Elena Udrea, inca 30 de zile dupa gratii. Fostul ministru si-ar putea petrece Pastele in arest

23-03-2015 21:30


Elena Udrea si-ar putea petrece Pastele in arest, dupa ce judecatorii instantei supreme au decis prelungirea masurii arestului preventiv in cazul sau, decizia putand fi contestata la aceeasi instanta.

Elena Udrea a intrat in sala de judecata cu zambetul pe buze. In urma ei, a pasit Rudel Obreja, arestat si el in acelasi dosar, ''Gala Bute'': "M-au confundat cu Brad Pitt si m-au pus sa joc intr-un film prost." - a spus Obreja.

Filmul in care joaca Rudel Obreja se numeste "mita pentru Elena Udrea". Conform scenariului scris de procurori acuzatiile aduse fostului presedinte al Federatiei Romane de Box, sunt de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. In schimb personajul feminin este banuit de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu. Anchetatorii au cerut prelungirea arestului preventiv in cazul celor doi. In schimb, pentru cei 4 denuntatori solicita arest la domiciliu.

Elena Udrea s-a confruntat saptamana trecuta cu cei care au colaborat cu procurorii si a incercat sa demonstreze ca nu sunt credibili. Cat a durat judecata, Udrea si-a pastrat optimismul. A iesit la un moment dat din sala, iar prietena ei Ruxandra Dragomir care o astepta a..incurajat-o. La reintoarcerea in sala, a fost pusa pe glume.

Situatia Elenei Udrea nu este deloc simpla. Procurorii au adaugat noi acuzatii. Ei spun ca Udrea a recunoscut ca bani din diferite surse au ajuns la PDL si ca practica devenise o obisnuinta.

Elena Udrea: "Erau situatii in care partidul detinea fonduri care nu erau inregistrate in contabilitate si care proveneau, de exemplu, din contributiile de la sectoare, din donatiile membrilor si au fost si cazuri in care candidatii au contribuit cu sume de bani. Au fost situatii in care acesti bani nu se inregistrau. "

Banii, in jur de 10.000 de euro lunar, au fost folositi printre altele pentru plata unor persoane care comentau pe internet stirile aparute despre Elena Udrea, astfel incat sa- i creeze o imagine pozitiva.

In timp ce Udrea se lupta sa obtina eliberarea in dosarul Gala Bute, procurorii au trimis in judecata dosarul in care fostul sot al ei, Dorin Cocos, dar si Alin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dumitru Nicoale sunt acuzati de fapte de coruptie in dosarul Microsoft. Acestia ar fi primit milioane de euro ca sa aranjeze astfel incat contractul dintre statul roman si o anumita firma sa fie semnat.

Desfasurarea evenimentelor, luni, 23 martie:

UPDATE 21:30 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, luni, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv in cazul Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute".

Instanta a decis sa prelungeasca masura arestului si pentru fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea.

Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, vor fi cercetati in continurea in arest la domiciliu, a mai decis instanta suprema.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la aceeasi instanta. Procesul a durat peste sapte ore, timp in care au fost ascultati inculpatii care au dorit sa dea declaratii, procurorii DNA si-au sustinut referatul, iar avocatii si-au prezentat pledoariile pentru lasarea in libertate a clientilor lor.

Instanta a deliberat apoi timp de aproximativ doua ore inainte de a anunta decizia.

Elena Udrea a intrat in sala de judecata cu zambetul pe buze. In urma ei a pasit Rudel Obreja, arestat si el in acelasi dosar, ''Gala Bute''.

"M-au confundat cu Brad Pitt si m-au pus sa joc intr-un film prost", a spus Obreja.

Filmul in care joaca Rudel Obreja se numeste mita pentru Elena Udrea. Conform scenariului scris de procurori, acuzatiile aduse fostului presedinte al Federatiei Romane de Box sunt de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. In schimb, personajul feminin este banuit de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Anchetatorii au cerut prelungirea arestului preventiv in cazul celor doi. In schimb, pentru cei 4 denuntatorii solicita arest la domiciliu.

"Aceasta diferenta de tratament trebuie sa se regaseasca si la momentul dispunerii unor masuri preventive (...) este esential ca organele judiciare sa transmita mesajul ca persoanele care ajuta la aflarea adevarului vor avea, inca de la inceput, o situatie procesuala mai avantajoasa decat cele care au o atitudine nesincera."

Elena Udrea s-a confruntat saptamana trecuta cu cei care au colaborat cu procurorii si a incercat sa demonsteze ca nu sunt credibili. Daca a reusit, stabileste doar judecatorul. Cat a durat judecata, Udrea si-a pastrat optimismul. A iesit la un moment dat din sala, iar prietena ei Ruxandra Dragomir care o astepta a incurajat-o. La reintoarcerea in sala, a fost pusa pe glume.

Situatia Elenei Udrea nu este deloc simpla. Procurorii au adaugat noi acuzatii. Ei spun ca Udrea a recunoscut ca bani din diferite surse au ajuns la PDL si ca practica devenise o obisnuinta.

"Erau situatii in care partidul detinea fonduri care nu erau inregistrate in contabilitate si care proveneau, de exemplu, din contributiile de la sectoare, din donatiile membrilor si au fost si cazuri in care candidatii au contribuit cu sume de bani. Au fost situatii in care acesti bani nu se inregistrau", a spus Udrea.

Banii, in jur de 10 mii de euro lunar, au fost folositi printre altele pentru plata unor persoane care comentau pe internet stirile aparute despre Elena Udrea, astfel incat sa- i creeze o imagine pozitiva.

In timp ce Udrea se lupta sa obtina eliberarea in dosarul Gala Bute, procurorii au trimis in judecata dosarul in care fostul sot al ei, Dorin Cocos, dar si Alin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Dumitru Nicoale sunt acuzati de fapte de coruptie in dosarul Microsoft. Acestia ar fi primit milioane de euro ca sa aranjeze astfel incat contractul dintre statul roman si o anumita firma sa fie semnat.

Avocatul Elenei Udrea vorbeste despre un raport SPP

Avocatul Elenei Udrea Marius Striblea a declarat luni ca atat apararea, cat si acuzarea asteapta desecretizarea unui raport al SPP din perioada in care serviciul s-a ocupat de paza fostului ministru si ca declaratiile din confruntarea clientei sale cu denuntatorii ii sunt favorabile acesteia. Instanta suprema a dezbatut, luni, propunerea procurorilor DNA de prelungire a masurii arestarii preventive in cazul Elenei Udrea, dar si a masurilor luate in cazul celorlalti inculpati din dosarul "Gala Bute".

La termenul de luni au fost chemati la instanta toti inculpatii din acest caz care au masuri preventive, iar procesul s-a judecat cu usile inchise. Procesul a durat peste sapte ore, timp in care au fost ascultati inculpatii care au dorit sa dea declaratii, procurorii DNA si-au sustinut referatul, iar avocatii si-au prezentat pledoariile pentru lasarea in libertate a clientilor lor. La finalul sedintei de judecata unul dintre avocatii Elenei Udrea, Marius Striblea, a aratat ca principalele argumente aduse de apararea acesteia au fost acelea ca in dosarul Microsoft judecatorii au anulat o buna parte dintre acuzatiile procurorilor, iar in dosarul Gala Bute declaratiile martorilor si detinutarorilor la confruntarea cu clineta sa ar fi fost in favoarea Elenei Udrea.

Avocatul a mai mentionat ca judecatorul de caz a fost destul de interesat de rezultatul confruntarilor dintre Udrea, denuntatori si martori si ca o buna parte a pledoariei s-a axat pe acesta. "Am cerut si la DNA inregistrarea audio-video a confruntarilor pentru a se vedea in final ca rezultatul final al acestora a fost in favoarea doamnei Udrea. La DNA s-au pus sute de intrebari si s-au dat sute de raspunsuri. Patru sau cinci intrebari au fost refuzate, dar si ele au fost consemnate in procesul verbal de confruntare. Procurorii au prezentat in referatul lor doar acele lucruri care le-au convenit", a aratat Striblea.

Avocatul a mentionat ca in cele 26 de zile de cand Udrea este arestata in acest caz anchetatorii nu au mai administrat probe noi, in afara raspunsului ministerului care a fost condus de Udrea, in care se arata ca nu s-a tinut o evidenta a intrarilor si iesirilor ministrului pentru ca normele nu prevedeau acest lucru. Totodata, atat apararea, cat si acuzarea asteapta desecretizarea unui raport al Serviciului de Protectie si Paza (SPP), de cand Udrea era ministru. El a mai raspuns, la intrebarile jurnalistilor, ca Elena Udrea si-a iertat denuntatorii, ea avand "o fire puternica".

VIDEO PROTVPLUS.RO