40 de elevi la spital, după o deratizare. Firma responsabilă e căutată de poliţie

×
Codul embed a fost copiat

40 de elevi din Arad au ajuns la spital în prima zi de şcoală, după doar câteva ore de cursuri. În timpul vacanţei, în clase fusese făcută o dezinsecţie generală.

 

Copiii, din clasele a cincea şi a şasea au început să se simtă rău luni seară, când au ajuns acasă.

 

Medicii au decis ca 14 copii să rămână internaţi peste noapte în spital. Părinţii acuză că încăperile nu au fost aerisite, pentru că era prea frig afară. Marți, şcoala a fost închisă, iar specialiştii ISU verifica toate sălile.

Citește și
blocul mortii
Controale la firmele de deratizare şi dezinsecţie, după tragedia din "blocul morţii"

Dezinsecţia şi deratizarea au fost făcute vineri, la Liceul German din Arad, de o firmă din Deva. Luni, în prima zi de şcoală - elevii ar fi găsit pete lipicioase pe bănci, spun părinţii. La cursuri nu s-au simţit rău, dar când au ajuns acasă, copiii au început să tuşească, acuzau senzaţia de vomă, iar pe faţă le apăruseră pete roşii.

Sergiu Bîlcea, vicepreședinte CJ Arad: "Am şi eu doi copii, ei au mers la școală, fiind prima zi de şcoală. Spre după masa li s-a făcut rău."

Directorul şcolii spune că a predat în sălile în care s-a făcut dezinsecţia, însă niciun elev nu s-ar fi plâns că au rămas urme de dezinfectant pe bănci.

Mircea Stoica, director Liceul German din Arad: "La clasa din care sunt, vreo cinci eu am avut ore şi nu s-a plâns nimeni de nimic şi nu mi s-a spus că ar fi fost ceva lipicios."

În urma incidentului, Inspectoratul de Urgenţă Arad a adus specialişti care să verifice toxicitatea din sălile de curs.

Gheorghe Stoian, prefect Arad: "În momentul de faţă se face o anchetă de către DSP Arad eu merg la liceu pentru că ISU a trimis echipamentul CBRN acolo."

Ministrul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat, ca Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al ministerului vor verifica modul în care au fost controlate firmele care folosesc biocide.

Scoala din Arad rămâne închisă până când specialiştii vor stabili că nu mai este niciun pericol pentru sănătatea copiilor. În clădirea liceului german învaţa aproximativ 400 de elevi.

Autorităţile au identificat firma care s-a ocupat de deratizare - vorbim de o companie din Deva care, după spusele proprietarului, nu a avut nicio reclamaţie până acum, în cei 25 de ani de canf funcţionează. El a mai spus că substanţele au fost folosite în cantităţi inofensive.

Anchetatorii au întocmit totuşi un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată,şi trafic de produse sau substanţe toxice.

În noiembrie, anul trecut, la Timişoara, doi copii mici şi un adult şi-au pierdut viaţa după ce mai multe apartamente au fost deratizate cu substanţe care conţineau fosfura de aluminiu. Atunci, Ministerul Sănătăţii anunţa că vor avea loc controale la prestatorii de servicii de acest gen dar şi la distribuitorii de produse, însă până acum nu au fost anunţate rezultatele acestor verificări.

 

Citește și...
Cazul „blocului morții” din Timișoara. Patronul firmei de deratizare, plasat în arest la domiciliu
Cazul „blocului morții” din Timișoara. Patronul firmei de deratizare, plasat în arest la domiciliu

Patronul firmei care a făcut dezinsecţia în blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara, în urma căreia luna trecută au murit doi copii şi mama unuia dintre ei, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital, a fost plasat în arest la domiciliu.

Controale la firmele de deratizare şi dezinsecţie, după tragedia din
Controale la firmele de deratizare şi dezinsecţie, după tragedia din "blocul morţii"

Un număr de 345 de firme care desfăşoară operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor au fost verificate de poliţişti.

Două persoane au ajuns la spital după o acţiune de deratizare într-un bloc din Suceava
Două persoane au ajuns la spital după o acţiune de deratizare într-un bloc din Suceava

Două persoane - soţ şi soţie - au ajuns sâmbătă la spital după o acţiune de deratizare în blocul în care locuiau, în municipiul Suceava.

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.