Eforturi uriaşe în toată ţara pentru etapa 2 de vaccinare. Se găsesc greu spaţii şi personal

Ultima actualizare: 13-01-2021 19:39

Se fac eforturi uriașe în întreaga țară pentru organizarea etapei a doua de vaccinare, care va începe vineri. Trebuie amenajate puncte de vaccinare, iar legislația impune condiții care pot fi îndeplinite cu greu în mediul rural.

O provocare este și asigurarea personalului necesar, care să lucreze după ce își termină programul în spitale ori clinici. Asta înseamnă că oamenii pot fi vaccinați până seara târziu.

În orașul Pogoanele din Buzău se vor vaccina și locuitorii celor 6 comune învecinate, în total 25.000 de oameni. Centrul a fost amenajat în sala de sport, unde s-au amenajat 6 încăperi, cu pereți despărțitori și circuite separate. A costat 70.000 de lei.

Florin Dumitrașcu, primar Pogoanele: ”Singura soluție a fost sala de sport și așa cum vedeți construim aceste module care vor fi prevăzute așa cum am spus cu paturi, cu tot ce trebuie, cu căldură".

În tot județul ar trebuie să funcționeze 15 centre. Aleșii se tem că nu toate vor primi aviz de la DSP, unele fiind în școli dezafectate.

Primarul comunei Băișoara, din Cluj, de exemplu, a aflat că nu poate organiza vaccinarea în dispensarul comunal.

Liviu Ghib, primar Băișoara: ”DSP a hotărât că nu se poate face în dispensar pentru că acolo trebuie să continue activitatea medicală pentru că cei care într-adevăr sunt bolnavi să nu ajungă să fie împreună cu cei abia vaccinați”.

 

Asistenții nu vor să facă parte din echipele de vaccinare din cauza oboselii

 

Legislația impune condiții restrictive, dar necesare, susține șeful DSP Alba.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: ”Trebuie să aibă circuit unidirectional, respectiv o intrare și o ieșire, grup sanitar pentru personal și pentru populație, deci grup sanitar distinct, cabine de vaccinare cu separatoare, un spațiu pentru triaj, recepție și un spațiu pentru etapa de post-vaccinare".

A doua problemă este găsirea personalului necesar vaccinării. Medicii și asistenții vor lucra după terminarea programului lor, în unele cazuri după-amiaza.

În mediul rural, mulți bătrâni vor fi puși pe drumuri în afara comunei natale, până târziu în noapte. Pentru județul Iași e nevoie de 600 de asistenți, însă doar 500 s-au înscris până acum.

Iulian Cozianu, lider Sanitas Iași: "Asistenții medicali din spitale nu sunt doritori pentru a face parte din echipele de vaccinare după finalizarea programului de lucru la unitățile la care sunt angajați, întrucât epuizarea de la locul de muncă este extrem de mare".

 

200 de puncte de vaccinare în București

 

În orașele mari, lucrurile vor sta ceva mai bine. Teoretic.

Pentru Capitală, Direcția de Sănătate Publică a aprobat până acum 50 de centre de vaccinare, din cele peste 80 de propuneri trimise.

Vor fi așadar în jur de 200 de puncte de vaccinare, care, atenție, nu acoperă toată suprafața Capitalei. Nu s-a ținut cont de criteriul proximității așa că există și cartiere fără un astfel de centru.

Oana Niculescu, director DSP București: "Nu am considerat că omul trebuie să iasă din casă și să aibă lângă un centru. Se pot deplasa, la centrul Romexpo vor fi mai multe puncte de vaccinare, la fel la Circul de Stat".

Primarul Sectorului 6 a trimis spre validare 6 propuneri de spații. Susține că întreg cartierul Drumul Taberei nu este acoperit, iar cele 6 soluții identificate în sector ar fi insuficiente pentru cei aproape 400.000 de locuitori.

Ciprian Ciucu, primar Sector 6: "Există aceste cerințe, trebuie să ținem cont de ele, dar venim cu noi propuneri".

În orașele mari vin soluții și din partea companiilor private. Deținătorii unor spații de organizare evenimente din Cluj sunt dispuși să ofere gratuit amplasamente generoase.

Tudor Pasc, manager: "800 metri pătrați, compartimentați în diverse moduri, în 6-7 săli de evenimente, le putem folosi pentru astfel de inițiativă".

Și în București au existat propuneri, dar au fost respinse.

Oana Niculescu, director DSP București: "Cei de la ENEL au venit cu niște sugestii, dar spațiile lor nu erau conforme".

Se estimează că în etapa a doua vor fi vaccinați 150.000 de oameni în fiecare zi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO