Elena Udrea scapa de arestul la domiciliu. Cand va putea fostul ministru sa iasa din casa fara restrictii
Surpriza pentru Elena Udrea. Procurorii anticoruptie au renuntat sa mai ceara prelungirea arestului la domiciliu pentru fostul ministru al Turismului, dar au insistat ca Elena Udrea sa fie plasata sub control judiciar.
Explicatia este legata de o recenta decizie a Curtii Constitutionale in ceea ce priveste arestul la domiciliu. Judecatorii au aratat luna trecuta ca arestul la domiciliu nu ar fi o masura constitutionala, deoarece nu ar fi foarte bine stabilit de cate ori poate fi prelungita aceasta masura.
Astfel, in momentul in care vor expira cele 30 de zile de arest la domiciliu pentru Elena Udrea, aceasta nu va mai avea nicio masura restrictiva.
Elena Udrea a contestat arestul la domiciliu, motivand ca are probleme de sanatate si as vrea sa mearga la medic.
In cazul in care instanta suprema va decide incetarea masurii de arest la domiciliu pentru Elena Udrea, aceasta va fi plasata sub control judiciar.
Aceeasi masura ar putea fi aplicata si in cazul multor actuali si fosti demnitari, care vor scapa de arestul la domiciliu, pana cand Guvernul va emite o ordonanta de urgenta care sa reglementeze cerintele impuse de CCR.
Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a contesta arestul la domiciliu in dosarul "Gala Bute", in care este judecata pentru fapte de coruptie.
"Ceilalti din dosar au permanent masuri mai usoare decat mine, ceea ce mie imi arata ca, daca se pastreaza aceasta situatie, exista o opinie formata a judecatorilor, ceea ce este foarte grav, ca as fi mai vinovata decat ei sau ca as fi vinovata, cat timp beneficiez de prezumtia de nevinovatie, dar si sustin ca sunt nevinovata. Deci, voi invoca aceste lucruri in fata instantei si o sa vedem ce o sa decida", a declarat Elena Udrea la Instanta suprema, potrivit Agerpres.
Elena Udrea a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga - administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata il conducea.
Elena Udrea, Rudel Obreja si Tudor Breazu au primit arest la domiciliu in acest dosar iar Gheorghe Nastasia si Stefan Lungu au control judiciar.