Conducerea CNATDCU a decis ca Gabriel Oprea a plagiat, iar titlul de doctor sa fie retras. Fostul vicepremier nu se da batut

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul General al CNATDCU a decis ca fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Comisia de analiza a ajuns la concluzia ca teza de doctorat a fost un plagiat "in buna parte" si a decis retragerea titlului de doctor lui Gabriel Oprea.

"Decizia Consiliului a fost luata in unanimitatea celor prezenti. Cei prezenti fiind in jur de 35, nu am exact numarul, cam asa, tinand seama si de voturile exprimate electronic." - a declarat presedintele Consiliului, Viorel Barbu.

"Frauda comisa de autorul tezei este semnificativ mai ampla decat s-ar deduce din lectura raportului Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti". - se arata in decizia Comisiei.

Din lucrarile din care s-a inspirat Gabriel Oprea, unele apar in lista bibliografica de la inceputul tezei si sunt uneori citate la parcursul lucrarii, insa in cuprinsul tezei exista numeroase alte pasaje ce au fost preluate din din respectivele lucrari fara a se face cuvenitele trimiteri bibliografice. Alte lucrari insa, nici nu figureaza in bibliografia expusa.

Citește și
Gabriel Oprea s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, luni, 11 aprilie 2016
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la "seful mafiei lui Nastase" la "interesul national"
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

In raportul Comisiei se arata ca Oprea a preluat numeroase fragmente de text - unele dintre ele avand circa 15 pagini din lucrarea-sursa - fara a face nici macar o trimitere la aceasta.

"Preluarile din lucrarea autorului C. Turea fara respectarea regulilor elementare de citare sunt atat de extinse incat ar fi suficiente prin ele insele sa califice teza supusa analizei noastre ca fiind intocmita in mod fraudulos" - se arata in raport.

Gabriel Oprea poate contesta decizia in termen de 14 zile.

De altfel, el a anuntat pe Facebook ca va recurge la aceasta masura:

"In 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectand toate normele academice si legale in vigoare la momentul respectiv. Nici indrumatorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucuresti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectiva. Repet, este vorba de anul 2000, cand nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect si nici nu ma gandeam ca voi urma un astfel de drum.

Astazi, la mai bine de 15 ani de cand am sustinut teza de doctorat, CNATDCU spune ca as fi plagiat in lucrarea respectiva. Nu stiu daca cei care au luat aceasta decizie au verificat cu atentie care erau normele in vigoare acum 15 ani. La fel, nu stiu daca lucrarea a fost evaluata dupa normele si standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau dupa standardele de atunci, pe care le-am respectat. Stiu insa ca anul trecut, Consiliului National de Etica a spus in mod oficial ca ”suspiciunile de plagiat nu se confirma” in cazul meu.

Avem asadar o institutie care mi-a acordat titlul, o structura abilitata legal care a constatat ca lucrarea nu a fost un plagiat si astazi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului si tuturor institutiilor care pot lamuri aceasta situatie sa clarifice contradictia. In acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispozitie ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU si, daca decizia va ramane aceeasi, voi cere Justitiei sa faca lumina si sunt convins ca instanta imi va da dreptate." - a scris Gabriel Oprea pe reteaua de socializare.

Comisia de stiinte juridice a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit, in 26 iulie, ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat, membrii Consiliului General al CNATDCU urmand sa decida pe 1 august daca isi insusesc aceasta decizie.

Daca Gabriel Oprea nu va depune contestatie, CNATDCU va trimite rezolutia privind retragerea titului de doctor in drept la Ministerul Educatiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Gabriel Oprea va pierde titul de doctor.

Sase din cei sapte membri ai Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU au dat verdict de plagiat in cazul lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea. Comisia de stiinte judice si-a insusit astfel raportul primit de la Comisia de lucru din CNATDCU, declara in 26 iulie, pentru News.ro, presedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.

Gabriel Oprea a scris atunci pe pagina sa de Facebook ca, deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie ”negru pe alb” ca ”suspiciunile de plagiat nu se confirma” in lucrarea sa de doctorat.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata.

In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral". Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat atunci la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari.

Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, in paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).

Din iulie anul trecut, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la scoala doctorala a Academiei SRI. intre acestia se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu.

Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU
Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat. Anuntul facut de Comisia de stiinte juridice a CNATDCU

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, potrivit raportului Comisiei de lucru din CNATDCU trimis Comisiei de stiinte juridice.

Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la
Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la "seful mafiei lui Nastase" la "interesul national"

Presedintele fondator al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Gabriel Oprea, anunta ca se retrage din UNPR si va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului de parlamentar va iesi din politica.

Nepoata lui Oprea, audiata la DNA in dosarul care a dus la arestarea lui Ontanu. A venit cu 400.000 de euro, bani gheata
Nepoata lui Oprea, audiata la DNA in dosarul care a dus la arestarea lui Ontanu. A venit cu 400.000 de euro, bani gheata

Miscare spectaculoasa facuta de nepoata lui Gabriel Oprea: avocata, cercercetata pentru complicitate la luare de mita in dosarul lui Neculai Ontantu, s-a prezentat la DNA cu 400.000 de euro, bani gheata.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.