Actiunea de cautare a planorului disparut trece in faza de misiune permanenta. Echipele de salvare au verificat 9 judete


Ultimul update: Joi 20 August 2015 07:01
Data publicarii: Luni 17 August 2015 07:44
Categorie: Stiri actuale

De luni, doar jandarmii montani, salvamontistii si padurarii, vor participa la cautarile in cazul pilotului disparut din Brasov cu planorul sau.

Actiunea trece in faza de misiune permanenta - dupa cum au anuntat autoritatile. Totodata, coordonarea misiunilor de cautare va fi preluata de la Centrul mobil inaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei.

Toate informatiile si indiciile referitoare la disparitia acestui planor vor fi verificate in continuare.

In ultimele zece zile, pentru cautarea pilotului, au fost mobilizati peste 1350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, militari, politisti si voluntari.

La acest numar se adauga, mai multe elicoptere de la MAI si MApN, care au survolat zona in 9 judete.

In plus, cautatorii au avut la dispozitie peste 180 de ATV-uri, șenilate si masini de teren. Cautarile s-au concentrat mai ales in zona de acoperire a celulei GSM care a inregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului din ziua disparitiei.

Cu toata mobilizarea de forte, insa, planoristul Mircea Craciun este de negasit.

In cursul zilei de duminica au fost finalizate cautarile extinse pe traseele si zonele montane din judetele Brasov, Prahova, Arges, Buzau, Dambovita, Sibiu, Bacau, Covasna si Harghita, stabilite impreuna cu reprezentantii tuturor fortelor implicate in misiune si pilotii civili ai aerodromului.

Pentru cautarea pilotului aeroplanului disparut, in ultimele zece zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forte, ajungand in unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari si voluntari, care au avut la dispozitie peste 180 de mijloace de cautare terestre - autospeciale de teren, ATV-uri si senilate, dar si mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI si MApN, avioane apartinand Aeroclubului Romaniei si drone performante puse la dispozitie de catre voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee si zone montane, iar aria de cautare aeriana a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri patrati, incluzand si cautarile punctuale in diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de cautare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informatii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenta vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Cautarile s-au concentrat inclusiv in zona de acoperire a celulei GSM care a inregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, in ziua de 6 august, in jurul orei 13,06, dar si in zonele indicate de catre cei care au oferit informatii Politiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate si verificate.

In toata aceasta perioada s-a tinut permanent legatura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de cautare.

In situatia in care conditiile meteorologice vor pune in pericol continuarea actiunilor de cautare, acestea vor fi sistate temporar si reluate ulterior, cand vremea o va permite, avand in vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia si riscul pentru echipele de salvatori, se arata intr-un comunicat MAI.

VIDEO PROTVPLUS.RO