Elev din Vaslui, șantajat să plătească taxă de protecție. Pedeapsa primită de făptaș
După noul Cod Penal, făcut pe model european, un băiat de 17 ani din județul Vaslui, care-i cerea taxa de protecție unui coleg, a fost pedepsit de instanță la 6 luni de asistare zilnică.
Băiatul va fi verificat dacă se comportă ireproșabil și va fi consiliat permanent de cei de la Serviciul de Probațiune. Acesta își amenința victima cu moartea și îl teroriza, cerându-i diverse sume de bani. Ca să-l supună, îi spunea că o să-i violeze sora mai mică.
În urmă cu un an, băiatul șantajat le-a cerut 30 de lei părinților, pe motiv că trebuie să-și cumpere o carte pentru școală. Peste câteva zile, le-a cerut bani din nou, aceeași sumă, tot pentru o presupusă carte.
Povestea s-a tot repetat, până când băiatul nu a mai rezistat și plângând, i-a mărturisit mamei că este amenințat de un coleg, și silit să-i plătească taxe de protecție.
Mama victimei: I-am spus de ce nu mi-ai zis a două zi, a treia zi, pentru că îi creștea taxa, de la 30 lei la 50 lei. Cu amenințări grave, te omor, te tăi, îți violez sora. I-a fost teamă. El a venit plângând, tremura, eu când am auzit, eu știind că i-am dat bani, eu am împrumutat să îi dau pentru școală.
Femeia s-a dus imediat, atât la poliție cât și la conducerea școlii.
Mama victimei: Am avut pe telefon înregistrări că îl omoară, că violează, lucruri grave. I-a spus să șteargă de pe telefon, dar el nu a șters și bine a făcut, altfel nu aveam dovada.
În anchetă, suspectul, care are acum 17 ani, a recunoscut totul. A fost reținut inițial pentru 24 de ore. Apoi a fost sub control judiciar, pe durata procesului.
Acum a venit sentinta.
Primar: Eu nu am auziți nici la adulți să procedeze în acest mod. Un copil de 16 ani să perceapă o taxă și să facă amenințări. Mi se par chestii foarte grave. Ar trebui că noi, că autorități, dar și poliția să ne implicăm mai mult.
Între timp, elevul s-a comportat bine, spun cei de la școală.
Directorul adjunct al liceului: "Elevul s-a reabillitat. Vine la școală. Nu a comis alte abateri.A înțeles gravitatea faptei și și-a revizuit comportamentul.
Măsura asistării zilnice este o pedeapsă introdusă în noul Cod Penal, în cazul minorilor. Este mai mult decît o simplă supraveghere și este cea mai severă măsură educativă neprivativa de libertate.
În următoarele 6 luni, elevul trebuie să respecte un program stabilit de cei de la Serviciul de Probațiune împreună cu părinții săi. Consilierii trebuie să știe tot timpul unde se află. Băiatul nu are voie să între în niciun conflict și va urmă un program de consiliere.