Efectele psihologice ale războiului se fac tot mai des simțite și În România. „Ne va afecta pe toți”
Războiul din Ucraina a erodat mult din încrederea și optimismul românilor, care trăiesc acum cu teamă și se pregătesc pentru ce e mai rău.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 45
Un sondaj recent, arată că majoritatea iau în calcul o invazie, iar 14 la sută ar fugi din țară, în cazul unui conflict. Efectele psihologice ale războiului se fac tot mai des simțite: oamenii evită o carieră militară, își fac provizii și sunt mai atenți la sfaturile privind protecția în cazul unui atac nuclear.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La școlile de poliție, unde zilele acestea se desfășoară examenul de admitere, concurența a scăzut la jumătate. Conflictul armat din Ucraina i-a speriat pe unii candidați.
Vlad Baioș, candidat: „Suntem cred că primii să fim luați la război.”
În toamnă, la Scoala de Agenți de Poliție din Câmpina erau peste șase candidați pe un loc. Iar la cea din Cluj, peste cinci. Acum, sunt sub trei înscriși pe un loc. Tinerii sunt convinși că toți cei care poartă uniformă vor fi mobilizați în caz de război.
Comisar Șef Beatrice Melniceanu, purtător de cuvânt la Școala de Poliție „Vasile Lascăr”, Câmpina: „Le cerem sa devină responsabili în cel mai scurt timp.”
Reporter: Există teama asta de razboi?
Constantin Radu, candidat: „Cred că există la unii.”
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL: „Față de situația în care și în Romania am avea un astfel de conflict, polițiștii într-adevar ar fi în prima linie.”
Un sondaj de opinie realizat luna trecută arată că grijile românilor s-au schimbat mult in ultimele saptamani. Dacă anul trecut, 27% dintre ei se temeau de boală, acum doar 6 procente o mai au în gând. În schimb, frica de război îi incearcă acum pe 34%. Peste 60% dintre români se tem că țara ar putea fi invadată. O treime spun că un conflict mondial este posibil, iar un sfert - că ar putea fi vorba chiar de un război nuclear. În multe firme, la instruirea privind protecția muncii, angajații sunt învățați cum să se protejeze. Oamenii iau lucrurile în serios.
Localnic: „Dacă vine, vine peste toată lumea, ne va afecta pe toți.”
În Câmpina, autoritățile locale au organizat o rețea de magazine care ar distribui alimente raționalizate, în caz de mobilizare sau război.
Liviu Dumitrache, viceprimarul din Câmpina: „Noi trebuie sa fim pregatiti, se poate întampla peste o lună, peste un an, peste 10 ani, noi sperăm să nu se întample niciodată.”
Pe platformele de vânzări, sunt tot mai multe oferte cu meniuri militare, mâncare semipreparată, cu termen mare de valabilitate, care poate fi servită rapid, în orice condiții. Pachetele conțin inclusiv accesorii pentru încălzirea hranei.
Aida Ionescu, director la Experiența Clienților, OLX: „Noi monitorizăm de când a început conflictul toate anunțurile și categoriile cu potențial de a fi asociate conflictului militar. Toate anunțurile adăugate în ultimele două săptămâni sunt încă active, deci au în continuare de vânzare.”
Asemenea provizii sunt ideale pentru situații delicate, scriu vânzătorii, care mărturisesc că le-au procurat din străinătate sau le-au primit de la locul de muncă.