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie si deturnarea licitatiilor publice, si Corina Elena Trandafir, beneficiar si consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz in serviciu, folosirea si prezentarea, cu rea-credinta, de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achizitionarea unor bunuri, executarea unor servicii si executarea unor lucrari, obtinand pe nedrept fonduri europene, precum si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Potrivit procurorilor, in ianuarie 2014, Silvian Ciuperca si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de presedinte al filialei PSD Ialomita pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judetean Ialomita.
Ulterior, in perioada martie-aprilie 2014, dupa efectuarea unui control, de catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, l-ar fi determinat pe sefului echipei de control de la Ministerul Sanatatii, Mihai Ionescu, sa intocmeasca un raport neconform realitatii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, "aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice", sustin anchetatorii.
Silvian Ciuperca mai este acuzat ca, in perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe presedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Musat, pe Mariana Visan, director adjunct al institutiei si un expert de la aceeasi agentie sa amane nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finantare europeana, intre care Elena Corina Trandafir, beneficiar si consultant in proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. "Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte sa suporte corectii financiare in suma de aproximativ 42.000 lei", au precizat procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciuperca, abuzand de prerogativele functiei sale, "avand un ascendent asupra subordonatilor sai", ar fi determinat membrii Comisiei de licitatie din CJ Ialomita sa atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) si a incheiat cu aceasta societate contractul de concesiune, producand astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toata durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.
"In perioada 2010-2014, si-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita si de functia de presedinte al unui partid, filiala Ialomita, in scopul obtinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentata de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanta si servicii de proiectare oneroase cu primariile comunale de pe raza judetului Ialomita, contracte incheiate cu incalcarea dispozitiilor OUG nr. 34/2006", au mai aratat procurorii in documentul citat.
De asemenea, procurorii il acuza pe Silvian Ciuperca si de faptul ca, in perioada aprilie-mai 2014, impreuna cu Cezar Gheorghe Vilcan, "abuzand de functia de presedinte al CJ Ialomita", a pretins 5.000 de lei si a primit 3.000 de lei de la o persoana, in schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune incheiat de Consiliul Judetean Ialomita, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, institutie aflata in subordinea CJ.
Anchetatorii au mai stabilit ca, in anul 2014, cunoscand faptul ca SC Ultex SA era in procedura falimentului si nu putea, in mod legal, sa incheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanti ai societatii sa incheie, in fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic "Ioan Gura de Aur", cu o data anterioara, si sa faca astfel donatia de ulei catre unitatea de invatamant.