Epidemie de gripă în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 23
Gripa sezonieră continuă să facă victime în România. Un copil de un an şi 6 luni, diagnosticat cu virusul gripal AH1N1, s-a stins în Terapie Intensivă, la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi.
Şi, în ultimele două zile, încă trei romani au pierdut lupta cu boala, bilanţul ajungând la 23 de morţi. De altfel, autorităţile au declarat oficial epidemie de gripă în România, ieri. Evoluţia peste aşteptări a numărului de îmbolnăviri, dar şi de decese, i-a determinat pe specialiştii epidemiologi să facă acest anunţ cu o săptămână mai devreme decât ar fi trebuit, conform procedurii.
Băieţelul din Iaşi, care s-a stins sub privirile medicilor, suferea şi de o malformaţie congenitală cardiacă. El nu era vaccinat antigripal şi a fost transferat dintr-un spital din Neamţ, după ce starea lui s-a înrăutăţit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tot în Iaşi, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase încearcă să salveze o tânără de 23 de ani, gravidă în luna a 5-a, dar şi un bărbat de 40 de ani. La ambii a fost confirmat virusul gripal. Cei doi se află în stare gravă, dar stabilă în ATI, spun doctorii.
În ultima săptămână au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri de gripă la nivel naţional, de două ori mai multe față de săptămâna precedentă. În aceste condiţii specialiştii au declarat epidemie de gripă.
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: "De obicei, specialiştii în epidemiologie declară că gripa evoluează epidemic după trei săptămâni de săptămână epidemică. Nu s-a mai aşteptat cea de-a treia săptămână, în cea de-a doua săptămână au constatat că gripă evoluează epidemic."
Ministerul Sănătăţii a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în spitale în această perioadă, iar unităţile sanitare trebuie să îşi refacă stocurile de medicamente antivirale şi de echipamente de protecţie.
Cea mai gravă situaţie este în Capitală. Sunt peste 4.600 de cazuri de gripă doar la copii, raportate la cabinetele şcolilor de stat, fără să fie incluse aici cazurile înregistrate la şcolile private şi la medicii de familie.
În total, 65 de scoli din Bucureşti au cursurile suspendate parţial - în general sunt afectate una sau două clase de la fiecare unitate. Pe lângă acestea, alte două şcoli au cerut să nu facă deloc ore, pentru că în aceste zile au lipsit mai mult de 20% din totalul elevilor. Ambele unităţi de învăţământ sunt din sectorul 3. De altfel, cele mai multe cazuri de gripă au fost în sectoarele 3 şi 6.
Medicii le recomandă părinţilor să nu îşi trimită copiii la şcoală dacă au febră sau tuşesc şi să îi ţină acasă, sub supraveghere.
Sandra Alexiu, medic de familie: "Gripă se dă mai departe prin micropicături, atunci când tuşim sau strănutăm. Dacă nu ne protejăm în momentul când strănutam, e un fel de abur de micropicături care se împrăştie în mediu şi din aer, imediat, iau toţi cei care sunt în zona respectivă. Şi în farmacie şi în metrou şi în general în spaţii închise."
Pentru că inclusiv persoanele sănătoase sunt vulnerabile, medicii ne recomandă să ne spălăm des pe mâini, să mâncăm sănătos şi să facem mişcare în aer liber. Este bine să evităm medicaţia în exces. Vaccinarea este, bineînţeles, cea mai bună metodă de prevenţie. Pentru cei cu risc de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat încă 35.000 de doze de vaccin, care vor ajunge la medicii de familie. 1,5 milioane de doze au fost deja distribuite de la începutul sezonului.