Planorul lui Mircea Craciun, gasit dupa 3 luni de un turist. Autoritatile l-au cautat cu elicoptere, drone si 1.200 de oameni
Planorul disparut in luna august, la bordul caruia se afla campionul national Mircea Craciun, a fost gasit sambata dimineata in masivul Postavarul.
Din pacate, la bordul epavei se afla si trupul neinsufletit al pilotului. Echipele de ancheta au ajuns cu greu in zona pentru cercetari. In vara, fusesera organizate ample operatiuni de cautare pe un perimetru de o mie de hectare, inclusiv pe coasta abrupta unde a fost gasit sambata aparatul de zbor. Dar padurea deasa l-a acoperit si nu putea fi zarit din aer.
Alarma la 112 a fost data de un barbat aflat la cules de ciuperci in zona numita Muchia Cheisoarei, din masivul Postavarul, o arie aflata in afara oricarui traseu montan. Pompierii au confirmat la scurt timp numarul de inregistrare al planorului. Inauntru a fost descoperit si trupul pilotului.
Ciprian Aldea, purtatorul de cuvant al Jandameriei Brasov: "O zona greu accesibila, stanca, impadurita. In unele zone e chiar prapastie. Necesita atentie din 50 din 50 de metri."
Imediat, jandarmeria montana si salvamontistii s-au indreptat catre locul indicat. Zona este insa una extrem de greu accesibila. Coasta este abrupta, acoperita de brazi inalti. Intr-acolo a pornit inclusiv o echipa complexa de experti specializati in investigarea accidentelor aviatice.
Sorin Vasilache, procuror: "Se va face cercetarea la fata locului in cazul in care conditiile meteo o va permite, daca nu, vor fi reluate maine dimineata. Cat se poate de repede vom ridica epava de acolo."
In vara, padurea deasa a facut imposibila gasirea planorului. In zona in care a fost sambata gasit, s-au desfasurat in august cautari in repetate randuri.
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne: "A fost gasit intr-o zona in care a fost cautat intens in vara si din aer si terestru si nu s-a gasit. Este o zona foarte accidentata, cu padure densa, la marginea unei prapastii. Am zis si atunci ca oricat il cautam, e posibil sa trecem pe langa el si sa nu-l vedem, ceea ce s-a si intamplat."
Catalin Asavoae, instructor de zbor al Aeroclubului Brasov: "In sezonul respectiv, coronamentul copacilor era destul de bogat, nu se vedea nimic printre ei, asa cum am estimat cu totii dupa ce au cazut frunzele si copacii au fost mai goi s-a gasit"
Salvatorii ISU, salvamontistii, vanatori de munte si chiar alpinisti voluntari au participat la cautarile din vara. Atunci, perimetrul stabilit la o mie de hectare a fost periat de mai multe ori, timp de o luna, cu elicoptere si drone. 1200 de oameni si 180 de vehicule au participat la actiunea desfasurata pe raza a 12 judete.
La 57 de ani, Mircea Craciun era considerat cel mai bun pilot de planor de distanta din Romania. Avea la activ 3000 de ore la mansa, iar cel mai lung zbor a fost de 700 de km, o adevarata performanta pentru un pilot de planor.
In ultima cursa, a fost lansat chiar de comandantul aeroclubului Brasov, pentru un zbor de antrenament in zona Masivului Postavaru. Craciun se pregatea sa participe la o competitie in Germania. Se afla la mansa unui planor de ultima generatie, inchiriat din afara tarii. Se bizuia insa ca de fiecare data doar pe curentii de aer si pe experienta acumulata. Iata cum vorbea acum doi ani despre pasiunea care il devora, zborul cu planorul:
Mircea Craciun: "E un joc si jocul are reguli. Si daca, intr-un fel sau altul, nu poti sa le duci la indeplinire, trebuie sa platesti pentru treaba asta. Pentru ca in viata, totul se plateste. chiar si in jocuri!"
Impresionati de disparitia lui, oamenii au creat o pagina pe Facebook, "Sa-l gasim pe Mircea Craciun", si au organizat numeroase actiuni voluntare de cautare pe munte.